Telegram

Historisk sejr til lagmanden på Færøerne

Ikke siden indførelsen af færøsk selvstyre i 1948 har både lagmanden og hans parti vundet et lagtingsvalg.
Telegram
30. oktober 2011 kl. 02:30

Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen fra det liberale Sambandsflokkurin er den store vinder af lørdagens valg til Færøernes lagting. Både lagmanden og hans parti vandt en historisk valgsejr.

Ikke ved noget valg siden hjemmestyrets indførelse på Færøerne i 1948 har den siddende lagmand og hans parti opnået fremgang på procenter, på mandater og på personlige stemmer.

Det er sket ved lørdagens lagtingsvalg, da Kaj Leo Holm Johannesen fik 1974 personlige stemmer, mens Fólkeflokkens Annika Olsen på andenpladsen fik 1346 personlige stemmer.

Valgets vindere i øvrigt er de tre borgerlige partier, der går ind for samarbejde med Danmark. Det gælder ud over Sambandsflokkurin det konservative Fólkaflokkurin og det konservative udbryderparti Framsókn.

De to store partier vinder hver et mandat og har hver otte, mens udbryderpartiet fra Folkeflokken, Framsókn, der stiller op for første gang, sætter sig på to mandater.

Taber i kampen om de 33 pladser i Lagtinget er det republikanske parti, Tjódveldi. Partiet mister to mandater og går fra otte til seks.

Det andet regeringsparti, Javnardarflokkurin, som de færøske socialdemokrater kalder sig, har uændret fået seks mandater. Til gengæld er fem af de seks valgte nye i lagtinget.

De to mindre partier Sjálvstyrisflokkurin og det kristne Midflokkurin mister hver et mandat og har nu henholdsvis en og to pladser.

Færingerne stemte 10 kvinder ind i lagtinget, så de sidder nu på knap en tredjedel af lagtingets 33 pladser.

Det står tidlig søndag morgen ikke klart, hvordan den kommende færøske regering vil komme til at se ud. Indtil valget var Kaj Leo Holm Johannesen leder for en mindretalsregering mellem Sambandsflókkurin og Javnadarflókkurin.

/ritzau/

Opdateret 30. oktober 2011 kl. 02:32