Telegram

Søvndal: Vi går ikke enegang i Palæstina-sag

Udenrigsministeren afviser, at han skulle have været fortaler for dansk enegang over for Palæstina.
Telegram
10. oktober 2011 kl. 09:58

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) skal mandag forsøge at forklare sine EU-kolleger, hvad det egentlig er, Danmark mener om palæstinensernes krav om at blive anerkendt som stat.

På vej ind til sit første EU udenrigsministermøde i Luxembourg siger Søvndal, at han og regeringen har den klare holdning, at palæstinenserne har ret til en stat.

Men at Danmark ikke skal gå enegang og anerkende et selvstændigt Palæstina.

- Det duer ikke at have et folk, der ikke er anerkendt. Men spørgsmålet er vejen ad hvilken, det kommer til at ske.

- Vores position er, at vi ønsker at anerkende en palæstinensisk stat. Men Danmark går ikke enegang i det her, siger Søvndal.

Det skabte under valgkampen spændinger mellem partierne i rød blok, da SF's partileder tilkendegav en meget klar opbakning til palæstinensernes krav om anerkendelse i forbindelse med FN's Generalforsamling, der blev afholdt umiddelbart efter valget.

Men Villy Søvndal siger nu, at han ikke har ændret holdning.

- Jeg har aldrig været fortaler for dansk enegang i det her. Men det er klart, at det kan ende et sted, hvor EU ikke står sammen.

- Og i den situation er det klart, at Danmark vil befinde sig blandt de lande, der anerkender en palæstinensisk stat, siger han.

Der er splittelse i kredsen af EU-lande. Da udenrigsministrene var samlet til møde i begyndelsen af september, kunne de kun enes om, at det ville være bedst, om de var enige. Men de enedes ikke om, hvad de skulle mene i fællesskab.

Ved FN's Generalforsamling blev spørgsmålet i første omgang udskudt med en opfordring til Israel og palæstinenserne om at genoptage deres direkte fredsforhandlinger.

/ritzau/

Opdateret 10. oktober 2011 kl. 10:21

Det lyder altså meget fornuftigt.

Mads Mikkel Tørsleff

Der bliver jo ikke tale om enegang. En række EU-lande har samme holdning som Søvndal her udtrykker. Der bliver højst tale om to grupper af EU-lande, som stemmer hver sit.

Og her udtrykker ministeren jo blot den pragmatiske holdning, at man først søger enighed i kredsen af EU-lande, før man giver fortabt og hvert land må gøre sin egen stemme op.

Det kunne faktisk værre meget interessant at vide, hvad Danmark nu går ud og støtter, støtter vi en stat der består af Gaza, som kontrollere af Hamas eller støtter vi en stat på Vestbredden der kontrolleres af Fata. De to politiske modsætninger, kan stort set kun blive enige om en ting, og det er deres fælles fjende Israel, men hvad der skal ske med jøderne, er de temmelig splittet over.

I hvert flad er en ting sikkert, det må værre en sadels ugennemtænkt strategi, hvis vi går ind og støtter et samlet Palæstina, som alligevel vil værre en fejlslagen stat fra dag et.

John Linke Olsen

Jeg mener at Danmark kan gå enegang. Israel og USA gør intet for at løse problemet. Israel modarbejder en fredsproces, og USA stiller igen ikke de nødvendige krav til Israel. Israel har altså været en besættelsesmagt siden 1967.
Nogen må gøre noget. Og det kunne sagtens være Danmark, der startede.

Alt hvad en ufferigsminister har brug for at vide er:

1) Israel har ret til at forsvare sig selv.

2) Arabere er endnu ikke modne til demokrati - deres adfærd reguleres derfor bedst ved at regulere deres antal (målrettede drab).

3) Støtten til Det Arabiske Forår var derfor en stor fejl, der kun kan gøres godt igen med droner i massevis.

Natanyahu lærte for et halvt år siden Obama, hvem der er hunden og hvem der er halen.

Danmark må også lære, at det nu engang er hunden der logrer med halen - ikke omvendt.

Niels Engelsted

Åh, bare vi ikke igen står over for en stor skuffelse.

Anne Marie Jensen

Jeg savner en uddybning af hvorfor, Danmark ifølge Søvndal ikke går "enegang" i forhold til Palæstina? Jeg har vitterligt svært ved at hvorfor, vi ikke skulle kunne gøre som de Latinamerikanske lande.

Den udmelding kalder da på en begrundelse.

Anne Marie Jensen

Ved et hurtigt kig ud over det politiske Europakort, ligner Søvndal en af de - på papiret - mest venstreorienterede udenrigsministre. Palæstinas ret til et frit og suverænt hjemland har, så vidt jeg ved, alle dage været en mærkesag for det nye venstre, som SF vel stadig mener at være en del af?(?!)

Så jeg spørger igen: hvorfor kan Danmark ikke "gå enegang" i denne sag? Er der en SF'er, der evt kan byde ind med en slags svar?

Dan Johannesson

Anne Marie Jensen, jamen har du ikke bemærket at Danmark ALDRIG går enegang længere? Og slet ikke ifht. udenrigspolitiske spørgsmål. Det er der i praksis meget få lande der gør, "nu til daws".

Det skyldes at vi jo i praksis blot er en delstat i EU, hvis ikke-folkevalgte kommissærer laver 70% af al dansk lovgivning, under en ikke-valgt EU Præsident. Begreber som enegang kræver reel suverænitet, noget som Danskerne for længst har frabedt sig.

Sådan er det at være et pseudodemokrati i en tidl. national stat. Håber alle ja sigerne er glade og tilfredse m. følelsen af demokratisk og borgerretslig kastration, for demokrati kan gives væk med et pennestrøg, men sjældent vindes tilbage uden blodsudgydelser.

Michael Kongstad Nielsen

Det der med "enegang" er noget pressen og navnlig borgerlige EU-tilhængere har brugt som skræmmekampagnestof. Ordet kaster tanken hen på, at det er farligt og usikkert at gå alene, tør vi virkelig det, nej man skal have nogen at holde i hånden, helst de store og stærke. Enegang kræver, at man har en stærk og fast holdning - og det kan det jo knibe med hos nogen. Men som flere ovenfor helt rigtig har sagt, er skræmme-legen noget sludder, for der kan hæjest blive tale om at EU deler sig i to eller tre grupper, og så stemmer Dabnark sammen med den gruppe, der går ind for anerkendelse. Sp bare roligt kære presse - helt alene i verden bliver Danmark ikke.

Der er så meget Ritzau ikke forstår.

Rasmus Gammelgaard

Det ville være dejligt hvis Danmark igen ville gå enegang og anerkende en palæstinensisk stat. At Danmark har fulgt de store i mange år, som en anden nikkedukke, skyldes ikke kun vi er medlem af EU. Men at vi de sidste 11 år , først med A. Fogh som statsminister og siden Løkke, ikke har gjort eller sagt noget der var imod USA,s vilje.

Manden, som ikke kan binde en tålelig slipseknude, er nu allerede ramt af den realpolitiske syge, måske alligevel han har læst sin Kissinger og Brandt ---der er håb på Asiatisk Plads :o)

Torben K L Jensen

Villy siger: Det bedste er at EU står samlet,fordi det
vil være det bedste overfor Israel,hvis ikke det sker
vil Danmark gå sammen med det mindretal i EU,der
anbefaler oprettelsen af en palæstinensisk stat.