Telegram

Død prismodtager tildeles Nobelpris

Nobelstiftelsen har fortolket vedtægterne for Nobelprisen, og afdøde Ralf Steinman tildeles prisen i medicin.
Telegram
3. oktober 2011 kl. 21:50

Beslutningen om at tildele Ralph Steinman Nobelprisen i medicin står fast, selv om han døde fredag, oplyser Nobelstiftelsen.

I Nobelstiftelsens vedtægter hedder det, at et "arbejde, som er udført af en person, der senere er afgået ved døden, ikke kan prisbelønnes".

Prisen kan dog tilfalde en person, der er udpeget som prismodtager, men er afgået ved døden, inden han eller hun har modtaget prisen, skriver Nobelstiftelsen som motivering for beslutningen.

- Beslutningen om at tildele Ralf Steinman Nobelprisen blev truffet i god tro ud fra den antagelse, at prismodtageren var i live, skriver Nobelstiftelsen i en pressemeddelelse og uddyber:

- En anvendelig tolkning af de nævnte bestemmelser fører til konklusionen, at Ralph Steinman skal tildeles Nobelprisen i fysiologi eller medicin 2011. Formålet med ovennævnte statut er at tydeliggøre, at Nobelprisen ikke bevidst tildeles ham posthumt.

Da det blev kendt, at Ralf Steinman var død trådte Nobelsstiftelsens bestyrelse sammen mandag formiddag for at diskutere det, der var sket.

- Denne situation er meget speciel. Efter hvad vi forstår, så har der ikke været en lignende situation tidligere, siger Nobelstiftelsens administrerende direktør, Lars Heikensten. Han fortsætter:

- Når man skal fortolke en juridisk tekst eller fortolke noget overhovedet, så har man lejlighed til at tænke over, hvad der står rent bogstaveligt, men man kan også overveje, hvad intentionerne var hos den, der skrev teksten.

Heikensten siger, at idéen med Nobelprisen er, at den ikke skal uddeles posthumt, men da beslutningen om at give den til Steinman blev truffet, var man i god tro.

- Man troede, at prismodtageren var i live, siger Lars Heikensten.

Han ønskede ikke at udtale sig om, hvorvidt bestyrelsen var enig i afgørelsen.

- Den slags kommenterer vi aldrig.

/ritzau/TT

Opdateret 3. oktober 2011 kl. 21:55