Telegram

Dovne teenagere får slidskader

Teenagere, der ikke rør sig, får skader, der normalt først dukker op efter mange års slidsomt arbejde.
Telegram
25. oktober 2011 kl. 06:09

Computerspil, tv-serier og timer med Facebook på skærmen giver unge problemer, der normalt forbindes med et langt, slidsomt liv på arbejdsmarkedet.

Fra 2007 til 2010 er antallet af de 12-19-åriges besøg hos fysioterapeuter med offentligt tilskud steget med 15 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Til sammenligningen er antallet af besøg af 20-60-årige steget med 3,7 procent i samme periode, skriver JydskeVestkysten.

- Det er tydeligt, at de er arketyper på den inaktive generation. De er ikke opdraget med fysisk aktivitet.

- Deres forældre har ikke været gode nok rollemodeller, og det har skolen heller ikke, siger Niels Honoré, der er sundhedsdirektør i FysioDanmark - en kæde af 36 fysioterapiklinikker over hele landet.

Han har i tre år medvirket til et projekt i Roskilde, hvor sundhedsplejersker kan henvise børn til fysisk aktivitet.

Niels Honoré oplyser til JydskeVestkysten, at både børn og unge kommer til klinikkerne med voksenlidelser, som ondt i ryggen, nakken og hovedet, der normalt opstår meget senere.

- Det, jeg synes er forfærdeligt ved at høre disse tal, er, at så mange børn skal bære dette med sig resten af livet. Der er en voldsomhed i det og en livsforringelse, som man politisk er nødt til at gøre noget ved, siger Niels Honoré.

Formand for forældreorganisationen Skole og Forældre, Benedikte Ask-Skotte vil gerne have mere bevægelse i folkeskolen, men erkender, at forældrene har et ansvar.

- Det er fristende at lade dem sidde ved computeren, så man selv får tid til at gøre nogle af de ting, man har lyst til. Så opstår der ikke konflikter, men det giver en nagende samvittighed, hvis de sidder der for længe, siger Benedikte Ask-Skotte til JydskeVestkysten.

/ritzau/

Opdateret 25. oktober 2011 kl. 06:25

Hvad fanden laver den overskrift der? Hvad med: "Dårlige betingelser for motion giver unge slidskader" Eller "Inaktive unge får får slidskader" eller måske: "Manglende motion giver unge slidskader".

Hvem fanden siger, at de er dovne. Det er vist overskriftsmagerne der er dovne og pr. refleks vælger "ungdom = dårligdom" vinklen. Det kunne jo være, at de sad og sled med lektier og skak hele dagen lang.

Jeg tvivler på, at orden "doven" ville være brugt om ældre eller voksne!

Peter Günther

og hvad ny er der i det? Der har altid været nogle unge, der ikke gider bevægelse. AT blive voksen hedder også at tage ansvar for sig selv, også sundheden..

Mulige årsager til nakke- / ryg-lidelser hos unge

Der er så ”dansk” at opfatte et postulat, som nærmest videnskabeligt bevist, når det har været fremsat 10 gange.
Så vær derfor venligst opmærksom på, at der kan være andre årsager til nakke- / ryg-lidelser hos unge end den postulerede.
F.eks. medføre kviksølv-belastning også smerter i nakke / ryg.
De fleste børn har jo f.eks. været eksponeret for kviksølv allerede som fostrer via deres mødres amalgamfyldninger, vaccination med vacciner konserveret med kviksølv, spisning af kviksølvforurenet fisk eller forurening via miljøet.

Der er noget, som tyder på, at forureningen med tungmetaller er tiltagende, måske fordi den samlede belastning med forskellige tungmetaller stiger på grund af tiltagende industrialisering og med deraf forøget mulighed for synergi mellem diverse tungmetaller.