Telegram

Styrelser beklager påstand om sprøjtegift

Det blev ikke begået fejl, da et firma fandt ekstraordinært mange rester af ukrudtsgiften Roundup i grundvand.
Telegram
22. august 2011 kl. 14:44

Analysefirmaet Eurofins får nu en officiel beklagelse fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen og dermed fra miljøminister Karen Ellemann (V).

Eurofins fandt i 2009 ekstraordinært mange rester af sprøjtegiften Roundup i det danske grundvand.

Ifølge de to styrelser havde Eurofins imidlertid ikke styr på målemetoderne, så fundene af aktivstoffet glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA blev afvist som "analysefejl".

Det var også, hvad Karen Ellemann fortalte Folketingets Miljøudvalg på et samråd den 24. juni i år. Men nu erkender styrelserne efter et møde med Eurofins, at de tog fejl.

- Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen beklager de gener, påstanden om analysefejl har påført Eurofins Miljø, hedder mandag det i en pressemeddelelse.

Baggrunden er en rapport fra Danmarks officielle akkrediteringsorgan Danak, som er udpeget af Sikkerhedsstyrelsen under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Danak har gennemgået Eurofins' målinger og godkendt samtlige resultater.

Tilbage står, at der i 2009 blev fundet Roundup-rester i mange danske vandboringer. Roundup er verdens mest brugte ukrudtsgift, der også anvendes af mange haveejere. Forbruget i Danmark er omkring 500 ton årligt.

Producenten Monsanto har i mange år hævdet, at giften simpelt hen ikke kan nå ned i grundvandet.

Miljøstyrelsen fastholder trods beklagelsen til Eurofins - og trods de mange fund - at aktivstoffet glyphosat ikke er et problem for det danske grundvand. Da man i 2010 undersøgte vand fra ni af boringerne med en ny analysemetode, blev der ikke fundet Roundup-rester.

- De nye oplysninger fra Eurofins ændrer ikke ved den overordnede konklusion om, at glyphosat ikke truer vores grundvand, siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsen.

- Diskussionen handler alene om, hvad der kan være årsagen til de mange glyphosat-fund i 2009, tilføjer hun.

/ritzau/

Opdateret 22. august 2011 kl. 14:50

Jakob Johannsen

Endnu et eksempel på at den siddende regering (82 dage tilbage :-) benytter presserende midler for at fremme deres holdninger.

Gad vide hvor meget pres der ligger bagved den officielle danske Irak/Afghanistan historie?

Bjarne Hansen

Producenten Monsanto har i mange år hævdet, at giften simpelt hen ikke kan nå ned i grundvandet.(artiklen)

Ja go daw do, de hævdede også at DDT var helt ufarligt til indendørs brug imod Malaria-myg.

Og at Agent Orange "kun" angreb plantevækst, da USA benyttede dette i deres krig i Vietnam.

De har altid løjet om deres produkter, og har desværre en enormt stærk Lobby i EU, der har sikret at det altid kun er Monsanto´s egne laboratorie-resultater, der bliver lagt til grund for godkendelse af deres uhyggelige kemiske produkter. (der skal megen korruption til)

Ingen der intressere sig for, eller har interesser i miljøet kan påstå sig uvidende om Monsanto´s kemiske forbrydelser igennem historien.

Så vi har i Danmark endnu en Minister( af en lang række efterhånden) der absolut intet begreb har om det område, som hun er Minister for.
Eller også er Hun medskyldig i en forurening som vi endnu ikke har set det fulde omfang af.

Dette er desværre ikke engang amatøragtigt men bevidst vildledning af værste skuffe. For med så mange eksperter til rådighed, har ministeren al mulighed for at fortælle sandheden om disse herligheder.

Begrundelsen for den bevidste løgn kan man jo kun gætte på. Men hvis man gætter på, det liberale Venstre også varetager landbrugets sprøjtebegejstrede interesser, er det nok ikke helt galt.

Endelig må man jo spørge sig, hvor tror ministeren egentlig, disse enorme mængder af gift forsvinder hen? For det kan da ikke passe, at hun bare tror, det forsvinder sporløst.

Anne Marie Pedersen

Der må være nogen, der har misforstået noget. Jeg troede, at det var regnormenes skyld, at der var sprøjtegift i grundvandet.

Desværre står der intet om, hvilke nye analysemetoder, der er brugt, men det kan sagtens tænkes, at der i samme boring året efter ikke findes glyphosat eller lignende.

Mindst lige så interessant ville det være at analysere de selv samme vandprøver med den nye metode, hvis de ellers er bevaret.

Det fikse ved fremgangsmåden er at diskussionen af det virkelige problem (gift i grundvandet) er pist borte.
Så tricket er: måske må vi ofre en minister (hvis støttepartiet ikke igen vil udspænde et sikkerhedsnet), men vi holder fast i vores politik, som dels ødelægger naturen, dels holder relationen til Monsanto

Kaare Thomsen

skal vi så ikke også forbyde vaskepulver, det bliver også nedbrudt til AMPA lige som Roundup bare når man er igang. så må de vise handling ikke kun løbe efter folk strømme men lukke for alt med AMPA.
er der nogen som har et kort over hvor det er fundet.

Brian Pietersen

Er der ikke et uafhængigt firma som f.eks. Green Peace der kan hjælpe.??

De må også gerne tage vandprøver i Odense Fjord, da vi er mange der ikke stoler på det vi får oplyst.

Sören Tolsgaard

Kaare Thomsen: Du har sikkert ret i, at vaskepulver kan indeholde både dette og andre giftstoffer, men det er jo heller ikke tilladt at anvende vaskepulver som sprøjtemiddel, og spildevand fra industrien og husholdningerne renses jo også (omend muligvis ikke tilstrækkeligt) før det slippes ud i vandløbene eller havet.

Meget grundvand - både omkring de dyrkede jorde og omkring byerne (og efterhånden også i skovene) er forurenet af sprøjtemidler, gødning, mv., så det er efterhånden et stadig vanskeligere mål at sikre, at der er ikke-forurenede vandreserver tilbage.

Det er vel en slags udtryk for selvhad, at acceptere at drikke vand med sprøjtegift ???

The World according to Monsanto:
http://www.youtube.com/watch?v=YH4OwBYDQe8

Den 13.2.2012 faldt der dom i en sag mod Monsanto i Frankrig. Monsanto skal "fuldt ud" give erstatning til en fransk landmand fra Charente. Denne korndyrker
kan kun arbejde halvtids på grund af kronisk træthed og vedvarende hovedpine. Lægerne siger at hans centrale nervesystem er blevet påvirket på grund af plantegiften Lasso. Lasso har været forbudt i Frankrig siden 2007. Været i anvendelsen siden 1968. Det er også forbudt i Canada, GB og Belgien
http://www.monsanto.co.za/en/layout/products/crop_pro/lasso/

Kilde: Le Monde, 16.2.2012
http://www.lemonde.fr/planete/article/2012/02/16/monsanto-un-demi-siecle...