To topfolk fra Liste Ø genopstiller ikke

Enhedslistens rotationsregler betyder, at Per Clausen og Frank Aaen ikke kommer til at genopstille næste gang.
29. september 2011 kl. 14:45Opdateret 29. september 2011 kl. 14:50

Dårlig nok er de nye folketingsmedlemmer mødtes efter valget, før Enhedslistens Frank Aaen og Per Clausen meddeler, at de ikke genopstiller næste gang.

De to kendte venstrefløjspolitikere falder således for Liste Ø's såkaldte rotationsprincip, der medfører, at et folketingsmedlem ikke kan genopstille, når vedkommende har været valgt i over syv år.

Udsigten til, at Per Clausen nu indleder sin sidste valgperiode kan dog ikke ødelægge gruppeformandens gode humør ovenpå valgsejren den 15 september, hvor Enhedslisten gik fra fire til tolv mandater.

- Det er jo rigtig dejligt, at jeg kan holde op på et tidspunkt, hvor Enhedslisten aldrig har stået stærkere. Og jeg vil selvfølgelig bruge min energi i de kommende år på at sikre et mindst lige så godt valgresultat næste gang, siger Per Clausen.

For Enhedslisten finanspolitiske ordfører, Frank Aaen, vil det dog ikke være første gang, at han må stoppe i Folketinget. Frank Aaen - som første gang blev valgt i 1994 - blev ikke genvalgt i 2001.

I stedet gav folketingsvalget i 2005 comeback til Frank Aaen, der udover at beskæftige sig med økonomi og finanspolitik også er blevet kendt for i en årrække at være sit partis udenrigs- og forsvarspolitiske ordfører.

Til gengæld er sandsynligheden for, at den politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, også falder for de komplicerede rotationsregler kun teoretisk.

Ikke alene skal den kommende valgperiode vare mere end tre år. Den kommende statsminister skal også næsten vente til sidste dag i valgperioden med at udskrive folketingsvalget, før Frank Aaen og Per Clausen får følgeskab af Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer