Telegram

Trafikken er fyldt med fuckfingre og vrede

Danske trafikanter oplever flere og flere tilfælde af såkaldt vejvrede, når de bevæger sig ud i trafikken.
Telegram
16. november 2011 kl. 04:29

En hånd hamret ned i køleren, en knytnæve i maven, skældsord og cyklister, der bliver jagtet på cykelstien af hævngerrige bilister.

Det er bare et par eksempler på, hvad folk lægger ører og krop til i trafikken, skriver Politiken onsdag, og der bliver stadig flere episoder med aggressive trafikanter.

Det oplever i hvert fald deltagerne i en undersøgelse, som Politiken Research har lavet i samarbejde med FDM (Forenede Danske Motorejere) og Dansk Cyklist Forbund.

I alt 1412 medlemmer har svaret på et spørgeskema om såkaldt vejvrede. Alle bor i Region Hovedstaden, og hver fjerde har bilen som dagligt transportmiddel, mens tre ud af fire er cyklister.

37 procent oplever, at vejvreden er steget inden for de seneste fem år, mens kun tre procent siger det modsatte. Og 28 procent har været udsat for vejvrede mindst én gang inden for det seneste par måneder.

Heraf er de fleste blevet råbt ad eller har 'fået fingeren', mens andre er blevet truet, slået eller har fået slag på køretøjet. Hver sjette har selv opført sig aggressivt.

Trafikforsker i Dansk Cyklist Forbund Anette Jerup Jørgensen vurderer over for Politiken, at det markant stigende antal cyklister i hovedstadsområdet kan være en del af forklaringen.

Trængsel, overhalinger, køer, møven og skubben øger nemlig risikoen for raserianfald i trafikken.

- Lunten bliver lidt kort, når man bliver presset på tid eller andet, siger hun og peger på, at øget mediefokus på trafikkultur kan have påvirket svarpersonerne.

Der findes ikke statistik over udviklingen, men Station Amager talte for et par år siden op, hvor mange af områdets voldssager, der havde udgangspunkt i trafikvrede. Det viste sig at gælde i hele tre fjerdedele af dem.

/ritzau/

Opdateret 16. november 2011 kl. 04:35

Marianne Mandoe

Danskere er (generelt) horrible, egoistiske og dårlige trafikanter.
Når man uforvarende kommer til at køre bil I Danmark så får man det indtryk at alle, uden undtagelse, mener at vejen er suverænt deres.

lav betalingsring rundt om de større byer, bedre off. trafik, forbyd lastbiloverhalinger overalt, bedre cykelstisystemer, genopfind grønne bølger i lyskrydsene, alt det vil lægge en dæmper på noget af vreden.

Hans-Henrik Hansen

Jeg har set Dr. Phil, og han siger at Road Rage er et udtryk for afmagt.

Se det i øjnene: for medtrafikanterne roterer verden ikke rundt om dig, og de er ligeglade med om du når din aftale.

Slap af, det skal nok gå. Du kan ikke gøre noget ved trafikken alligevel. Det svarer nærmest til at blive hidsig over vejret.

Jeg har fulgt rådet om at slappe af i mange år, og er klart blevet en mere rolig og harmonisk kørende, cyklende og gående trafikant