Venstres fotoforklaring har huller

Fagbevægelsen har også haft billedproblemer i politiske kampagner. Men det har handlet om gratis pressefotos.
16. august 2011 kl. 13:50Opdateret 16. august 2011 kl. 14:00

Socialdemokraterne og SF gør det samme, og det har vi ikke brokket os over.

Det er essensen i Venstres forklaring på, at partiet har brugt billeder af oppositionslederne uden at spørge fotografen bag billederne om lov - uden at betale for billederne. Forklaringen er kun delvis sand.

Venstre henviser konkret til sager om annoncer fra FOA og 3F - altså ikke partierne. Og sagerne, som Venstre fremhæver, handler om billeder, der var lagt ud til fri afbenyttelse - men som er uretmæssigt er blevet manipuleret. Der er efterfølgende betalt kompensation.

I et af de tre tilfælde, som Venstre selv henviser til, er der - med en tidligere statsministers ord - ikke noget at komme efter.

Konkret henviser Venstre til en ligelønskampagne fra FOA, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen er iført kjole, og den nu kvindeliggjorte og strikkende finansminister er flankeret af teksten "Vil du arbejde til en kvindeløn, Claus?"

Reklamebureauet Wasabi oplyser til Ritzau, at billedet af hans ansigt stammer fra Venstres hjemmeside, hvor det er lagt ud til fri afbenyttelse. Dog har Wasabi - uforvarende, oplyser bureauet - brudt reglerne, fordi billedet er blevet manipuleret.

Det bliver fotografen bag billedet utilfreds med. Wasabi erkender fejlen, bytter billedet ud og betaler 26.000 kroner til fotografen.

En anden annonce er også fra FOA. Her pryder statsminister Lars Løkke Rasmussen annoncen, men Wasabi oplyser, at billedet er købt og betalt.

Det sidste eksempel er fra fagforbundet 3F. Her optræder daværende K-formand Lene Espersen samt Claus Hjort Frederiksen og statsministeren med "tyvemasker" - kampagnen kritiserer regeringens indgreb mod dagpenge og efterløn.

Ligesom FOA løber 3F ind i problemer, fordi de manipulerer med pressebilleder, som ellers er lagt ud til fri afbenyttelse.

- Hvis Venstre siger, at vi har haft en sag, så har de sådan set ret. Men vi brugte billeder til fri afbenyttelse, og derefter opstod der en strid, fordi billederne var manipulerede, siger informationschef i 3F, Allan Boldt.

Også i 3F's tilfælde er der betalt kompensation.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Man må sige venstre IKKE har en god sag. TO gange har de tyvstjålet betalte fotos med copyright på, og der er ingen god forklaring herpå. Udfra artiklen her, viser det sig jo at det er V alene der er tyvagtige ikke fagforeningerne, som erkender fejl og betaler herfor.

Lars Abildgaard

Hortens flugt over plankeværket - en billedserie bestående af tre skræmmende billeder. Det er ganske uforståelig lav succesrate at skræmmebilleder, som Venstre har stjålet, bliver opfattet som god omtale. To gange tilsidesætter regeringspartiet ophavsretten, og så kommer finansministeren med denne hælerierklæring. Det giver samlet tre skræmmende billeder