Telegram

Rød regering støtter Palæstinas FN-krav

Nyt politiske flertal i Danmark bakker om Palæstinas krav om FN-medlemskab, men satser på fælles EU holdning.
Telegram
23. september 2011 kl. 19:57

FN bør fuldt ud anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

Sådan lyder det samstemmende fra de fire partier i den røde blok, som sidder på regeringsmagten i det nye folketing, efter at den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas fredag har stilet krav til FN om at blive anerkendt som selvstændig stat.

- Vi ønsker, at der bliver oprettet en palæstinensisk stat, så det bakker vi op om, siger SF's Holger K. Nielsen.

Han bakkes op af De Radikales Christian Friis Bach og Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl samt Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft.

I realiteten er det landene i FN's Sikkerhedsråd, der skal tage stilling til spørgsmålet, hvor USA har vetoret og er imod palæstinensernes ønske.

Derfor arbejdes der i stedet på en fælles nordisk og europæisk tekst, som støtter palæstinenserne, og som Mogens Lykketoft forventer ender med, at Palæstina får rettigheder i FN på linje med Vatikanets.

- Vi håber, at der kan udarbejdes en tekst, som bekræfter nødvendigheden af at oprette en levedygtig palæstinensisk stat inden for 1967-grænserne med Jerusalem som hovedstad, siger Mogens Lykketoft.

Han håber, at alle EU-lande og de nordiske lande kan støtte den endelige tekst, men ellers så mange europæiske lande som muligt. Enhedslisten ønsker dog ikke at vente på, at EU-landene når frem til et fælles standpunkt.

- Jeg håber, at Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre vil stå ved anerkendelsen af Palæstina, og komme med en klar melding nu, i stedet for at vente på en fælles EU position.

Det ønske afvises dog af Christian Friis Bach fra De Radikale.

- Det giver ikke mening at Danmark rejser flaget alene. Det skal ske igennem en fælles EU-løsning og det vil vi arbejde ihærdigt for, siger han.

Han ærgrer sig samtidig over den konfrontatoriske linje, som den palæstinensiske præsident lagde for dagen i sin tale i FN.

- Jeg havde håbet på en tale om fred og forsoning om at skabe en tostatsløsning baseret på dialog og samarbejde. Der synes jeg den var for barsk i retorikken, men det ændrer ikke på, at vi vil arbejde for at få anerkendt Palæstina, siger Christian Friis Bach.

/ritzau/

Opdateret 23. september 2011 kl. 22:45

Danmark er vel stadig en suveræn nation der kan fremføre sin mening, uden at spørge andre, eller er det modet der mangler?

Forkert, Danmark er ikke en suveræn nation. Jeg vil anbefale at læse det med småt i Maastricht traktaten.

eu-oplysningen.dk/dkeu/dk/forbehold/

Michael Kongstad Nielsen

Norge har allerede anerkendt Palæstina, så hvad det er for "en fælles nordisk og europæisk tekst", som Mogens Lykketoft taler om, ved jeg ikke. EU kan ikke stemme i FN som en enhed, så de enkelte lande må stemme hver for sig. Af EU-lande har Cypern allerede anerkendt (måske er det flere). Men hvis EU ikke kan blive enige om at stemme ens, kan de jo ikke undslå sig for at tage selvstændig stilling, og så går Danmark jo heller ikke "enegang" (det ord elsker pressen at bruge), men kan stemme sammen med de EU-lande, der har samme holdning som os.

Kun briterne og franskmændene er interessante, resten har ingen veto. Om en eller to stemmer går imod uden for de faste pladser vil formentlig være kosmetisk.

Godt spørgsmål kongstad, hvor han ser den tekst, da Danmark helt bevidst sidder på hænderne i denne sag.

Helt enig med Christian Juhl (EL).

Nu må det nye flertal træde i karakter og følge ord op med handling. Anerkend dog Palæstina nu og sk... da på EU! Det er i disse timer, verdenshistorie skrives, og de fodslæbende får ikke udleveret blyanter. Og ja, der bliver kigget på jer, Radikale Venstre - igen. Men EU-tangenten dækker måske over, at man, når det kommer til stykket, har ladet sig intimidere af de borgerliges skræmmekampagne om en ny "anti-amerikansk" udenrigspolitik?

Det er da for øvrigt svært at forestille sig en mere oplagt mulighed for at påbegynde den utaknemmelige opgave, det bliver at genoprette lidt af Danmarks ry ude i verden, end at gå foran og uforbeholdent støtte et frit og suverænt Palæstina nu.

Eller, "at gå foran" er måske så meget sagt. I betragtning af, at det meste af Latinamerika allerede fuldt ud har anerkendt en suveræn palæstinensisk stat, er der vel snarer tale om at træde ind i det gode selskab.

Skal de ikke lige danne regeringen først?

Naturligvis skal de det, Jesper. Men derfor bør man da alligevel melde ud, at det vil være det første, en ny regering udenrigspolitisk foretager sig. Det er desværre ikke det, vi hører lige nu.

Læssevis af lande har anerkendt palæstina i 10-20-30-40-50 år; hvorfor de skal gentage deres anerkendelse må være fordi USA stadig er hamrende tonedøv overfor det internationale samfund og menneskerettigheder iøvrigt.

Beklageligvis anvender USA FN's Sikkerhedsråd veto-ret til at føre sin lyssky bankforretninger igennem. En sand farce. Verden ville unægteligt være et bedre sted om dette forretningsrpd blev nedlagt - eller henlagt til dets oprindelige egenskab; verdens sikkerhed. Eller så giv dog afrika, sydamerika og nærøsten den længe ventede vetoret i sikkerhedsrådet. Desværre vil USA nægte alle andre samme ret.

http://en.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_the_State_of_P...

Dan Johannesson

@Jørgen Larsen, nej den ret valgte vi fra i 1994. 70% af Danmarks lover er oversatte EU dekreter. Eu's paralament kan ikke vedtage nogel love, det kan kun de ikke valgte kommisionmedlemmer. I spidsen er hertil EU's præsident, som blev indsat. Der var aldrig nogen valghandling.

Demokratiet er i bedste fald på vågeblus, i værste fald en simulering, foranstaltet for at sikre at systemets borgere producerer og forbruger uden omtanke eller protest.

Vi er en subdivision af en række konglomerater, pakket pænt ind, det er såmænd det hele.