Sibirien åbner parlamentsvalget i Rusland

Det russiske parlamentsvalg er i gang i det østligste Sibirien, der er 11 timer foran det vestligste Rusland.
3. december 2011 kl. 21:40Opdateret 3. december 2011 kl. 21:50

Søndagens valg til det russiske parlament, Statsdumaen, er gået i gang i det østligste Sibirien, hvor valgstederne åbnede dørene klokken 08.00 lokal tid.

Rusland strækker sig over 11 tidszoner, og valgsteder i det vestligste Rusland i enklaven Kaliningrad åbner først søndag morgen klokken 07.00 dansk tid.

Udfaldet af parlamentsvalget synes givet på forhånd. Det helt dominerende regeringsparti Forenet Rusland står til at vinde en klar sejr og få flertal i dumaen.

Men regeringspartiet, der ledes af Ruslands stærke mand, premierminister Vladimir Putin, får ifølge meningsmålinger dog ikke så mange stemmer som ved valget for fire år siden.

I 2007 fik Forenet Rusland totredjedele af stemmerne. De seneste meningsmålinger tyder på, at partiet får et sted mellem 50 og 60 procent og dermed ventes at gå tilbage fra 316 af dumaens 450 mandater til cirka 260 mandater.

Russiske vælgere er trætte af Forenet Rusland, der i folkemunde går under betegnelsen "svindlernes og tyvenes parti", fordi partiet ikke har gennemført en række lovede reformer om sociale forbedringer samt at bekæmpe omfattende korruption.

Politikerleden er stor i Rusland, og valgdeltagelsen ventes at blive lavere end de knap 70 procent, der stemte i 2007.

Næststørste parti ser ud til at blive Kommunistpartiet, der står til knap 15 procent i meningsmålinger. De øvrige fem opstillede partier kæmper for at komme over spærregrænsen på syv procent.

90.000 valglokaler står til rådighed for de 110 millioner registrerede vælgere.

En nogenlunde sikker prognose ventes søndag aften dansk tid, mens det endelige resultat ventes mandag.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Det begynder at ligne et rigtigt demokrati.
Valgdeltagelsen er dog højere end i USA.
Og kommunisterne får lov at stille op, og står til fremgang. Det ser man heller ikke så ofte i USA.