Skoler ændrer julen af hensyn til muslimer

Flere skoler ændrer på deres juletraditionerne for ikke at støde deres elever med muslimsk baggrund.
18. december 2011 kl. 10:41Opdateret 18. december 2011 kl. 10:55

Flere skoler laver om på juletraditionerne for at tage hensyn til det stadigt stigende antal tosprogede elever, som har en anden tro en kristendommen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

På Klostervængets Skole i København har man pillet nogle vers ud af "Et barn er født i Betlehem", når børnene skal synge julesalmen, fordi skolelederen mener, at de er for forkyndende i forhold til de tosprogede elever.

- Vi skal være forsigtige og sørge for ikke at støde nogen. Derfor er der enkelte salmer, som vi ikke synger, og der er enkelte vers i "Et barn er født i Betlehem", som vi springer over, ganske enkelt fordi de er for forkyndende, siger skoleleder Karen Margrethe Grønlund til avisen.

På Møllevangskolen i Aarhus har skolelederen bedt en musiklærer vælge salmer, der tager større hensyn til de muslimske elever, efter at elever i en 3. klasse og deres forældre protesterede over, at børnene skulle synge julesalmen "Her kommer Jesus dine små".

Og på Nørrevangsskolen i Slagelse har skolelederen opgivet at holde juleafslutning i kirken, fordi præsten holdt fast i at bede fadervor, og det ifølge skolelederen ville krænke nogle af eleverne.

Det er eksempler på, at en række skoler med mange elever med indvandrerbaggrund ændrer fejringen af julen. Skolerne føler, at de står i et dilemma mellem kristne traditioner og hensynet til, at stadig flere af eleverne er muslimer.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) vil ikke blande sig i, om skoler fravælger salmer og enkelte salmevers, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Iflg. den muslimske tro er Jesus en profet med noget nær lige så stor vægt som Muhammed. Det ses eks. på nedenstående muslimske gengivelse af Jesus og Muhammed, der rider ved siden af hinanden. Bemærk, at de to profeter er lige høje, selvom Mohammed sidder på en kamel og Jesus sidder på et æsel. At fejre Jesu fødsel kan vel - set med muslimske øjne - næppe være værre, end at vi som protestanter fejrer katolske helgener som Lucia og Hans.

http://www.oocities.org/khola_mon/Image31.jpg

Selvfølgelig skal folkeskolen ikke forkynde, men julen er en tradition som også mange ikke-kristne ligeledes holder af.

Vi skal passe på med at afskaffe alt ,i stræben efter ikke at støde mindretal !

Mads Kjærgård

Ja det ender med at alt er forbudt fordi det støder nogen. Hvis det skulle give noget logik, så burde julen vel forbydes i det offentlige rum?? For støder det så ikke også muslimer, at der er julekalender og træ på Rådhuspladsen? Men vi ender i et fuldstændigt sterielt samfund a la den i Bradburys "Ildsøglen" eller Orwells 1984. Jeg tror at den politiske korrekthed er vejen til helvede! I stedet for at forbyde jul på skolerne, så kunne man jo fejre andre religiøse højtider, så fik vi mangfoldighed i stedet for ensretning!

..."thi Glæde sig Jerusalem" ... fy for den lede, taler den ærkegammeldanske sangskriver her om den jødiske eller den palestinensiske bydel ... halleuja, halleluja ...

"Og på Nørrevangsskolen i Slagelse har skolelederen opgivet at holde juleafslutning i kirken, fordi præsten holdt fast i at bede fadervor, og det ifølge skolelederen ville krænke nogle af eleverne."

Er det ikke skolen hvor antallet af etniske danskere er lavere end antallet af danskere med en anden baggrund?

Men sagen er at som Michael Nissen skriver, så er Jesus en stor profet i Islam, og at man beder for ham, er der ikke noget stødende over. Måske er problemet at der er mange hindu og buddhistiske forældre der har en problem?? ;) Men det bunder ud i uvidenhed, og en slags protest overfor hvordan man bliver behandlet af samfundet generelt.

Jeg synes det er bs, at skolen ikke har gjort disse forældre klar over at der ingen tvang er at sige fadervoren når man står i kirken. Og at de børn der ikke er kristne for indsigt i en anden religion kan man kun tage som en bonus, der forøger børns viden om andre religioner.

Jeg er heller ikke enig i tanken om at fejre andre religioners højtider her i DK, simpelthen fordi der ikke er en stor % andel af befolkningen der har et behov for det. Der skal selvfølgelig være respekt (noget der ikke findes i dag) og forståelse for andres skikke, så som under ramadanen kan klasserne tage 10 min om hvorfor nogen faster mens andre ikke gør. Det er ikke meningen at staten skal blande sig og tvinger danske skikke og traditioner, hvilket julen er. Det hele skal foregå på frivillig basis.

Lad mig tilføje at folk heller ikke burde være bange for at besøge mosker der forkynder noget andet end det man tror på. Jeg tilskynder faktisk at møde op på en moske en dag på samme måde som man tager til kirken (måske en gang om året ;) ). Man vil lærer en hel del!

DF er helt forudsigeligt kommet på banen.
'Danskerne har igen bøjet sig for muslimsk pres' siges der
Interessant at DF bevidtsløst sætter lighedstegn mellem danskere og kristne
Jeg har aldrig været medlem af folkekirken og er ikke troende Er jeg så ikke dansker efter DF's definition?
Desuden er det en gammel bestemmelse at folkeskolen ikke må være forkyndende - det er på tide det tages alvorligt

@Ole Falstoft du rammer hovedet på sømmet. Reglernes er gode nok, de skal bare efterleves.
Jeg tror egnelig at rigtig mange af dem, der klager over at folkeskolen forkynder det kristne budskab, er frafaldne kristne, der ikke kan udstå den kristne propaganda, der forsøges udøvet i gennem den danske folkeskole. Den eneste grund til at de religiøse fantaster, forsat ønsker at folkeskole aktivt skal forkynde det kristne budskab, er at folkekirken uden folkeskolens missonering, ikke ville kunne få 7. klasses elever til at sige ja, til livslang betaling af kirkeskat.

Nu bliver man ikke indmeldt i den danske folkekirke ved sin konfirmation, man bliver indmeldt i den ved at blive døbt. Og det er ens forældre der bestemmer om man skal døbes eller ej.

Og som Arask korrekt skriver er Jesus (Issa) og Maria (Miriam) også anset som store og væsentlige personer af betydning indenfor Islam; en stor profet bliver Issa (Jesus) ligefrem kaldt af muslimerne. Så muslimer burde ikke have problemer med at bede for Jesus eller Maria eller synge sange om ham, ej heller *her kommer jesus, dine små,* (Den danske Salmebog, salme 123)

Og da slet ikke hele salme 104: "Et barn er født i Bethlehem'. Og jeg kom sådan til at grine (undskyld) da jeg så, at de to vers man havde taget ud var dem her: "På stjernetæpper lyseblå skal glade til kirke gå."
og "Ham være pris til evig tid for frelser bold og broder blid."

Åbenbart mener man ikke at dette vers er forkyndende:
"Forvunden er nu al vor nød, os er i dag en frelser fød."
Jeg vil da mene at dette vers er mere forkyndende end de to vers jeg har nævnt ovenfor. Men mon ikke det i det første vers handler om ordet 'kirke'? Og det forstår jeg ganske enkelt ikke. Langt de fleste muslimer ved da godt at de kristne går i en kirke til jul.
Og kirke er jo bare det græske for ekklesia, dvs. en forsamling af frie borgere. En anden betydning kommer også fra græsk - kyriakos - det som hører herren til. kilde:
http://da.wikipedia.org/wiki/Kirke_(bygning)

Og hvorfor præsten ikke må bede fadervor sammen med børnene, også de muslimske, hinduerne og buddhisterne i kirken, ja det ved jeg ikke. Så vidt jeg er store dele af det nye testamente også en del af muslimernes religion islam...

Og mange muslimer (hvis det altså er muslimer der giver problemer her?) synes at have glemt at Issa og Miriam, (Jesus og Maria) er højt respekterede personer i deres religion, islam.

Jeg tvivler egentlig på, at nogen normale muslimer seriøst føler sig stødt over de pågældende juletraditioner.
Tiltagene kommer jo bemærkelsesværdigt nok netop heller ikke fra muslimer, men nærmere fra overdrevent "politisk korrekte" kredse, hvor islamofobien vel egentlig er endnu mere ekstrem end hos selv DF!

Hvad kan de dog ikke finde på, hvis de føler sig stødt? :-O

Religionen ud af folkeskolen, så er den ged barberet.

Som atheist siden jeg havde nonner i børnehaven, har jeg altid syntes at al den forkyndelse var noget trelst pjat, som man kunne være foruden. Hvad de enkelte familier gør i deres fritid er fint, men det bør ikke bringes ind i skole regi. Der burde man lære børnene, at der findes forskellige tradtioner, der alle har samme formål; at knytte naturlige fænomener (livsstadier og årstider) til religion, for at binde forsvarsløse sind op på fantasmer.

Hvad så med Händels "Messias" - er der også nogen, der med sikkerhed ikke kommer i julestemning, der kunne gå hen og blive stødt af - teksten ...

Undervisningsvejledningen for folkeskolen siger, at "eleverne skal ikke lære i skolen at udføre religiøse handlinger" og at "siden 1975 har man skelnet mellem undervisning og forkyndelse". Adskillelsen af skole og kirke i Danmark er således en ret ny foreteelse, og jeg blev da også selv grundigt præket for i sin tid. En tilsvarende oplevelse under jeg da gerne flere at få, da det grundlagde min ubehag ved organiseret religion. At der ikke skal tvangsprækes for vore børn er naturligvis ikke kun til gavn for muslimer, selv om Jan som altid benytter lejligheden til at svine dem til.

På den anden side er det en balancegang, da kristendommen på godt og ondt har sat sit sværtet også dansk kultur. Men ligesom det er svært at læse fx Karen Blixen og John Steinbeck uden at kende til deres kristne facitliste, hjælper det også på forståelsen af Arundhati Roy og Salman Rushdie, at kende til deres facitlister. Og så er der jo også en meget stor verden udenfor bøgernes, der også kræver facitlister...

Skolens job er at hjælpe vore unger til at forstå en multikulturel verden, ikke at forberede dem på et liv i en DF-osteklokke. Det vigtige er derfor ikke at barbere de i artiklen nævnte sataniske vers, men at dæmpe påtrykket fra den ene slags religion, for at give plads til andet og andre. Ikke mindst for mindre børn, der elsker den slags eventyr, uden at tage dem for sandhed.

Som atiest finder jeg det lige uforståeligt om man tror på Jahve, Allah eller andre guder.

Samtidig mener jeg det er ganske OK med lidt julehygge og juleklip i december, på de danske folkeskoler(Så længe det ikke er forkyndende).

Skulle nogle få muslimer eller hinduer eller andre gudedyrkere føle sig stødt over det, så er det bare ærgerligt for dem !

Kirsten Svejgaard

"Skolens job er at hjælpe vore unger til at forstå en multikulturel verden, ikke at forberede dem på et liv i en DF-osteklokke."

Lige præcis!

Måske yderligere en grund til at adskille stat og kirkesamfund. Og når det nu er sådan, at kirkeskatten ikke rækker til, så man samtidig må yde solide tilskyd fra statskassen, betaler vi jo alle til kirken, - også os der ikke er medlem.

Jan Aage Jeppesen

Pjat!, siger Børne- og undervisningsminister Christine Antorini. Lad os håbe den udtalelse ikke støder nogen, for det ka' vi jo ikke ha'.

Mig støder den i hvert fald ikke, selv om jeg er agnostiker og udmeldt af Folkekirken lige så snart jeg havde lært at tænke selvstændige tanker.

Så lad os få stoppet det pjat ved hjælp af en god saglig debat om folkeskolens rolle i forhold til dansk kultur og traditioner.

Grunden til at man fjerner 'juletraditioner' er ikke for at undgå at støde udlændinge. Hvor skuffet ville du ikke blive hvis du flyttede til den her indianerstamme for en periode, der af den grund afskaffede alle deres traditioner for samme periode ?
Nok skifter det sete udseende når det bliver iagttaget, sådan på partikel-plan, meeen det er ikke derfor :-D

Næh - sagen er at julen glide i baggrunden, fordi afviklerne selv - lærere og andre pædagoger - er, eller rettere jo, det demokratiske faglige flertal blandt dem er, blanke, hvis en 'kultur-fremmed' skulle stille interesserede spørgsmål. Og man vil jo nødigt fremstå som et åndshistorisk og teosofisk æsel. Selvom man er det og måske endda godt ved det. Så derfor ... !

Jan Aage Jeppesen

Tom Paamand henviser yderst fornuftigt til Undervisningsvejledningen og til at “siden 1975 har man skelnet mellem undervisning og forkyndelse”.

Men kristendommen har dog stadig en central placering i undervisningen, som det også fremgår af samme vejledning:

"Udgangspunkt i kristendommen

I Danmark har kristendommen gennem 1000 år præget menneskers livsforståelse og bidraget væsentligt til vort værdigrundlag. Faget i den danske folkeskole tager udgangspunkt i kristendommen, som den fremtræder i historisk og i nutidig skikkelse. Dette har forbindelse med folkeskolelovens bestemmelse om, at folkekirkens evangelisk-lutherske kristendom er fagets kerneområde."

For mig at se hænger dette også sammen med, at Danmark er et i grundlovens forstand kristent land, og Luther er rent faktisk den eneste person som nævnes ved navn i samme grundlov.

Endvidere skriver Tom Paamand:

"Det vigtige er derfor ikke at barbere de i artiklen nævnte sataniske vers, men at dæmpe påtrykket fra den ene slags religion, for at give plads til andet og andre. Ikke mindst for mindre børn, der elsker den slags eventyr, uden at tage dem for sandhed."

Hvilket artikel er det du refererer til? Jeg kan ikke finde noget om nogle 'sataniske vers' i artiklen. Det kan vel ikke være rigtigt, at børn skal undervises i 'sataniske vers', eller er der noget jeg har misforstået?

Skal din udtalelse om at 'give plads' forstås således, at der skal undervises lige meget i alle verdensreligionerne? Hvis det er tilfældet, så kommer dette krav jo i konflikt med, at der skal tages udgangspunkt i kristendommen, ifølge Undervisningsvejledningen.

Du må forklare dig lidt nærmere så vi andre også kan følge med.

Ole, jeg krøller ofte sproget så muntert, at ikke alle hænger på - men tak for opmærksomheden :). De "sataniske vers" var tænkt som en drilsk reference til en anden meget omtalt censur-sag, for der er ganske rigtig ikke meget satan over "Et barn er født i Betlehem" - men de har censur, vers og opspind til fælles.

Som skolen fungerer nu, er der som artiklen også viser rigeligt med fokus på kristendom og kirkelige aktivitet. Kristendommen kunne rigeligt drosles ned, men det er da klart, at den fortsat bør have mest plads - ellers bliver også vores lille lands historie endnu sværere at forstå for de små. Men som det er nu, er kristendommen for dominant i skolen.

Og PS, at Danmark har en luthersk folkekirke er ikke det samme, som at Grundloven definerer Danmark som et kristent land - men de ordtvistninger kan du finde i mange andre tråde.

Og så er julen jo i bund og grund ikke en kristen opfindelse.

Jeg glæder mig til en helt og aldeles gudefri jul !

Ikke noget gaveræs, men blot fed mad og god rødvin + hyggeligt samvær.

:-)

Det er rablende sindsygt, at den politiske korekthed nu har lagt sin klamme hånd over de skoleledere, som har mistet deres sunde fornuft.
Folkeskolen skal selvfølgelig ikke ændrer gode hyggelige ritualer, fordi man eventuelt kunne støde nogle - det er vanvittigt.
Hvis man den ene dag ikke kan tåle mosten, må man blive hjemme. Danmark er et kristent land, så må man nok godt kunne leve med at blive mindet om det til jul, ellers er man sgu for nærtagende og skulle måske tage trækvognen og komme videre...

Det er den slags vanvid, som netop giver DF vind i ryggen........ og det var ikke lige meningen vel !?

Kim Hecht siger:

Det er den slags vanvid, som netop giver DF vind i ryggen…….. og det var ikke lige meningen vel !?

øh, jo. Det er jo et telegram fra ritzau.

Den er sjovere når man synger den:

Et barn er født i bæ-æ-æ-tlehæm.

"Her kommer jesus sine små". Hvad i alverden betyder det?
Er der venligst en fra tredie klasse der vil forklare mig det?

Sider