Socialdemokraterne og SF er villige til at genforhandle Nordsøaftalen og etablere en fond med et samfundsopbyggende formål.
Det siger partiernes erhvervs- og finansordførere til Mandag Morgen. De Radikale, som er med i forliget om Nordsøaftalen, siger dog nej til at ændre aftalen.
Ifølge erhvervsordfører for Socialdemokraterne, Orla Hav, vil Socialdemokraterne se på alle indtægtskilder og herunder også Nordsøolien.
- Hvis der er nye forudsætninger til stede i forhold til 2003, hvor den nuværende aftale blev indgået, vil Socialdemokraterne genforhandle aftalen. Pengene kan f.eks. bruges til en fond med et samfundsopbyggende formål, siger Orla Hav til Mandag Morgen.
SF's finansordfører, Ole Sohn, ser også gerne, at man placerer indtægterne i en fond, hvor afkastet fra fondens investeringer efterforsk model tilfalder staten.
I regeringens finanslovsforslag budgetterer man meden indtægt på lidt mere end 24 milliarder kroner fra Nordsøolien næste år.
Det er baseret på en oliepris på 113,2 dollar per tønde og dermed en formodning om, at olieprisen holder sit nuværende prisleje ind i 2012.
Men hvis prisen stiger til 150 dollar tønden, vil det give den danske stat en ekstra indtægt på 50 milliarder over de næste fire år, viser prognoser fra Energistyrelsen.
Hos Enhedslisten har Frank Aaen længe argumenteret for at genforhandle aftalen, da staten ifølge partiets beregninger går glip af mange milliarder årligt.
Regeringspartierne Venstre og Konservative indgik Nordsøaftalen med Dansk Folkeparti og De Radikale i 2003 med det forbehold, at aftalen skulle revideres hvis "afgørende forudsætninger" ændrede sig, for eksempel højere oliepriser.
Fra 2003 til i dag er oliepriserne mere end firedoblet. Men hos De Radikale mener man alligevel, at den nuværende aftale er god, og at det er vigtigt at sikre stabile vilkår for olieoperatørerne.
- Vi ser ikke behov for at genåbne aftalen, siger De Radikales finansordfører Morten Østergaard.
/ritzau/
Opdateret 1. september 2011 kl. 15:21
YES!
Sådan, slagt de hellige køer i dansk politik.
- Vi ser ikke behov for at genåbne aftalen, siger De Radikales finansordfører Morten Østergaard.
Nej da, de tager bare pengene fra efterløn og dagpenge.
Hvor mange penge var det nu lige de radikale fik fra Mærsk?
Det her er simpelthen dagens bedste nyhed!
Det her er venstrefløjshjerteblod, og det er rent ud sagt skandaløst, at det er en sag, Enhedslisten har stået mutters alene med indtil i dag.
De Radikale? Hm.. Gider man overhovedet kommentere på det?
Den i 2003 siddende erhvervsminister Bendt Bendtsen forhandlede sig til en utrolig ringe aftale med Mærsk, hvor en lille nedgang i produktionen opvejede de kraftig stigende oliepriser, med det resultat at staten fik mindre indtægter på trods af prisernes himmelflugt.
At Mærsk så samtidig er den største bidragyder til B.B.'s parti har selvfølgelig intet med sagen at gøre, vi har jo ikke korruption i Danmark.
Det vil være meget fornuftigt at genforhandle aftalen så danskerne får en større del af gevindsten ved de stigende priser på vores allesammens olie.
Alle tiders! Jo før det sker, jo før forsvinder Mærsk fra Danmark.
Ja,
godt initiativ.
Skuffet over de radikale i denne sag.
Karen Von Sydow
Så brug endelig dit medlemskab af partiet til at lægge pres på Østergaard og partitoppen. Det her er simpelthen så oplagt som noget næsten kan være.
Hvor mange penge får R af Mærsk?
Er det en trojansk hest man har smuglet ind i rød blok?
Anders
225.000 kr alene i år. Liberal Alliance er naturligvis også forkælede af Mærsk. Det er lidt som når bedsteforældrerne ikke vil gøre forskel på børnebørnene omkring jul og fødselsdage.
Hvis en firedobling af prisen for en tønde olie ikke er ændringer af >>“afgørende forudsætninger”<<, hvad er så?
Kom nu ind i kampen, Morten Østergaard.
Hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud.
Ekspropriere al Nordsø-olien og danne et Statsligt Olieselskab, således at HELE overskudet går i Borgernes lommer.
Mærsk har vist tjent rigeligt.
Alle tiders! Jo før det sker, jo før forsvinder Mærsk fra Danmark.(Ole Olsen)
Mærsk er her jo ikke alligevel, der er stort set kun Hovesædet tilbage, og Olien i Nordsøen.
Den ene skib efter det andet flager ud til bekvemmelighed og produktionsenhederne er snart alle sammen flyttet til Kina og Korea.
Lindø var den sidste store virksomhed på Dansk grund.
http://www.maersk.com/Pages/default.aspx
Fuldstændig enig, Bjarne Hansen
Med 100% udbytte af indtægterne ville en rød regering således kunne bruge en del af overskuddet på den dyre udskiftning af produktionsmidlerne under en overgang til ren og vedvarende energi, og en del til velfærd. På den nuværende måde ender en stor del stadig i Mærsks i forvejen alt rigelige overskud.
Man kan med rette anføre, at det er på tide, Esplanaden giver noget tilbage - og her taler vi altså ikke om operahuse til de fine mennesker. Udover det er det en helt principiel ting, at rigdommene i undergrunden må være vores allesammens, ligesom luften vi indånder, vandet, vi drikker og stranden, vi bader på etc. Mærsk har ikke skabt olien, og det er en borgerlig skrøne, at firmaet skulle have æren for, at den kan pumpes op.
Nationaliser Nordsøolien!
Selvfølgeligt et populært forslag blandt de uvidende masser, men også utroligt kortsigtet og dumt når man ser nationaløkonomisk på det....
Olien i Nordsøen er en begrænset resurse. Olie kan pumpes hurtigt i starten, og aftager så i hvor store mængder der kan pumpes op.
Jo højere skatterne er, jo før bliver det urentabelt for at pumpe, så jo højere skatter, jo mindre olie vil vi få ud af det.
Her kommer så den vigtige del. Uanset om pengene går til Mærsk eller staten, så er de 100% til DK's fordel fordi de medfører at de penge vi bruger på energi BLIVER i landet i stedet for at blive sendt til udlandet når vi køber olie der.
...og derudover skaber det arbejdspladser...
Med andre ord, hvis højere skatter får Mærsk til at pumpe for 100 kr mindre olie op, så vil det Danske energibrugende samfund sende 100 kr til udlandet der kunne være blevet indenlands og arbejde her.
STATEN får lidt flere kroner i kassen, men det Danske SAMFUND bliver fattigere, for den værdi vi indskyder i samfundet i form af selvudvunden energi bliver mindre...
Man skær ledt mere af kagen og giver bidden tilbage til dens retmæssige ejere. Det er faktisk skide godt – men kære venner det er ikke socialisme, knapt nok venstrefløjspolitik. Det der mangler er, en strukturomlægning der fratager den arbejdsfrie klasse mulighederne for, at udplyndre de fælles værdier, den fælles viden og den fælles arbejdskraft.
Naturligvis skal Mærsk have sit udkom af det borearbejde som de udfører. Men når det så er sagt, behøver Mærsk ikke at blive forgyldt af aftalen. Og da oliepriserne er steget markant og sikkert vil stige endnu mere i fremtiden må og skal aftalen genforhandles. Det er kun fair over for den danske befolkning.
Men at oprette en oliefond lidt alla Norge er absolut det vigtigste. Det er brand ærgeligt, at det ikke er bleven gjort for flere årtier tilbage. Nu er de fleste penge brændt af på skattelettelser ect.. Men hvilken gavn kunne de penge ikke have gjort for Danmarks fremtid.
Forskning og udvikling i eliteklassen er bare et eksempel. For det er det vi har brug for. Særligt inden for grønne områder som vedvarende energi og økologisk landbrug - Ja, der er stensikkert en stor fremtid i at udvikle "Grønt".
Men chancen er snart forspildt, hvis ikke der handles nu. Vi kunne være begyndt for mange år siden, for situationen er helt åbentlys - Flere mennesker skal dele ressorcerner i fremtiden med mere ubæredygtig forurening til følge - Det er logik og fakta...
Sidst jeg hørte om Norges olie(Von And) pengetank, der var den på 1000 mia. dollars.
De er uden sammeligning det rigeste folk i verden.
Nu har vi aldrig kunnet pumpe så meget som Norge, men bare en 1/3 del af en sådan sum, ville være rigtigt godt til fremtidige investeringer i Grøn Økonomi og Miljøforskning.
Bare vi dog havde politikere der kunne tænke som dem i Norge.
Bjarne, hvem gider tænke på fremtiden når vi fester og der stadig er fadøl på anlægget?
Fremragende. Det aftale der blev indgået i 2003, var under al kritik.
Èt aspekt er den økonomiske side. Den anden side er, at Mærsk belønnes for at suge olien op hurtigst muligt. Det er langt bedre at suge den op langsommere. Olien befinder sig ikke i en sæk, men skal strømme til via stenlag. Suges for hårdt, udtørres stenlagene, og de samlede mængde af olie der kan hentes op, bliver mindre.
Dvs, den "anden side" handler også om økonomi. Mere olie og højere priser er en udmærket cocktail.
Hvis man som udgangspunkt bare tilbagefører aftalens betingelser til før Bendt Bendtsen genforhandlede aftalen i 2003 drejer det sig om 367 mia. kr. som staten har foræret EKSTRA til APM/Mærsk.
Den sum alene burde være rigeligt til at oprette en forsknings- og vedvarende energi fond eller, hvad der nu vil være bedst ROI på lang sigt for landet.
Det mest interessante - fra min synsvinkel - vil dog være udsigten til en helt anden politisk debat, når der nu kan skabes en vedvarende finansiering af investeringer i samfundet i stedet for den evindelige snak om nedskæringer og minimalstat.
En sådan diskursændring kræver dog også politikere som kan se længere end til næste valg og udenfor deres egne vælgersegmenters interesser.
Men det kommer nok alt sammen, en genforhandling er en særdeles god start på denne proces.
Den bedste forrentning af en virksomheds penge, sker ved at købe politikkere. Det er gældende over hele den vestlige verden.
Dejligt, hvis der kan dannes flertal bag en genforhandling af nordsøolie aftalen.
@ Bjarne Hansen,
Ja, og kan vi, ud over Mærsk, også bare få smidt Lego, Grundfos, Novo Nordisk og alle de andre kapitalistiske udbyttere ud, så vil det gå meget bedre.
@ Ole Olsen
Er det din egen lille forestilling om en genforhandling med en pistol for tindingen af regeringens repræsentant, har du aktier eller er ansat i foretagendet eller er det en infantiel automatreaktion du fremkommer med, når staten måske forsøger at opnå en rimelig aftale om udvinding af råstoffer?
Thjaa Ole Olsen, den står du nok meget alene med. Du tror måske også på julemanden?
Så nu er de "røde" rigtigt kommet på banen og gør klar til at nationalisere.
Hvem af kapitalisterne skyder I først? Mig?
Med venlig hilsen
Lennart
Kære Ole,
hverken Lego, Grundfos eller Novo Nordisk spinder guld på Danmarks naturressourcer. Hvad er din pointe?
Hvis nu man lovede at holde RV skadesløs, ville de måske være med til at genforhandle aftalen,?
Ja, og kan vi, ud over Mærsk, også bare få smidt Lego, Grundfos, Novo Nordisk og alle de andre kapitalistiske udbyttere ud, så vil det gå meget bedre.(Ole Olsen)
Prøv at læse det du selv har skrevet en gang til Ole.
Kan du ikke se at der er noget galt med din sammenligning?
Mærsk ejer KUN produktionsapparatet, de ejer ikke Produktet(olien), de gør de Danske Borgere.
De andre virksomheder du nævner de ejer både Produktionsapparatet, produktet og forskningen bag. De tager altså ikke noget der er fælleseje, og skummer fløde til sig selv som APM gør.
Jeg kender godt den skræmmehistorie om at hvis APM forlader landet, så går Danmark konkurs.
Jeg tvivler på at det gør den store forskel om APM er til stede i Landet eller ej.
Faktisk tror jeg at det vil være en fordel for Dansk økonomi om APM rejste hen hvor pebret gror(der er han jo alligevel på vej hen, på mere end én måde), og efterlod sin Oliekoncession til de Danske Borgere.
OK... Er her nogen herinde der ikke kan lide Hr Møller der:
1. Aner hvordan aftalen ser ud.. den kan måske ikke genforhandles inden en vis dato..
2. Ved hvem har den bedste forhandlingposition ved en genforhandling..?
3. Aner hvor meget der betales i skat på den olie der udvindes..?
og så en sidste kommentar til Bjarne Hansen som siger:
quote
Faktisk tror jeg at det vil være en fordel for Dansk økonomi om APM rejste hen hvor pebret gror(der er han jo alligevel på vej hen, på mere end én måde), og efterlod sin Oliekoncession til de Danske Borgere.
unquote
Og hvem tror du så Bjarne skal udvinde olien...? Og bliver det billigere hvis nogen anden gør det... Og hvis du tror 'de danske borger' (staten) kan gøre det så ved du ikke særlig meget om olieproduktion..
I rest my case
Sider