15.000 voksne får nu ADHD-medicin

På ti år er antallet af voksne på ADHD-medicin eksploderet, selvom medicinen kun er beregnet til børn.
11. november 2011 kl. 03:22Opdateret 11. november 2011 kl. 03:25

For 10 år siden tog godt 800 voksne danskere piller for ADHD, men nu spiser knap 15.000 voksne over 20 år pillerne dagligt.

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver, at stigningen vækker bekymring hos såvel Sundhedsstyrelsen som hos Lægemiddelstyrelsen og de praktiserende læger.

- Det er meget vanskeligt at forstå, at så mange voksne mennesker skal have ADHD-piller, siger formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern, til avisen.

- Vi har behov for at få undersøgt, om tallet bare skal have lov til at vokse og vokse, understreger han.

ADHD-medicinen er ifølge Jyllands-Posten ikke godkendt til voksne, men kun til børn og unge.

Imidlertid har både psykiatere og læger mulighed for at udskrive medicinen "off label", som det hedder.

Når det sker så ofte, tyder det ifølge chefen for lægemiddelgodkendelse i Lægemiddelstyrelsen, Steffen Thirstrup, på, at nogle læger er for rundhåndede med at udskrive medicinen:

- Jeg finder det meget betænkeligt, at så mange voksne skulle have brug for at få den adfærdsregulerende medicin, som ADHD-pillerne jo er, siger han til Jyllands-Posten.

- For blandt voksne brugere er der med den amfetamin-lignende medicin risiko for både misbrug og for videresalg, og man kender ikke langtidsvirkningerne af stoffet i pillerne, forklarer Steffen Thirstrup.

Den samlede omsætning i salget af ADHD-medicin til børn og voksne i Danmark er på et årti vokset fra tre millioner til 246 millioner kroner, viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Enhedschef for Tilsyn og Patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, oplyser til Jyllands-Posten, at man har indkaldt psykiatere og andre med ekspertise i ADHD til et møde for at få belyst årsagerne til væksten.

/ritzaU

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hernrik Dibbern udtaler sig om hvad som helst - han er snarere politiker end ekspert og kan ikke vide alt om alt. Han er ikke psykiater og derfor ikke ekspert i ADHD - hans udtalelse, synes jeg, bekræfter en manglende indsigt i ADHD.

Søren, nu er det jo ikke fordi Henrik Dibberen siger, at alle med ADHD er givet på forkert grundlag. Men omvendt dig, så synes jeg, at det er til grin at Anne Mette Dons indkalder psykiatere og andre med ekspertise i ADHD til samråd. Gad vide hvilke konklusioner de kommer frem til? Måske hun skulle indkalde et sæt uvildige mennesker, der ikke allerede svælger i diagnosen?

/Dennis

Jeg synes modsat dig, at det er fornuftigt at Anne Mette Dons taler med psykiatere og andre med ekspertise i ADHD, end uvidende vrøvlehoveder. Alt andet vil være en hån mod mennesker med ADHD.

Jeg forstår i ikke dit argument ovenfor angående Henrik Dibbern. Han er formand for 'Praktiserende Lægers Organisation' men er åbentbart ikke i stand til at forstå, at hans lommefilosofiske holdninger om ting han ikke har forstand på, får en faglig kraft, de ikke er værd, pga hans formandsskab. Eller måske bruger han sin position til at føre sig frem, når lejlighed sig byder, og det på bekostning af alvorligt psykiskt handikappede mennesker.

Praktiserende Lægers Organisation' er netop en organisation for praktiserende læger, mens psykiatere, der har forstand på bla ADHD ikke hører ind i denne gruppe.