Læger kræver uvildig viden om medicin

Lægemiddelindustrien driver og finansierer lægernes vigtigste opslagsværk om medicin. Det vil lægerne stoppe.
28. november 2011 kl. 16:23Opdateret 28. november 2011 kl. 16:30

Læger skal have nem adgang til uvildig information om lægemidler, som ikke kan mistænkes for at være styret af lægemiddelindustrien.

Lægeforeningen opfordrer nu sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at etablere et nationalt videncenter, som sikrer sundhedspersonale adgang til de nødvendige oplysninger.

I dag er lægers primære kilde til viden om medicin opslagsværket promedicin.dk, som ejes og drives af medicinalindustrien.

- Det er fagligt stærkt og brugervenligt, men signalet er simpelthen forkert. Det er uholdbart, at medicinalindustrien ejer det mest benyttede opslagsværk om lægemidler, siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, og fortsætter:

- Det er afgørende, at patienter og læger har tillid til, at de får uvildig rådgivning. Det sikres bedst, hvis en offentlig myndighed er garant for informationen.

Lægeforeningen opfordrer derfor sundhedsministeren til at etablere et videncenter, der samler ekspertisen fra flere myndigheder og råd, som i dag vurderer lægemidler.

Mads Koch Hansen peger på, at finansloven afsætter midler til at lave faglige retningslinjer for bedste behandling af de enkelte sygdomme. Det betyder også, at eksperter skal fordybe sig i brugen af lægemidler.

- Derfor håber vi på sundhedsministerens forståelse for, at retningslinjerne kan kobles sammen med en uvildig medicininformation, siger Mads Koch Hansen.

I en undersøgelse for nylig blandt praktiserende læger sagde 9 ud af 10 nej til industribetalte oplysninger om medicin og bivirkninger. 85 procent ønskede, at det offentlige overtager driften af promedicin.dk.

Undersøgelsen kom i kølvandet på afsløring af, at promedicin.dk var et år om at opdatere opslagsværket med vigtige oplysninger om, at gravides ufødte børn risikerede alvorlige bivirkninger ved en række lykkepiller.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kan I så ikke samtidig kræve at lære om kost og ernæring. I er jo en flok kvaksalvere med al jeres tvangsbetonet symptombehandling.

Jeg ser nu ikke noget grundlæggende forkert i, at medicinalindustrien driver promedicin.dk.

Hvad der derimod kunne være rart var, hvis man brugte lidt flere offentlige kræfter på at kontrollere og revidere indholdet, så man var sikker på at f.eks. alle bivirkninger blev oplyst korrekt.

Men det sker jo til dels allerede, eftersom den instruktion/deklaration som følger med medicinen, skal godkendes af Sundhedsstyrelsen.

Faktisk er det største problem lægerne selv, - formelt set har de nemlig pligt til at indberette enhver mistanke om bivirkninger, men har en tendens til at glemme det.

Og når det drejer sig om kritisk kontrol med lægemiddelindustrien, så er der vist heller ikke så mange læger der bruger tid på at følge The Nordic Cochrane Centre (http://www.cochrane.dk/), som er en topseriøs vagthund.

Så mon ikke hele den historie bare handler om nogle læger der har ambitioner om lidt poster i nogle nye offentlige kommissioner og udvalg? ;-)

Tak til Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen for hans mod til at sige nej til industribetalte oplysninger om medicin og bivirkninger.
Er der ved at blæse nye friske vinde ?