Telegram

Søvndal åbner døren for folkeafstemning

- Det er svært at sige, lyder det fra Søvndal til DF og EL's krav om, at ny EU-aftale kræver folkeafstemning.
Telegram
9. december 2011 kl. 14:23

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) åbner døren for, at det kan blive nødvendig med en folkeafstemning, før Danmark kan tilslutte sig den nye EU-aftale.

Villy Søvndal understreger dog, at det er for tidligt at sige, om Danmark bør tilslutte sig aftalen - og om det i givet fald netop vil kræve en folkeafstemning. Et krav både Dansk Folkeparti og Enhedslisten allerede har rejst.

- Det er svært at sige. Jeg er jo ikke profet på den måde - på et tidspunkt, hvor man ikke kender bestemmelserne - og rækkevidden af dem - så synes jeg, at det er meget tidligt at lave den ene eller anden meget vidtgående konklusion, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Så jeg vil anbefale alle at sætte sig ind i, hvad der faktisk bliver aftalt. Så skal vi nok tage stilling både i regeringen og i SF.

Selv om det fremgår af fredag morgens aftaletekst fra topmødet i Bruxelles, at Danmark har tilsluttet sig de 17 eurolandes topmødeerklæring, så har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) da også understreget, at det ikke er tilfældet.

Storbritannien har ganske vist allerede sagt nej - uden at kende detaljerne - men ifølge udenrigsministeren er David Camerons regering "som bekendt en meget euro-skeptisk regering og skeptisk i forhold til det europæiske samarbejde generelt". Hvilket S-R-SF-regeringen ikke er, lyder det fra Villy Søvndal.

Skulle Danmark vælge at tilslutte sig aftalen, så afviser Villy Søvndal dog på forhånd, at der i givet fald er tale om et såkaldt de facto medlemskab af euroen.

- Nej, det er det ikke. Og det vil vi ikke gå ind i. Det er en del af regeringsgrundlaget, at vi ikke går ind i euroen, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Men vi har et behov for at sikre, at der er tillid til dansk økonomi. Vi har et behov for at sikre, at dansk økonomi lever op til reglerne. Om det så lige præcis er de her virkemidler, det er det, vi må se på.

/ritzau/

Opdateret 9. december 2011 kl. 14:35

T.o. er der en fejl i Ritzau telegrammet. Det fremgår IKKE af aftaleteksten, at DK har tilsluttet sig.

Aftalen lyder:

"The objective remains to incorporate these provisions into the treaties of the Union as soon as possible. The Heads of State or Government of Bulgaria, Czech Republic, Denmark, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania and Sweden indicated the possibility to take part in this process after consulting their Parliaments where appropriate".

kilde:
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/1266...