Telegram

Forsøg skal give 16-årige stemmeret

Når vælgerne næste gang skal stemme til kommunalvalgene, kan nogle af dem være helt ned til kun 16 år.
Telegram
14. oktober 2011 kl. 14:34

Regeringen vil forsøgsvis lade unge helt til 16 år stemme ved kommunalvalg. Det skal ikke blot styrke de unges deltagelse i demokratiet, men også sikre, at flere af dem bliver valgt til byrådene.

- Vi vil høre, om der er nogle kommuner, som vil være med til et forsøg, hvor unge helt ned til 16 år kan deltage i de kommunale valghandlinger, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og tilføjer:

- I forvejen har kommunerne en stor del af ansvaret for børn og unges hverdag, og det her kunne være en måde at gøre deres deltagelse mere forpligtende.

Dermed sætter Margrethe Vestager handling bag ordene i det nye regeringsgrundlag om, at S-R-SF-regeringen vil "skabe grundlag for forsøg med unges deltagelse i lokale afstemninger".

Samtidig afventer regeringen anbefalingerne fra den såkaldte Valgretskommission, som i december kommer med sine anbefalinger om mulige ændringer i deltagelsesformer, afstemningsformer og valgretsalderen netop med henblik på at styrke de unges demokratiske deltagelse.

- Man skal tage regeringsgrundlagets ord helt bogstavelig: Vi vil gerne være med til at udvikle demokratiet, så også de unges deltagelse styrkes og udvikles - også selv om de ikke kan stemme til Folketinget, siger økonomi- og indenrigsministeren.

Selv om de 18 til 30-årige udgør 20 procent af befolkningen, så er kun 5 procent af pladserne i byrådssalene besat af unge under 30 år.

I Norge stemte de 16 til 17-årige - som et forsøg - i september 2011 ved lokalvalgene i 20 kommuner.

Før valget var kun 8,3 procent af byrådsmedlemmerne i disse forsøgskommuner mellem 18 og 30 år, en andel som nu er vokset til 14 procent. Samtidig satte de - med en stemmeprocent på 57 procent - valgrekord for unges normale valgdeltagelse.

Der skal næste gang være kommunalvalg i Danmark i 2013.

/ritzau/

Opdateret 14. oktober 2011 kl. 14:55

Brian Pietersen

tag jer sammen, mange aner intet om politik når de er 18, mange er ik modne til det når de er 16.

Det siges i artiklen bl a : "Selv om de 18 til 30-årige udgør 20 procent af befolkningen, så er kun 5 procent af pladserne i byrådssalene besat af unge under 30 år."

Det kunne jo være fordi, de unge har travlt med at få stiftet familie, få foden under eget bord, få færdiggjort en uddannelse, få begyndt på arbejdsmarkedet ???

Jeg vil nødig se flere "levebrøds-politikere" der starter som ganske unge og så lever af politik hele livet uden erfaringer fra arbejdsmarkedet m v .

Iøvrigt - skal alle grupper være repræsenteret forholdsmæssigt i kommunalbestyrelser og Folketing ?

- der er i så fald mange grupper, f eks de rødhårede, katolikkerne, muslimerne , hejmmeværnsfolkene, bankfunktionærerne , fagforeningsformændene , tandlægerne, sosu'erne, cyklisterne, pendlerne, dem under 16, dem over 70 , patienterne , pensionisterne o s v o s v - nogle af os er medlem af flere grupper på en gang !!

Det er kort og godt et "ævlet" argument.

Når de kan få fjernet bryster og få hormonindsprøjtninger, kan de vel også stemme... ;-)

som tommelfingerregel så er lave valgbarhedsaldre vel en sag hovedsagelig for de for hvem demokrati er et rent symbolord, og som 'godt ved' at det gør ikke den store forskel - under alle omstændigheder er unge 'nemme' rent populistisk set, så det er en god politikerfaglig sag også.

men tror man at 'demokrati' som begreb har potentiale hinsides verden s antiparamentariske kræfter, så vil man stadig den dag i dag anbefale valgbarhedsalderen 35 år.

Brian Pietersen

Peter Hansen

nej tak du c¨,)

altså, skal man stemme skal man være voksen i det her regi.

Jeg sidder og tænker på en eller anden har set at vedkommende vil få stemmer hvis børn får stemmeret, men det kan jeg aldrig støtte.

Torben K L Jensen

16 årige skal have lov til at stemme,bare sådan at
de skal søge om en stemmeseddel,der viser at de
er interesserede i demokratiet.Måske som en prøve
i kommunalvalg.

Mathias Aagaard Christensen

Vanvittigt tiltag.

Nu er jeg selv gymnasieelev og 19 år gammel, og vil ud fra min erfaring med mine medstuderende mene, at de fleste 16-årige slet ikke besidder den viden eller de kompetencer som behøves, for at tage et gennemtænkt politisk valg. Det havde jeg heller ikke selv i den alder. Hermed ikke sagt, at alle 16-årige ikke har den fornødne indsigt.

16-17, og for den sags skyld også mange 18-19 årige, har hovedet fyldt med mange andre problemer og tanker, og dermed slet ikke kompetente til at tage politisk stilling.

Hvis folk har pligter, når de er 15, bør de vel også få rettigheder.

Og hvis man skulle give stemmeret efter, hvornår folk ved noget om politik, var der vist ganske mange i dette land i helt andre aldre, der aldrig burde have lov til at stemme.

Så måske burde den, der fortæller andre, at de "skal tage sig sammen", selv tage sig lidt sammen?

Brian Pietersen

karlsen...

det er på sin vis rigtigt, men mit klendskab til 16årige, vil jeg ikke støtte det, de er ikke voksne, hvis de skal stå til ansvar, så skal de have ret, ja, det er børn/forældre forholdt, skole/elev forhold.

Hvad er hypotesen som dette 'forsøg' skal bevise eller modbevise?

Det er noget vrøvl at kalde det et 'forsøg' når der ikke er en sådan hypotese.

16år er alt for ungt. De fleste 16årige går op i det modsatte køn, fester og druk og aner intet om politik. Endvidere, dem der har en politisk mening, har tendens til at være meget ekstremistiske. Altså enten stærkt til højre eller stærkt til venstre. For en 16-18 årig (og et stykke op i 20'erne faktisk) er verden meget sort/hvid. Hvis 16årige får stemmeret vil vi altså se flere stemmer på ekstremerne. Ud over at de er ekstremistiske og intolerante så stemmer de ellers på det samme som far og mor.
Demokratiet vinder absolut intet ved at lade børn få stemmeret.

Brian Pietersen

tror ikke på hypotesen er oppe på mere end 50...ggg

Er man ansvarlig overfor loven, har man også stemmerret. Så må man til gengæld undersøge, hvordan man kan gøre unge mere politisk bevidste. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis man politisk satser på det.

Mathias Aagaard Christensen

Hvordan vil du mene man kan gøre 16-årige mere politisk bevidste? Med kampagner eller lign. forsvinder andre interesser, problemer og tanker jo ikke.
Det er alt for tidligt at lægge et sådant ansvar på deres skuldre, og at tvinge dem til at tage stilling vil ikke hjælpe. Lad unge få den nødvendige erfaring, viden og interesse med tiden - dette får man bla. automatisk i gymnasiet.

Jeg ville nok sige 25.

Mathias Aagaard Christensen: OK, Mathias, men så kan unge under 18 eller ikke være ansvarlige overfor loven.

Mathias Aagaard Christensen: OK, Mathias, men så kan unge under 18 heller ikke være ansvarlige overfor loven.

De kan betale skat så kan de vel også være med til at bestemme hvad skatten skal bruges til.

Peter Pedersen

Hvis man skal have stemmeret må det følge en ret til at stille op til valg og blive valgt til kommunalbestyrelser og Folketing, -
og det kræver helt ubetinget væsentligt større modenhed, end nogen 16 årig har mulighed for at præstere.

Også på baggrund af de mange særdeles yderligtgående meldinger, der kommer fra alle partiers ungdomsorganisationer uden undtagelse, kunne konkludere at den idé er direkte uansvarlig og forhåbentligt ikke har nogen gang på jorden.

Brian Pietersen

jeg er lidt rystet over i mener at 16 årige skal bestemme hvordan samfundet skal skrues sammen, men jeg vil bruge det som underholdning i en forvejen forskruet verden. Be my guest.

c¨,)

"jeg er lidt rystet over i mener at 16 årige skal bestemme hvordan samfundet skal skrues sammen, men jeg vil bruge det som underholdning i en forvejen forskruet verden. Be my guest. c¨,)"

Og jeg er rystet over den måde de såkaldte "ansvarlige" politikere allerede har skruet samfundet sammen.
Man skal lære at konkurrere og finde sin plads som slagtekvæg i en nådesløs økonomi, men man har ikke chancen for at påvirke det samfund som man skal manøvrere i. Ikke engang med den relativt lille indflydelse man har ved et valg.

Og når man ser hvor mange stemmer DF får ved snart sagt alle folketingsvalg, er der da ikke meget der tyder på at de ældre vælgere skulle være bedre rustet til at stemme end de yngre.

Tine Sørensen

Det kræver at undervisning i samfundsfag og undervisning i de politiske ideologier rykker ned fra gymnasieniveau og indenfor i folkeskolen. Det vil under alle omstændigheder være en god ide.