Tysk minister vil registrere nynazister

Ekstremisters drab på butiksindehavere udløser krav om registrering af nynazister i database.
16. november 2011 kl. 15:22Opdateret 16. november 2011 kl. 15:30

Tysklands indenrigsminister opfordrer til national registrering af nynazister ligesom det sker med kendte militante islamister.

Opfordringen fra indenrigsminister Hans-Peter Friedrich kommer som reaktion på afsløringerne af mindst 10 drab begået af højreekstremister.

- En national database bør indeholde data om voldelige højreekstremister og politisk motiveret vold fra højrefløjen, siger ministeren til Süddeutsche Zeitung.

De tyske myndigheder er blevet voldsomt kritiseret for forsømmelighed i efterforskningen af 10 drab på butiksindehavere med især tyrkisk baggrund, og Friedrich siger, at navnlig politiet og efterretningstjenesterne i delstaterne og på nationalt plan bør anmodes om at indlevere relevant data.

Forbundskansler Angela Merkel kalder de 10 drab for "skamfulde" for Tyskland.

Seks tyrkere, to tyrkiskfødte tyskere og en græker blev fra 2000 til 2006 alle dræbt i deres butikker af to mænd fra en højreekstremistisk gruppe, der også står bag et drab på en kvindelig betjent.

160 politifolk har gennem årene været sat på sagen, som først er ved at blive opklaret nu på grund af tilfældige sammenfald.

På en dvd efterladt af to mænd, der øjensynligt begik selvmord, påtager gruppen sig skylden for drabene. De blev fundet efter, at et andet af gruppens medlemmer, Beate Z., havde meldt sig selv til politiet.

Det er ved at blive undersøgt, om gruppen har kontakter til andre netværk.

Friedrich sagde mandag, at der er iværksat en granskning af sagen, der skal afdække, hvorfor gruppen ikke er blevet afsløret langt tidligere.

/ritzau/AFP

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Gert Romme

Forbud mod neonazistisk virksomhed vil blot gøre det endnu mindre synligt. Så måske er en form for registrering langt bedre.

Men måske skulle de forskellige tyske samfund se på, hvorfor nogen tiltales af denne afstumpede politik, og så gøre noget ved det. For der er vist ingen tvivl om, at det langt hen af vejen skyldes social fallit og fuldstændig opgivelse af enhver muligheder for en normal fremtid.

Som en god ven sagde i tysk TV, da han i 1994 skulle have fortjenstmedaljen, for noget han gjorde i 1953. "Man havde det faktisk bedre i DDR, for der var altid nogen, der havde en halv sæk cement, og andre, der havde en halv sæk kartofter"... Derefter blev TV-transmissonen afbrudt.
Men han vidste, hvad han talte om, for han havde været ikke-eksisterende i Øst-Berlin siden 1954.