Telegram

Enhedslisten kræver uanmeldte besøg hos PET

Enhedslisten vil bruge ny justitsministers PET-linje til at få mere kontrol med PET's overvågning af personer.
Telegram
14. oktober 2011 kl. 09:20

Enhedslisten vil tage justitsminister Morten Bødskov (S) på ordet, når han efter ti år med øgede beføjelser til PET nu vil styrke åbenheden omkring efterretningstjenesten.

Ifølge Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper er der behov for, at Folketingets særlige kontroludvalg får mulighed for at komme på uanmeldte besøg hos PET for at tjekke efterretningstjenestens registrering af personer.

- I øjeblikket kontrollerer Folketinget kun de ting, som PET lægger frem. Det svarer til, at en restaurant selv kan vælge, hvilken smiley de vil have.

- Derfor er det nødvendigt at lave uanmeldte besøg, hvor det er muligt at kigge i PET's registre, siger Pernille Skipper.

Hun vil kæmpe for, at Morten Bødskov i det kommende arbejde indhenter erfaringer fra andre lande - herunder Norge:

- I Norge har Stortingets kontroludvalg direkte adgang til efterretningstjenestens registre, så de kan gå ind og se, hvor mange der bliver registreret og hvor meget, siger Pernille Skipper.

Hun understreger, at den øgede åbenhed og kontrol først og fremmest skal skabe tillid til efterretningstjenesten.

- Der har tidligere været eksempler på ulovlige registreringer af danske borgere, men det er ikke fordi, vi tror, at PET render og laver alle mulige uhyrligheder. Vi har brug for tillid til PET, og det får vi kun ved en reel kontrol, siger Pernille Skipper.

Hvis det står til Enhedslisten skal PET derudover også fortælle langt mere om sit arbejde til befolkningen.

- Danskerne skal have at vide, hvor ofte PET aflytter personer uden at have en dommerkendelse, og hvor mange penge, der går til terrorbekæmpelse., siger Pernille Skipper.

Hun roser Morten Bødskov for at tage fat i problemet

- Vi har en af verdens mest lukkede efterretningstjenester, og der skal være åbenhed og balance, så PET kan lave arbejde. Der må vi indhøste erfaringer fra andre lande, herunder Norge, som har en stor grad af åbenhed, siger Pernille Skipper.

/ritzau/

Opdateret 14. oktober 2011 kl. 09:25

Jesper Frimann Ljungberg

Det lyder faktisk som en god ide.

// Jesper

Uuuuuuha nej - tænk dog på nationens sikkerhed ;-)

Jette Abildgaard

Det er en af de bedste nyheder jeg laenge har hoert.....

Jeg kan dog ikke lade vaere med at smile (med lyd paa) naar jeg nu forestiller mig, hvor travlt de faar hos PET med at henlaegge, makulere, ved 'fejltagelser' glemme osv osv....forestil Jer at kunne vaere en flue paa vaeggen hos PET, naar dettte forhaabentligt bliver vedtaget.....o)

Jomen, parlamentarisk kontrol.

Det ér forhåbentligt ikke vanskeligt at opfatte, at det ikke længere bør være PET selv, der bestemmer hvilke oplysninger, som bør være tilgængelige for f.eks Folketingets Kontroldudvalg (eller Wamberg-udvalget for den sags skyld), som Pernille Skipper her er inde på. Alt andet er en Tjeneste uden nogen reel form for kontrol. Hvilket svarer til, at Forsvaret selv skulle kunne bestemme, hvilke konflikter man ville indvolvere sig med og hvordan. Men FE hár slet ikke den form for skismaer med offentligheden, og har modsat PET taget samme offentlighed i ed, hvis eller når der har været grundlag for kritik. En langt mere moden demokratisk holdning til hemmelighedskræmmeri, end man ser hos PET.

Og hvad skulle hindre, at Tjenesten stilles overfor samme simple krav? Og jo, jeg har hørt, at den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp har været ude med, at PET i Danmark skulle være et dydsmønster blandt samme form for tjenester kloden over. Men her er han altså uenig med den danske offentlighed og det foreliggende flertal herhjemme. Man kan så selv mene om Ranstorps udtalelse, hvad man vil...

Men det korte og lange ér, at PET's forhold endelig er kommet til debat efter et tiår med en højredrejet regering i Danmark. Hvor den enkelte danskers retsstilling er blevet sat i alvorlig tvivl.

Initiativet fra den nye justitsminister (Morten Bødskov, S) er dermed en imødekommelse omkring forholdene i PET, som man absolut kan hilse velkomment på vegne af det nye flertal. Og tillige en demokratisk anerkendelse af offentligheden som en naturlig medspiller i et moderne, åbent og aktivt demokrati.

Og man må derfor foreløbigt håbe, at indsatsen ikke løber ud i sandet for justitsministeren. Det er nemlig ikke alene PET's forhold, som er til debat i den sammenhæng, men i ligeså høj grad den status, som magtrelationerne her til lands er parate til at tilskrive offentlighed som instans, snarere end som et negativt myndigheds-princip. Altså paratheden til, fra dansk side, fortsat at bære demokratiforholdene forest i såvel national som international sammenhæng. Til fordel for mindretalssynspunkter i forbindelse med magt-relationer generelt.

Man må så håbe, at initiativet ikke viser sig at være en døgnflue. Det langt overvejende flertal af danskene ønsker naturligvis et velfungerende PET, og en genrejsning af tilliden til Tjenesten.

Og når vores nabolande har kunnet finde nationale kompromisser for at finde den tillid, bør PET faktisk finde begejstringen frem nu. Og så se at få moderniseret sine privilegerede betingelser på en måde, som kan tilfredsstille den offentlighed, som man ret beset bør betragte som sin allerbedste allierede. Det er ikke samarbejdet med fremmede tjenester, der bør kvalificere (eller diskvalificere, som i tilfældet med syriske eller libyske tjenester) PET. Det er samarbejdet med egen offentlighed, der tæller på den demokratiske bundlinie forudsat, at man ikke ikke er et bananmonarki.

Men, Bødskov, Skipper, SF og R. Det er vel det, der skal ændres ved. Altså viljen, ikke til magt, men til at tage egen offentlighed i ed på demokratiets vilkår, ikke sandt?...

Med venlig hilsen

og hvad har PET-folkene tænkt sig at gøre hvis / når

socialismen afløser capitalisme ?

de får jo nogle gevaldige (bort)forklaringsforsøgs

problemer.

Jowda Kim, PET har såmænd ikke andet end forklaringsproblemer for tiden og i øjeblikket. Det kunne jo være befriende, såfremt Tjenesten tar' anliggendet på sig - og så ser at få lukket op for den danske offentlighed, som man eklatant har distanceret dig fra - med sin dels mærkværdige og dels ditancerende lukkethed overfor. Tilliden til Tjenesten er på et nulpunkt i øjeblikket. Og det hænger ikke uforståeligt sammen med den muslinge-reaktion (altså lukkethed), som Tjenesten foreløbigt er kendetegnet ved i offentligheden.

Det er jo ikke særskildt smart at have en indenrigs-tjeneste, der ikke ikke vil kommunikere med den offentlighed, som den kræver et samarbejde med. Og derfor er tilliden til Tjenesten ikke fornuftig operativ som tilstanden foreligger. Så naturligvis må politikerne tage anliggendet alvorligt. Hemmelighed betyder privilegerethed. Og såfremt der ikke er tilstrækkelig kontrol med privilegeretheden, er Tjenesten åben for kritik. Det er den akse, som fortjener et grundigt eftersyn.
Eller i det mindste en parlamentarisk kontrol, som offentligheden kan være tryg ved. Derfor er det imperativt at få vendt sammenhængende omkring PET.

Vi kan så i offentligheden insistere på at vores repræsentanter i medierne ikke lader sammenhængen i stikken. Men jeg forudser samtidig, at Information ikke er tilbøjelige til den form for efterladenhed. Offentlighed og medier bør være sin naturlige samhørighed bevidst. Alt andet er "Nur zur Hölle" blandt die dumme dännen...

Med venlig hilsen

@Kim Gram,

"og hvad har PET-folkene tænkt sig at gøre hvis / når

socialismen afløser capitalisme ?"

Svaret på dette er at de ville slikke sig om munden.

Et socialistisk samfund som vi hidtil har set det praktiseret har altid haft store og effektive efterretningstjenester, jeg kan jo blot nævne Stasi og KGB.

David Karlsen, vi har til gode at se socialistiske samfund praktiserede.

Jette Abildgaard

David Karlsen,

Jeg synes faktisk, at det vi har set i vort land gennem de seneste 10 aar, minder lige netop om baade stasi og/eller KGB....registreringer, deportationer af uskyldige mennesker, fangelejre hvor folk bliver foedt som 'flygtninge' uden rettigheder etc.

Man kan rolig fjerne halvdelen af stillingerne i PET.