Telegram

S: Nationalbankdirektør skal holde mund

Nationalbankdirektør kalder S-SF's bankskat for "primitivt forslag". "Uhørt" indblanding i valgkamp, mener S.
Telegram
9. september 2011 kl. 15:37

Socialdemokraterne kritiserer Nationalbankens direktør, Nils Bernstein, for at blande sig i valgkampen.

Kritikken kommer, efter at Nils Bernstein på et møde med toppen af den danske banksektor har kaldt Socialdemokraterne og SF's forslag om en bankskat for "et primitivt forslag".

Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, kalder det "helt uhørt", at Nationalbankens direktør på den måde blander sig i valgkampen.

- Nationalbanken er i politisk henseende en neutral institution, og det er nationalbankdirektørernes opgave at fastholde denne position. Denne opgave varetages ikke, når Niels Bernstein nu blander sig i valgkampen, siger Morten Bødskov.

Socialdemokraternes finansordfører er samtidig overrasket over kritikken af forslaget om, at bankerne med et nyt såkaldt overskudsbidrag på to milliarder kroner skal betale til at styrke folkeskolen.

- Da VK-regeringen valgte at finansiere endnu en stor skattelettelse til landbruget med øget lønsumsafgift til bankerne og den øvrige finansielle sektor, var Niels Bernstein stille.

- Det kan man kun tolke som om, at Niels Bernstein mener, at det er helt i orden at beskatte bankerne yderligere, hvis pengene går til landbruget, men ikke hvis pengene skal går til at styrke uddannelsen af vores børn og sikre Danmarks fremtid, siger Bødskov.

Ifølge FinansWatch faldt de omstridte ord mandag, da Finansrådet på Hotel Munkebjerg i Vejle havde indkaldt til den årlige direktørkonference, hvor landets bankdirektører og nogle få særligt indbudte gæster i et lukket forum kunne diskutere sektorens udfordringer og få faglige input fra gæstetalere.

En af talerne var Nils Bernstein, som blev spurgt om, hvad han synes om bankskatten.

- Det er et primitivt forslag, sagde nationalbankdirektøren, som overfor forsamlingen ikke lagde skjul på, at han er modstander af den nye skat.

FinansWatch har forsøgt at få en kommentar fra Nils Bernstein, men han har ikke ønsker at stille op til interview.

/ritzau/

Opdateret 9. september 2011 kl. 15:45

Nogen der har spurgt ham hvorfor?

Hvis han ikke har en saglig grund, så er det ikke smart, men siden han ikke stiller op, så må det være en stråmand.

Hans titel bør vist snarere være
fhv.nationalbankdirektør.

PRIMITIVT forslag *LOL* Hvor har de såkaldt CIVILISEREDE forlag bragt os hen?

Nogen gange er det enkle, det primitive og simple det der er mest gods i.

Problemet er dybest set, at Nils Bernstein nok har ret - og det gør selvfølgelig ondt på forslagsstillerne.

Men han er da vist en tand mindre respektfuld over for politikerne end forgængerne - det bør man kunne leve med ( - man skal bare lave fornuftige og gennemtænkte lovforslag når man vil beskatte bankernes profitter - hastværksarbejde duer ikke ! ).

Iøvrigt bør man undgå cigarkasseregnskaber - altså en bestemt indtægt/skat/afgift skal bruges til en bestemt udgift - det giver stivhed og ubalance i det lange løb.

Robert N Gjeertsen

Hvad er problemet ?
Rothschild-banken 'blander' sig sgu da i alt hvad de ejer .. Må jeg i den forbindelse erindre om at den Danske Stat betalte førnævnte bank 10 (eller var det 20?) millioner kroner for at de skulle fortælle Krigsforbryder-regeringen hvordan de skulle lave 'Bankpakken' ?..

Næste gang bør Regeringen lade HA skrive narko-lovgivningen !!

Karen von Sydow

Undskyld,
men de famøse bankpakker var da ikke 'gratis' for bankerne; de betaler da renter, ikke?

Jeppe Bundgaard

Han hytter sine egne og pengeinstitutternes interesser. Da han er farvet af dette, skal man passe på med, at tillægge det for meget værdi.

På samme måde som en bilist brokker sig over betalingsringen, da den afgift rammer vedkommende.

Intet nyt under solen!

@ Karen

En regning til staten på minimum 2,6 mia. kr.

http://www.business.dk/finans/frank-aaen-bankpakker-koster-staten-millia...

Endnu et eksempel på det der sker når embedsmænd bliver udnævnt efter deres politiske ståsted og ikke efter deres ekspertise på området.

Heinrich R. Jørgensen

Magtens deling påstås at være et bærende princip i riget. Og det er sandt, at magten er delt.

Der er nemlig én autonom institution i riget. Nemlig nationalbanken (oprettet 1818).

Det tilkommer ingen som helst at belære denne autonome institution, hvad denne bør udtrykke, eller hvornår.

Det er åbenbart vanskeligt at forstå begrebet "autonomi"? Jamen, sandt for dyden er det heller ikke et fænomen, der er høstet mange erfaringer med, i koncensus-vældet.

Henning Pedersen

Vi har en nationalbankdirektør der argumenterer primitivt. Hvem er skyld i at en mand der formulerer sig så ynkeligt, er nationalbankdirektør? Der må sgu da være andre med mere pondus til at bestride lige netop den stilling, men det hænger selvfølgelig sammen med en helt igennem uduelig, uvederheftig og samfundsundergravende regering.

Andreas Trägårdh

Ham den gamle bankrøver, kan snart blive fyret, og holdt ansvarlig gennem rigsretssagen mod resten af v,k,0, for deres landskadelige virksomhed op gennem 00'erne.

Robert Kroll siger:

Problemet er dybest set, at Nils Bernstein nok har ret

Ja selvfølgelig har han da ret, ''primitivt og det hele, bankdirektører er jo kendt for at vide næsten alt, det er nok derfor de får sådan en fed hyre ;-)

Nils Bernstein var en af dem som benægtede boligboblen til det sidste.
http://www.business.dk/diverse/nationalbankdirektoer-ser-ingen-boligboble
Ikke engang vennerne lytter han til:
https://www.mm.dk/memo-til-bernstein-højere-boligskat-kan-stoppe-den-næste-boble

Ralf Jørgensen

Uagtet, at jeg er enig med Bernstein, er det upassende, at han lukker munden op midt i valgkampen --- ikke snedigt !

Måske er det nationalbankdirektørens FAGLIGE vurdering faktisk, at den foreslåede bankskat er "et primitivt forslag", og at dette netop adskiller den fra VKOs tidligere forsøg i samme retning.

VKOs skattelettelse til landbruget betyder vel, med økonomernes verdensforståelse, øget vækst og omsætning for landbruget - og får dermed direkte betydning for banksektoren, hvor den så kan modsvares af en øget lønsumsafgift til dem.

Når SSF så byder ind med et forslag om at styrke folkeskolen, betalt af et overskudsbidrag fra bankerne, hænger dette ikke direkte økonomisk sammen. Lærerlønninger er ikke på samme måde som landbrug tæt forbundet med banksektoren.

Dette må nationalbankdirektøren så fagligt beklage, da kasserne i hans verden skal hænge logisk sammen. Uanset om vi andre så politisk er imod det ene forslag, og for det andet...

Og ham der Morten Bødskov ville sgu ikke have brokket sig over Nationalbankens "indblanding i valgkampen" som "neutral institution", hvis det havde været til støtte for forslaget.