Telegram

Journalister sultestrejker mod medielov

Ungarske journalister sultestrejker, indtil verden får øjnene op for, hvad der sker med pressefriheden.
Telegram
14. december 2011 kl. 19:39

Ungarske journalister var onsdag for fjerde dag i træk i sultestrejke for at protestere mod censur og manipulation.

Protesterne er rettet mod den kontroversielle medielov, som blev vedtaget sidste år, og som blev mødt med stærk kritik i EU.

- Vi bliver her, indtil tingene forandrer sig, også selv om vi risikerer at ryge på hospitalet, siger den ene af de fire sultestrejkende, Balazs Nagy Navarro.

Han er leder for en fagforening, der organiserer de ansatte ved tv.

- Vores strejke vil fortsætte, indtil verden indser, hvad der sker i Ungarn under etiketten "pressefrihed": De ansatte terroriseres og programmer manipuleres eller forfalskes, forklarer han.

Navarro siger, at det "sidste strå", der fik kamelens ryg til at knække, var en tv-reportage den 3. december, hvor ansigtet på Ungarns tidligere chefdommer, Zoltan Lomnici, blev pixeleret uden saglig begrundelse.

Det efterlod det indtryk, at Lomnici var en suspekt person. I virkeligheden er han en af de ungarske personligheder, der er kritisk over for premierminister Viktor Orbán, beretter Navarro.

Den nye medielov trådte i kraft i januar i år. Den blev mødt med heftig kritik både i og uden for landets grænser.

Kritikerne mener, at den er et frontalt angreb på pressefriheden i EU.

Loven kræver for eksempel, at medier skal sikre en "afbalanceret dækning" uden at forklare nærmere, hvad det betyder. Journalister kan tvinges til at røbe deres kilder, hvis myndighederne mener, at det er i nationens interesse.

Der er skabt et medienævn, der har skrappe sanktionsmuligheder over for journalister. Medlemmerne er udpeget af Orbans nationalistiske regeringsparti Fidesz.

Kritikken fra EU fik Ungarns regering til at lempe på nogle af bestemmelserne. Men Det Internationale Presseinstitut i Wien skrev i sidste måned, at loven "fortsat er højst problematisk".

/ritzau/AFP

Opdateret 14. december 2011 kl. 19:45

Sidste:
Danske spindoktorer nedlægger deres internet i protest mod Det syge Venstre.

Er der nogen der kan henvise til flere informationer om denne sag.?

Jeg spørger lige en gang til.