Telegram

Derfor stiger vandstanden på Jorden

Telegram
18. oktober 2011 kl. 17:20

* Vandstanden i havene stiger, i takt med at den globale opvarmning accelererer, når vi udsender drivhusgas fra afbrænding af kul, olie og gas.

* Stigningen skyldes dels, at isen ved Jordens nordpol og sydpol smelter. Dels at vandet i verdenshavene udvider sig, når det bliver varmere.

* Ifølge dr. Rajendra Pachauri, formand for FN's Klimapanel (IPCC), skal udledningen af menneskeskabte drivhusgasser toppe senest i 2015.

* Ellers kan verdens lande ikke holde løftet fra klimatopmødet i København om at holde opvarmningen af kloden under maksimalt 2 grader.

* De løfter om CO2-nedskæringer, industrilande og store ulande hidtil har givet, vil imidlertid gøre kloden 3-4 grader varmere i år 2100.

* I maj 2011 advarede en ny rapport fra Arktisk Råd om, at verdens have vil stige med 90-160 cm frem mod 2100 som følge af smeltende is.

* Det tal er omtrent tre gange højere end den hidtidige vurdering i fjerde statusrapport fra FN's Klimapanel (IPCC), der udkom i 2007.

* Klimaforskerne bag IPCC's rapport fra 2007 forventer i deres scenarier "kun" en havstigning på mellem 18 og 59 cm i år 2100.

* Det skyldes, at IPCC ikke medregner den smeltende is fra Grønland og Antarktis - men alene havenes udvidelse på grund af opvarmning.

/ritzau/

Opdateret 18. oktober 2011 kl. 17:25

Alexander Carolinus

The scientist behind the bogus claim in a Nobel Prize-winning UN report that Himalayan glaciers will have melted by 2035 last night admitted it was included purely to put political pressure on world leaders.

Dr Murari Lal also said he was well aware the statement, in the 2007 report by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), did not rest on peer-reviewed scientific research.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1245636/Glacier-scientists-says-...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1245636/Glacier-scientists-says-...

Lars Villumsen

Havene stiger fordi politikerne er nogen kyllinger.

Hvordan stemmer dette RItzau-telegram nu overens med den holdning, den overvejende del af debattørerne har, om at Ritzau er manipuleret af interesser, der ikke vil høre tale om menneskeskabte klimaforandringer?

Erik, så de 'debattørerne' må ikke, men du må godt generalisere...

Michael Kongstad Nielsen

Godt man ikke bor i Ørestaden. Den ligger kun 1-1,5 meter over havet. Synd for alle de nye huse og TV-Byen og det hele - good bye.

Jens Overgaard Bjerre

Det kan være at man lige kan nå at komme i tv (byen) eller bo 1 måned eller 2 i Ørestaden, det er sgu da ikke helt åndssvagt så. Altså for de fattige, de rige er flyttet til andre højder til den tid.

Det kan ende med 5,5 meter om 500 år, se Havet vil stige de næste 500 år. Hvis det sker, så er der rigtig mange storbyer, der får rigtig våde fødder. Mon ikke civilisationen som følge heraf vil blive bragt til en ende?

Kære Lars og Alexander citat fra jeres egne henvisninger. 89 years x 3 mm/year = 267 mm or 26.7 cm by the year 2100.

Det er altså ikke sådan at man regner stigninger ud.

10 % bliver til 100 % på 7 år ikke på 10 år.

Om igen Pedersen.

Karsten Johansen

Det er en viktig feil i telegrammet:

Vannstanden kan ikke stige fordi "isen ved Nordpolen smelter". Havis kan aldri bidra til havstigning ved at den smelter, fordi den allerede flyter i havet. Dette kan enhver overbevise seg om ved å legge en isbit i et glass vann, måle vannstanden i glasset og så vente til den er smeltet, og måle igjen. Forklaringen ligger i Archimedes' lov.

Den issmeltning som får havene til å stige skyldes kun breis som ligger på land.

Feilen er sikkert journalistens, for hvor mange journalister har tid eller kunnskaper til å være presise med slike ting?

Årstallet 2035 for full nedsmelting av breene i Himalaya berodde på en trykkfeil, det skulle stått 2350. Trykkfeilen sto kun i rapportens sammendrag, og fantes ikke i det vitenskapelige grunnlagsmaterialet. Denne ene lille feilen har nå "klimaskeptikerne" skamredet til det helt usannsynlige, men den er en fullstendig forsvinnende bagatell i forhold til alle de groteske løgnene og forvrengningene av vitenskapelige forhold og statistikk de selv slynger om seg med til enhver tid.

Ledende polarforskere slo allerede i fjor fast at Nordpolens havis etter nåværende trend vil være borte om sommeren (den gjendannes delvis om vinteren) allerede om 5-25 år, og ikke som FNs klimapanel hevder først i år 2090. Denne feilen fra klimapanelet forties dog selvfølgelig totalt i de globale mediene, inklusive Ritzau.

Det samme gjelder den enorme usikkerhetsfaktoren som knytter seg til uforutsette begivenheter når innlandisen på Grønland og Vestantarktis nå smelter i stadig hurtigere tempo. Allerede i 1977 viste forskning av John H. Mercer, at det finnes en reell risiko for at isshelfene i Vestantarktis eller store deler av dem kan gli ut relativt plutselig, kanskje bare på noen tiår eller hurtigere, når havstigningen får dem til å lette fra
de havtersklene de nå er forankret på. Her kan verdenshavene stige kanskje en meter på få år, dersom isen på land bak shelfene begynner å skli ut, når shelfene er kalvet opp. Allerede nå øker tempoet i utglidningen av de store isstrømmene i Vestantarktis dramatisk, liksom det gjør ved Jakobshavns Isbræ, den største isstrømmen på den nordlige halvkule.

"All of the West Antarctic Ice Sheet or Greenland would not be expected to destabilize at once, but important areas of each ice sheet are vulnerable to this instability, and could add significantly to decadal and century-scale sea-level rise."

http://www.ipcc.ch/pdf/supporting-material/SLW_WorkshopReport_kuala_lump...

Men også dette er det stadig dypere taushet om: idiotene som nå dikterer klodens skjebne er
"optimister" og går derfor ut fra, at all usikkerhet i forskernes beregninger vil komme menneskeheten til gode. Det er i strid med all statistisk vitenskap å anta det.