Telegram

Søvndal tager skarp afstand fra optøjer

Det er meget alvorligt, at egyptiske sikkerhedsstyrker kæmpet mod kristne koptere i Kairo mener Villy Søvndal.
Telegram
10. oktober 2011 kl. 11:10

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ser med stor alvor på, at mindst 23 personer er dræbt og 174 andre blev kvæstet i sammenstød søndag mellem militærpoliti og koptiske kristne i Egyptens hovedstad, Kairo.

- Det er helt afgørende at fordømme den slags, der er sket i nat i Egypten. Det er en meget alvorlig situation, for det er en afgørende del af hele demokratiet, at mennesker selvfølgelig har lov at have den overbevisning, de har, siger Villy Søvndal og tilføjer:

- Og det er myndighedernes opgave - også i Egypten - at sikre, at det kan ske, siger han.

Samtidig understreger han, at situationen er vanskelig, men håber, at valgene gennemføres som planlagt i november, så det egyptiske folk kan planlægge sin fremtid.

- Det er en situation med tilbagefald i form af de overgreb, vi så i nat, som vi skal fordømme, siger Villy Søvndal.

Det er de værste uroligheder i Egypten siden februar, da præsident Hosni Mubarak blev sat fra magten efter en folkelig opstand. Kristne koptere udgør 10 procent af Egyptens cirka 80 millioner indbyggere.

SF's udenrigsminister afviser at træde på bremsen med dansk hjælp efter søndagens sammenstød.

- Nej tværtimod. Det er fantastisk vigtigt, at vi er der. Jeg har foreslået, at vi laver en pulje til at hjælpe udvikling af demokrati og statsopbygning i de nordafrikanske og mellemøstlige lande, siger Villy Søvndal.

Han erkender, at Egypten ikke kan springe direkte fra mange års diktatur til et fuldt udbygget demokrati.

- Jeg har aldrig selv haft den illusion, at det her bare var en lang, meget direkte og lineær vej frem fra der, hvor Egypten stod under Mubarak, og mod demokrati. Der har været rigtig mange håbefulde skridt. Og så er der tilbageslag, som vi ser nu, siger han.

/ritzau/

Opdateret 10. oktober 2011 kl. 11:25

Da det først gik op for de arabiske masser at Nobels fredsprismodtager - Obama - er ude af stand til at stille krav til Israel, kogte vreden over.

Ikke kun i Egypten men i hele det "arabiske forår".

Vesten skal i den kommende tid til at ændre hele historiefortællingen fra at "Det Arabiske Forår" var en folkelig frihedskamp til i virkeligheden at være en Al Queda-inspireret terroraktion.

En terroraktion der - ganske som i Irak og Afghanistan - berretiger til massive luftbombardementer fra USA's og Israels side.

Alt dette skal Villy med vigende blik fortælle de danske vælgere.

Sidney Tawfik Nor Eldin Paulick Bakar

@ Gorm Petersen.

Jeg har sjældent læst noget så imbecilt, selvimodsigende og usagligt postuleret.

Stig Rasmussen

Gorm: Hvad har Egyptens interne konflikter mellem koptere og muslimer med Israel at gøre?

Vreden. Når vreden løber over må den finde afløb over for det mindst uegnede.

Havde man kunnet angribe jøder havde man gjort det, men i mangel af bedre betragtes kristne som det næstbedste.

Det er ikke noget nyt fænomen.

Hvis USA troede at det var pro-amerikanske, pro-israelske sympatier, der drev det "arabiske forår" tog de fejl.

Demokratier med folkelig forankring, vil vise en mindre pro-israelsk kurs, end de faldne despoter gjorde.

Før man afskaffer princippet om at FN-resolutioner og internationale retsnormer ikke skal gælde for Israel, kan der ikke komme demokrati i den arabiske verden.

Der er forskel på, hvad man kan få en despot til at gå med til, og hvad man kan få et helt folk til at stemme for ved et demokratisk valg.

”Egyptens kommende valg i slutningen af november står til at blive domineret af islamister og holocaust-benægtere. En undersøgelse, støttet af Det Danske Dialoginstitut i Kairo, giver de forskellige islamistiske partier næsten 50 procent af stemmerne”

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/436043:Udland--Islamister-vil-d...

Samtidige prøver store dele af de kristne koptere(kopter betyder Egypter, og de udgør ca. 10 % af befolkningen) at immigrere ud af Egypten, som de ikke anser som et muligt land at leve i fremadrettet.

At lave lappeløsninger (lokal forsoning) uden at søge vredens årsager, svarer til at kurere kræft, men fortsætte med at lade de kræftfremkaldende stoffer (Israel/Palæstina konflikten) gennemstrømme kroppen i stor koncentration.

Hvis Israel ville tillade Obama at sige til Israel, hvad mindst 40% af israelerne synes han bør sige, kan situationen endnu reddes.

Men Israel skal handle hurtigt.

Kristne har nu i meget lang tid skullet gå stille med dørene i Ægypten - og hvis en muslim skulle finde på at skifte til kristendommen, så får vedkommende det ikke spor "sjovt".

At være barn af kristne forældre i en muslimsk skole i Ægypten er kun for børn med stor "råstyrke".

Den koptiske kristendom har sådan lige akkurat været "tålt" ( men bestemt heller ikke mere ) fordi den har været så længe i Ægypten..

Om det går "op eller ned" med relationerne til Israel er uden betydning for de kristnes forhold .

I øvrigt, så er en del af det "arabiske forår" i meget høj grad udsprunget af, at alt for mange mennesker i området bruger hele deres løn til mad , og hvis de ikke tjener nok, så sulter de. Det er kun "eliten" blandt demonstranterne, der tænker i demokrati og medindflydelse - den store masse er slet og ret bare fattige og sultne.

Og i øvrigt, så er Ægypten ikke det værste sted at være kristen i den muslimske verden, så Søvndal får nok at se til ..

Måske Søvndal, samtidig med at han kritiserer Ægypten også skulle kritisere Saudi-Arabien. Her har kristne det nemlig langt, langt værre end i Ægypten.
De millioner koptiske kristnee i Ægypten var der faktsik før der var noget som hed islam overhovedet.

Og ja, forskellige fraktionern indenfor islamist-grenen af Islam står til at vinde valget med cirka 40-50% af stemmerne. Men mon ikke det går som i Polen efter 1990, hvor Solidarnosc først fik 2/3 flertal (mener jeg?), og ved det tredje eller fjerde valg helt gled ud af parlamentet. Når folk finder ud af at heller ikke Det Muslimske Broderskab kan afhjælpe deres problemer...men at de må agere selv.... - så bliver dette Muslimske Broderskab sat fra bestillingen...

Stig Rasmussen

Gorm:

Nej det er ikke noget nyt men gør det det mere rigtigt? - det er jo ren 1984 retorik du praktiserer, brug Goldstein som lynafleder og du kan tillade dig hvad som helst. Selv hvis Israel forsvandt ville det ikke løse noget som helst for araberne.

Israel/Palæstina er derfor heller ikke Mellemøstens "kræftknude", det ville svare mere til et myggestik i forhold til de udfordringer mellemøsten har med en galoperende inflation, vand ressourcer der løber ud, manglende evne til at brødføde egen befolkning, en befolkningstilvækst ude af kontrol og samfund bygget op på vennetjenester og bestikkelse fremfor tiltro til systemet.

Egypten har rigeligt med hjemmelige udfordringer der burde være i fokus.

Sidney Tawfik Nor Eldin Paulick Bakar

@ Karsten Aaen

Vi går naturligvis alle ind for at kristne i Egypten skal have de samme rettigheder, som alle andre.

Men mht. din sætning om at "de millioner koptiske kristne i Ægypten var der faktisk før der var noget som hed islam overhovedet", så bør vi lige huske at også de muslimske egyptere vi ser i dag er efterkommere af "oprindelige egyptere", og ikke af immigranter. Lige så vel som at de kristne i Egypten også var efterkommere af "de gamle egyptere", og ikke var kristne immigranter.

Nævner det blot så det ikke beror på en misforståelse, men udelukkende på introduktionen af islam, og altså ikke på en bølge af muslimske indvandrere.

Sören Tolsgaard

Indførslen af islam i Ægypten beroede om ikke ikke kun på indvandrere, så på erobrere, og hvor frivilligt islam blev indført kan nok diskuteres - ligesom de fleste irere ikke længere taler deres oprindelige sprog, men de engelske erobreres.

"I næsten syv århundreder efter Kleopatras død kontrollerede romerne Egypten. Da den romerske kejser Konstantin kom til magten, konverterede han til kristendommen; i 313 e.v.t. gav han kejserlig stadfæstelse af den kirkelige doktrin. Den nye romerske ortodoksi var på mange måder i uoverensstemmelse med den etablerede kristendom i Egypten, kendt som "koptisk" kristendom. Der opstod religiøse konflikter. Til sidst udskilte kopterne sig og udpegede deres egen patriark i Alexandria.

I år 639 erobrede araberne Egypten fra det byzantinske rige og introducerede det arabiske sprog og Islam. I 969 erobrede det shiitiske dynasti, Fatimiderne, Egypten og etablerede Kairo som sin hovedstad. Dette styre varede til 1171, hvor Saladin erobrede Egypten og slog det sammen med Syrien. Desuden konverteres Egypten til sunni-islam. I 1250 gør mamelukkerne, som oprindelig var kommet til Egypten som krigsfanger, oprør og vandt magten. I 1517 blev Kairo erobret af sultan Selim I, som reducerede Egypten til en provins i det Osmanniske Rige."

http://da.wikipedia.org/wiki/Egyptens_historie

Den koptiske kirke synes at have været ægypternes egen fortolkning af kristendommen i en svunden tid, men vor tids koptere synes nu klar til et exodus - ligesom de fleste kristne i Tyrkiet, Irak og andre muslimske lande har været nødt til.

Sören Tolsgaard
Henrik L Nielsen

@ Karsten Aaen

Selvfølgelig skal han ikke kritisere Saudi-Arabien! Det diktatur, - undskyld, "suveræne land", -
ledes jo af en kvindeundertrykkende enehersker , - undskyld igen, "ledes af en allieret kærlig statsmand" -
og de systematiske menneskerettighedsovergreb der finder sted, - undskyld endnu en gang der skulle stå, "isolerede enkeltpersons fejltagelser" - er jo totalt overdrevet af venstrefløjsaktivister uden hold i virkeligheden. I hvert fald så længe de sælger olie uden at kny......

Ah ja, undskylder fejlene, men man kan jo ikke redigere i Informations debat.

Lad os tage dette forår, når de får deres første sommer. Jeg er mere tilbøjelig til at tro det er en ressourcekrig.

Har Kina ikke lige investeret stort i Uganda?

allafrica.com/stories/201008050058.html