Canada trækker sig ud af Kyoto-aftale

Canadas regering ser ikke nogen idé i CO2-reduktioner, så længe Kina og USA er uden juridiske bindinger.
13. december 2011 kl. 08:14Opdateret 13. december 2011 kl. 08:51

Canada trækker sig ud af Kyoto-aftalen, som skal modvirke klimaforandring, siger landets miljøminister, Peter Kent.

- Vi gør brug af vores legale ret til officielt at trække os ud af Kyoto-aftalen, siger Kent til journalister efter sin hjemvenden fra FN's klimakonference i Durban.

Canada bliver det første land, som forlader klimaaftalen. I Kyoto-protokollen påtog Canada sig at reducere landets udslip af CO2 med seks procent i forhold til niveauet 1990 til 2012. Udslippet er imidlertid reelt vokset, og Canada slipper nu for at betale strafafgifter, da det forlader aftalen.

Canada har tidligere sagt, at det ikke ser nogen idé med reduktioner, så længe store forureningslande som Kina, Indien og USA ikke er bundet af juridisk bindende aftaler.

Den konservative regering i Ottawa under premierminister Stephen Harper siger, at den støtter en ny global aftale, men den insisterer på, at den må omfatte alle lande, deriblandt Kina og Indien. Det var landets tidligere liberale regering, som underskrev Kyoto-protokollen.

Også Rusland og Japan siger, at de ikke vil forlænge deres forpligtelser i forhold til Kyoto-protokollen, som står til at udløbe i 2012.

I Durban gav en række af deltagerne tilsagn om at forlænge Kyoto-protokollen i løbet af 2012. Udspillet er en del af en række tiltag, der skal bane vej for en juridisk bindende global klimaaftale senest i 2015.

Afslutningen på Durban-klimakonferencen er, at de 194 deltagende nationer er blevet enige om en køreplan, der kan sikre indgåelsen af en global aftale 2015. Aftalen skal træde i kraft i 2020.

EU har erklæret, at Unionen er klar til at vedtage nye Kyoto-forpligtelser for at 2015-klimaaftalen kan blive til noget. Det er sandsynligt, at en række lande, herunder Norge, New Zealand og Schweiz følger trop.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aftalen vil ikke være i nærheden af noget der giver mening, utroligt antirygerne er helt hægtet af. Os og dampe skulle man jo tro berørte disse mennesker dybt.

Ikke et kvæk mod jumbojets, det må være særprægede lunger de er udstyret med.

Gunvor Trinderup

Nåh ja fordi de andre ikke vil være med i Kyoto, så vil jeg heller ikke være med, selv om det er det rigtige at gøre. Det giver jo fuldstændig god mening....not. Synes

Sikke nogle vat arme uden format...også om de så ikke kan leve op til målet - så kan de fleste lande vel stræbe mod det mest optimale?!

Gunvor, det er da bedre, at de slet ikke er med. Så kan de da ikke rende rundt og prale med, at de gør noget for miljøet ved at være med i Kyoto, når det åbenlyst ikke er tilfældet.

Canada skulle have reduceret sit CO2-udslip med 6% i forhold til 1990-niveau, men ligger 30% over.

Det er så skammeligt, at ord ikke kan beskrive det.

Gunvor Trinderup

Ja ok Anders - sådan havde jeg ikke lige set det. Så er det ligefør jeg begynder at tænke, at aftalen bare skaber en illusion om at der gøres noget - men egentligt er og bliver varm luft.(?)

Gunvor:
Når man tænker på, at mange af landenes reduktioner bygger på udskibning af produktion til Kina og Kina er undtaget, så kan man godt stille spørgsmålstegn ved, hvor meget det overhovedet har nyttet.

I år slog CO2-udslippene på verdensplan igen alle rekorder.