Telegram

Belgien åbner for køb af Dexia-bank

Frankrig og Belgien fører vanskelige drøftelser om deling af Dexias aktiver. Belgien overveje at købe banken.
Telegram
9. oktober 2011 kl. 14:39

Belgiens regering udelukker ikke, at staten vil købe op til 100 procent af banken Dexia, siger en minister forud for drøftelser om bankens fremtid mellem den franske og den belgiske regeringsleder.

- Staten vil investere langt mere i banken, siger den belgiske finansminister, Didier Reynders, til tv-stationen RTBF.

- Hvis det drejer sig om 100 procent, hvilket jeg ikke vil udelukke, så vil det ikke være vores hensigt at blive der for evigt. Men dette betyder ikke, at vi bliver tre eller fire måneder. Jeg udelukker ikke, at vi om tre eller fem år eller endnu længere frem stadig vil være til stede i banken, siger Didier.

Premierministrene fra Frankrig og Belgien, Francois Fillon og Yves Leterme, drøfter søndag en aftale, hvor de to lande bliver aktionærer i Dexia, som fik en hjælpepakke under den globale finanskrise i 2008, og som nu er blevet offer for gældskrisen i Europa.

Ifølge belgiske og franske medier skal de to sider forsøge at nå til enighed om salg af aktier i banken og om nødvendige garantier til såkaldte "dårlige banker". Forhandlingerne kan blive vanskelige, da både Belgien og Frankrig kæmper mod store nationale budgetunderskud.

Bestræbelserne på at redde Dexia understreger gældskrisens alvor, da europæiske regeringer ser behov for at rekapitalisere trængte banker i forbindelse med gældskrisen på et tidspunkt, hvor det i forvejen har store problemer med deres nationale budgetter.

/ritzau/AFP

Opdateret 9. oktober 2011 kl. 15:10

Lad os så høre alle de borgerlige politikere, som med frygt i stemmen råber "EL vil nationalisere bankerne!"..Faktum er, at bankerne allerede ER nationaliserede. Staterne vil desværre kun have del i underskuddet, ikke overskuddet!!

Michael Kongstad Nielsen

For det første vidste jeg ikke, at Belgien overhovedet havde en regering, se

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2011/09/15/022630.htm

Dernæst kommer dette Ritzau-telegram som en bombe, men ingen opdager det en søvning søndag efter kirketid, det ligner en en kedelig ligegyldighed, som var det en vejrmelding for Ydre Skagerak. Men det er harmdirrende, ophidsende nyt! Det er Europas banker, der er ved at blive opkøbt af staterne, de må ikke går konkurs, tre år har de haft til at konsolidere sig, lige lidt har det hjulpet.

Vores lille Max Bank-ting er et fnug i forhold til dette. Hvad sker der?

Michael: Jo, der er et forretningsministerium, og det er ikke første gang i Belgiens historie, at et sådan sidder i måneder, dog ikke sålænge som denne gang, mere end et år. Den forrige regering, her Yves Leterme II, sidder indtil der dannes en ny regering.

http://www.premier.be/en/node

Avisen Le Soir's chefredaktør skrev i går i lederen, at Dexia sagen ikke bare hensætter belgierne, men hele den europæiske bankverden i angst. Dexia, et europæisk Lehmann Brothers?, skrev Béatrice Delvaux.

Le Soir og Wall Street skriver, at den belgiske stat køber Dexia for 4 mia euros.

http://online.wsj.com/article/SB1000142405297020363310457662072070550849...

Lige nu er der ministerrådsmøde.

Michael Kongstad Nielsen

Tak Anne, det er godt nok spændende. Det kan rykke ved en del af det andet stof, der diskuteres for tiden.

I søndagsdebatten 9.10. på frankofont belgisk tv, RTBF, blev der talt om:

1. Regeringsforhandlingerne, hvor man nu er nået frem til en historisk aftale om forfatningen. Tegneren Kroll der altid er med i søndagsdebatten, sagde, der står dog ikke i aftalen "Vi elsker hinanden for altid". (Vi = de fransktalende og de flamsktalende). Den kommende regering, hvis leder sandsynligvis bliver den frankofone socialist, doktor i kemi, Elio Di Rupo, kommer til at forberede enden på Belgien, sagde Le Soirs chefredaktør. Desuden skal den foretage de nødvendige økonomiske tiltag i den ekstreme financielle situation, verden befinder sig i. En socialdemokratisk regering der kommer til at føre liberal politik. Det bliver ikke populært, sagde chefredaktøren.

2. Bankkrisen, redningen af Dexia:

Eric de Keuleneer, økonomiunderviser, Solvay Bruxelles School Economics and Managament, sagde, man "skal pålægge bankerne enkle regler for at begrænse risici." Han har i årevist talt om, hvad der ville ske i bankverdenen, men blev anset for at være en "sjov én".

De Keuleneer mener, nationaliseringen er den bedste strategi i øjeblikket. Dexia fungerer godt, men skal hurtigt stabiliseres for at beholde sin kundekreds. Regeringen skal beslutte, hvem der leder banken, og risici skal reduceres. Banker skal ikke forsøge at tjene mest muligt, siger de Keuleneer, men skal reducere risici og sørge for basisydelser. Den belgiske del af Dexia har udlånt for mange penge, især til Frankrig: "I de senere år, blev den belgiske bank forpligtet til at tage en række risici for et beløb, der overstiger dens egenkapital", sagde de Keuleneer.

Det blev 4 mia. euros for at købe Dexia, og den belgiske stat skal i 10 år garantere the "bad bank" for 54 mia. euros.

Der er chat live på Le Soir nu:
http://www.lesoir.be/debats/chats/2011-10-10/casse-sociale-en-vue-chez-d...