Telegram

Havet bliver ved at stige de næste 500 år

Op til 5,5 meter vil verdenshavene stige de næste 500 år som følge af klimaforandringer, siger dansk forsker.
Telegram
18. oktober 2011 kl. 16:36

Verdenshavene fortsætter med at stige efter år 2100 som følge af den globale opvarmning. I værste fald vil vandstanden om 500 år være 5,5 meter over havniveauet i dag.

Det skriver en dansk forsker fra Niels Bohr Institutet i tidsskriftet Global and Planetary Change. Postdoc Aslak Grinsted fra Center for Is og Klima har sammen med kolleger i Kina og Storbritannien udarbejdet en ny model til at fremskrive den stigende vandstand.

Klimaforskere bruger ofte 2100 som referenceår for, hvor meget havene vil stige som følge af vores udledning af CO2 fra afbrænding af kul, olie og gas. Men det er en stor misforståelse at tro, at udviklingen stopper der.

- Selv om vi fra nu af stabiliserer koncentrationerne i atmosfæren og stopper med at udlede drivhusgasser, kan vi se, at havstigningen vil fortsætte med at accelerere i flere århundreder på grund af havets og iskappernes lange reaktionstid, siger Aslak Grinsted.

Forskergruppen har udarbejdet fire scenarier. I det mest pessimistiske vokser CO2-udledningen fortsat. Det vil betyde, at havstigningen i 2100 er 1,1 meter, og i år 2500 vil havet være steget med 5,5 meter.

- Men selv i det mest optimistiske scenarie, som kræver yderst dramatiske klimamål, store teknologiske fremskridt og et stærkt internationalt samarbejde om at stoppe udledning af drivhusgasser, ville havet fortsætte med at stige.

- I 2100 med 60 centimeter, og i år 2500 vil havstigningen være på 1,8 meter, siger Aslak Grinsted.

Der er i sagens natur usikkerhed forbundet med langtidsfremskrivningen. Selv anser Grinsted det for mest sandsynligt med en stigning på 75 cm i 2100, og at havet om 500 år vil stå to meter højere end i dag.

Selv om der kan være store lokale variationer, står det klart, at dele af Danmark bliver svært beboelige. I lande som det tætbefolkede Bangladesh eller lavtliggende stillehavsøer er havstigningen lig med katastrofe og tvungne folkevandringer.

/ritzau/

Opdateret 18. oktober 2011 kl. 16:40

Michael Kongstad Nielsen

Nå - der røg det meste af København, good bye. Dog bliver Valby bakke liggende, som en slags Noahs Ark.

Det hele skyldes nogle jetstrømme på Mars og at Månen er ved at forlade Solsystemet. Det kan man godt forstå.

Huh?

Hvad skete der med de der 30 meter det var meningen at havet stiger med..?

Dokumentation på jorden ikke lider af global opvarmning?.

Lars Villumsen

@ Jesper Wendt

Hvis A postulerer at global opvarmning er et faktum, men B tvivler, så er det altså i din optik B som har bevisbyrden? Burde det ikke være A?

Hvor er det videnskabelige bevis for AGM?

Ved godt at 90% af videnskaben og 100% indenfor IPCC mener det er sådan det forholder sig, men hvor er beviset/beviserne fra A?

I min verden ligner det mere en trossag og jeg ved hvad jeg tror, men jeg har ingen anelse om hvad der er korrekt.

Har du? Så kan du vel bevise det, Mister B!

Jeg kan ikke se dette komplot der tales om...

Der foreligger mig bekendt et hav af analyser, og undersøgelser, så A skulle nok have sit på det tørre(så længere det varer; ), derimod ser jeg ikke B komme med andet end komplot teorier... 3000 forskere i sammen plot... just wow?

Lars Villumsen

@ Jesper Wendt

Jeg har ikke agiteret for noget komplot!

Men hvis du mener at det det at have sit på det tørre er et argument, så frafalder jeg min sag!

Galileo Galilei

Carsten Agersnap

Hvad blev der af "jeg tænker, ergo er jeg"?

Når 90% af verdens befolkning tror noget, plejer det ikke at være sandt..

Lars Villumsen

@ Carsten Agersnap

Se denne....

http://www.youtube.com/watch?v=LQqq3e03EBQ

:)

Niels Engelsted

Det er interessant at bemærke, hvor degenereret klimadebatten er blevet, ikke blot i denne streng, men (trods JSN's heroiske indsats) i Information i almindelighed, i Danmark og i Verden. Er det virkelig frugten af et effektivt lobbyarbejde fra klimaskeptiske tænketanke og deres opdragsgivere, eller er det kæmpeskuffelsen fra COP15, som de gode hoveder er på flugt fra? Klimatruslen er faktisk en alvorlig sag, og skuffelser må vi lære at bære. Der vil komme flere.