Lukkede valgsteder bag brevstemmeboom

En fjerdedel af landets valgsteder er blevet lukket, og det får flere til at brevstemme, vurderer forsker
13. september 2011 kl. 17:36Opdateret 13. september 2011 kl. 17:40

Landet over melder kommunerne om rekordmange brevstemmer til folketingsvalget på torsdag. Og selv om kommunerne ikke kan se nogen indlysende forklaring på udviklingen, så er valgforsker Roger Buch fra Journalisthøjskolen i Aarhus ikke specielt overrasket.

De seneste 10 år har kommunerne nemlig lukket næsten en fjerdedel af landets valgsteder, så der på torsdag kun er 1450 steder, vælgerne kan stemme mod 1899 valgsteder i 2001.

- Derfor er det blevet sværere at komme hen og stemme på valgdagen. Som en slags plaster på såret har kommunerne gjort det nemmere at brevstemme ved at man for eksempel kan brevstemme på bibliotekerne, siger Roger Buch.

Forklaringen om, at mange vælgere holder ferie i september og derfor stemmer på forhånd, giver han ikke meget for. September er nemlig den allermest brugte måned for valg, i hvert fald tilbage til 1920, pointerer han.

Generelt har tendensen siden 1970'erne været et stigende antal brevstemmer, blandt andet fordi folk generelt har fået mere ferie og rejser mere. Men det kan efter Roger Buchs vurdering slet ikke forklare den store stigning, der er sket ved dette valg.

I Aarhus Kommune har man for eksempel modtaget 17.018 brevstemmer mod 10.693 ved folketingsvalget i 2007.

Det høje antal brevstemmer skal på ingen måde tages som et varsel om en ekstraordinært høj valgdeltagelse på torsdag, understreger Roger Buch.

- Der er ingen sammenhæng mellem, hvor mange der brevstemmer, og hvad valgdeltagelsen bliver. De svinger op og ned, uden at der er nogen systematik, fastslår Roger Buch.

Indenrigsministeriet har endnu ikke opgjort det samlede antal brevstemmer. Fristen for at afgive sin stemme på forhånd udløb tirsdag.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikkel Mortensen

Jeg kender flere der har brevstemt tidligt fordi de allerede fra start var trætte af en åndssvag valgkamp. Det kan måske have noget at sige?

Jette Abildgaard

Jeg fik lige denne, og kunne ikke dy mig:

Ingen beskriver valgkampen så godt som den gode gamle Egon:

Må jeg være fri! Ti stille! Det er for galt. Jeg finder mig ikke i det!

Det er det samme hver gang. Det er det samme hver eneste gang.

Man har en plan - en genial plan! - og så er man omgivet af hundehoveder og hængerøve,

lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, talentløse skiderikker,

impotente grødbønder, småbørnspædagoger og SOCIALDEMOKRATER!!!

Maj-Britt Kent Hansen

Har også brevstemt, men det skyldes, at jeg er forhindret på valgdagen.

Og heller ikke denne gang var der kandidatliste på stedet. Har faktisk aldrig oplevet, at det var tilfældet. Heller ikke i udlandet. Så vidt jeg ved, medbringes kandidatlisten heller ikke til dem, som er nødt til at stemme i deres eget hjem. Det burde ikke være tilfældet i et demokrati.

Så stemmer man personligt, er det altså vigtigt, at man på forhånd ved på hvem.

Men jeg kunne godt forestille mig, at mere bekvem beliggenhed kunne få mig selv - og visse andre - til en anden gang også at benytte Borgerservice.

Dertil er valgdagen næppe så stor en festdag som tidligere, og de sidste tre ugers show og overfodring kan nok medvirke til, at man ikke synes, man behøver vente til sidste øjeblik for at finde "de vises sten" eller høre flere sandheder.