Telegram

Kræftens Bekæmpelse kritiserer forskere

Forskere kan ikke konkludere, at brystkræft er selvhelbredende. Det mener flere eksperter.
Telegram
12. oktober 2011 kl. 16:02

Kvinder behøver ikke at få fjernet deres bryster for at blive helbredt for brystkræft, viser ny forskning fra Det Nordiske Cochrane Center. Men det vækker bekymring og vrede hos flere eksperter, der er dybt uenige.

Undersøgelsen bygger på data fra 300.000 svenske kvinder, hvoraf nogle er blevet screenet flere gange og andre kun de sidste to år i en periode på seks år.

Resultaterne viste, at der var 1443 tilfælde per 100.000 kvinder ved screeninger over seks år, men kun 1269 tilfælde i to års perioden.

Herudfra har forskerne konkluderet, at en del af kræfttilfældene ville være forsvundet af sig selv over tid.

Men det er Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, ikke enig i:

- Man kan ikke på den observationsperiode se, hvor meget cancer der er i de to grupper. Der er meget langt fra at have en statistisk forskel og til, at det forsvinder af sig selv, siger hun og tilføjer:

- Det er en fortolkning af tallene. Der er ret langt fra at finde nogle tal med en given statistisk metode og til at kunne konkludere, at brystkræft kan forsvinde af sig selv.

Hun bakkes op af Professor Elsebeth Lynge fra Københavns Universitet, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Center for Epidemiologi og Screening:

- For at kunne se, om der reelt set er diagnosticeret mere kræft, er man nødt til at følge kvinderne både før, under og efter, de bliver screenet, siger hun til videnskab.dk.

- Så vidt jeg kan se, bygger artiklen overvejende på tal fra alderen, hvori kvinder bliver screenet og ikke mere, tilføjer hun.

Det Nordiske Cochrane Center vurderer, at 500 kvinder hvert år får bortopereret et rask bryst.

- Der er vi grundlæggende ikke enige. Det er slet ikke i de dimensioner, lyder reaktionen fra Iben Holten:

- I Danmark og i de fleste nordiske lande vil man altid tage en vævsprøve, så selvfølgelig har man en diagnose på kvinden, før man opererer hende. Ingen tvivl om det.

/ritzau/

Opdateret 12. oktober 2011 kl. 16:15

Skulle forskerne en dag ende med påvise, at det med allerstørste sandsynlighed er konsumption af kød der er årsag til kræft, vil sandheden sandsyndligvis blive holdt hemmeligt for befolkningen.

Hvad status er derefter - er kun for historikerne at fortælle i fremtiden.
Desværre.

Lorteland

ursula søndergaard

"The China Study" viser allerede dette med stor sandynlighed, at bogen er fra 2005 kunne godt underbygge din påstand