Telegram

Grønne afgifter gavner konkurrenceevne

Danmark har et klimaforspring, fordi virksomheder har omstillet forbrug på grund af høje energiafgifter.
Telegram
12. december 2011 kl. 02:28

Først i 2020 vil verdens 192 lande for alvor tage hånd om CO2-udledningen, der skal bremse den globale opvarmning.

Sådan lyder resultatet af klimaforhandlingerne i Durban i Sydafrika, og den udvikling kan på sigt styrke danske virksomheders konkurrenceevne. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mange års brug af grønne afgifter har nemlig tvunget dansk erhvervsliv ud i energibesparelser og alternative energiløsninger, som har skærpet vores konkurrenceevne.

Tendensen kan fortsætte, hvis resultatet i Durban udskyder udenlandske konkurrenters grønne omstilling, mens danske virksomheder står over for nye grønne afgifter.

- I en situation, hvor man kan se frem til højere energi priser, kan man blive mere konkurrencedygtig, hvis man er blandt de første til at spare den energi væk, som vil stige i pris, siger Anders Christian Hansen, energiforsker ved RUC.

Også Katherine Richardson, professor ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimakommissionen, påpeger, at samhandelsorganisationen OECD er enig i, at dansk erhvervsliv har vundet på brugen af grønne afgifter.

- Vi har et fantastisk godt udgangspunkt i mange erhverv, fordi vi har haft høje energiafgifter, og det kan være en endnu større fordel for os, hvis vi bliver endnu bedre end andre lande, siger Katherine Richardson til Jyllands-Posten.

Ifølge Nationalbanken har indførelsen af de grønne afgifter, som ifølge erhvervsorganisationen DI er verdens højeste, allerede banet vejen for en energimæssig omstilling i Danmark.

På nuværende tidspunkt vil det forbedre konkurrenceevnen med godt 2 procent, hver gang energipriserne fordobles.

/ritzau/

Opdateret 12. december 2011 kl. 02:40