Telegram

Video i ambulancer hjælper flere

Videoer i ambulancer kan give bedre hjælp til akut syge eller ulykkesramte. Og måske hindre unødige indlæggelser.
Telegram
19. oktober 2011 kl. 11:10

Trådløs videoforbindelse fra ambulancer eller ulykkessteder til hospitalets læger skal forbedre indsatsen for akut syge.

Derfor installerer region Nordjylland inden nytår videokameraer i 10 ambulancer og en akutlægebil.

Det nye system betyder, at ambulanceredderen via den direkte forbindelse til lægen på sygehuset kan få hjælp til en bedre vurdering af patientens tilstand.

Samtidig kan systemet måske hindre, at patienter bliver indlagt uden grund.

Lyd- og billedforbindelsen kan foregå dels fra ambulancen, dels fra et skadessted, for eksempel i et hjem, hvor en person er faldet om efter hjertestop.

Leder af den præhospitale indsats Poul Anders Hansen siger, at det teknologiske fremskridt er det første af sin art i Danmark.

- Det er altid bedre at kunne se patienten og vurdere, end at lytte til en overlevering fra ambulanceredderen. Med video kan en læge give en patient en bedre behandling end hidtil, siger Poul Anders Hansen.

Akutlægebilen, som dækker hele Nordjylland, vil også få gavn af det nye udstyr, mener overlæge Marianne Toftegaard:

- I akutlægebilen kan videotransmission fra en ambulance være en hjælp til prioritering af flere samtidige ture, og det kan også afgøre, om vi skal køre til en patient langt væk, siger Marianne Toftegaard og tilføjer:

- Brug af video kan formentlig blive en naturlig del af hverdagen.

Regionen har fået 1,5 millioner kroner fra den forrige regerings akutpulje. Pengene bliver brugt til et etårigt forsøgsprojekt med installering af video i 10 ambulancer i yderområder som Thy-Mors, Jammerbugt, Mariagerfjord, Vesthimmerland og Skagen.

Ambulanceredderne skal desuden have en kort instruktion i brugen af udstyret, men det er ganske ligetil, fortæller Falcks ambulancechef, Kjeld Brogaard.

Videokameraet har ikke færre end 5 sim-kort installeret, så det sikrer, at videosignalet så vidt muligt går igennem fra alle egne af regionen.

/ritzau/

Opdateret 19. oktober 2011 kl. 11:25