Telegram

Vandværker får ret i årelang giftkritik

Både Rigsrevision og statsrevisorer giver nu vandværkerne ret i årelang kritik af indsatsen mod sprøjtemidler.
Telegram
14. december 2011 kl. 19:20

I årevis har vandværkerne råbt højt om stadigt flere lukkede vandboringer på grund af sprøjtemidler og en helt utilstrækkelig beskyttelse af danskernes drikkevand.

Onsdag fik de statsrevisorernes ord for, at kritikken er berettiget: Indsatsen fra Miljøministeriet har været helt utilstrækkelig. Og de frivillige ordninger, som landbruget har kunnet gemme sig bag i mange år, er ikke nok.

- Vi er blevet blankt afvist af både embedsmænd og politikere i en årrække. Så det er fantastisk dejligt, at der nu lyttes, siger direktør Carl-Emil Larsen fra vandværkernes forening Danva.

Samtidig håber han, at kritikken, som også støttes af den nye miljøminister Ida Auken (SF), ikke bare er det rene vand, der løber ud i sandet, men medfører en reel ændring.

- Også den nye regering har bekymrende tiltag i forhold til frivillig indsats, når det gælder den helt nødvendige beskyttelse af vandboringer, som skal være obligatorisk, siger Carl-Emil Larsen.

Til gengæld er vandværkerne glade for udsigten til en hævet afgift på pesticider. Især hvis indtægterne bliver brugt til at kompensere landmænd for deres tab, når de skal afstå fra at sprøjte i større områder.

- Rent drikkevand er en samfundsopgave, som der skal sikres penge til. Ellers hænger regningen for landmændenes sprøjtemidler på forbrugerne på en urimeligt skæv måde, fordi de geologiske forhold har stor betydning for, hvad det koster rundt i landet, siger han.

Eksempelvis skønner det kommunale vandselskab Aarhus Vand, at det vil koste over 100 millioner kroner at lave aftaler med landmænd om at lade sprøjten stå på et areal på samlet 4500 hektar i sårbare områder nær drikkevandsboringer. Aftaler som alene skal betales af vandforbrugerne i Aarhus Kommune.

/ritzau/

Opdateret 14. december 2011 kl. 19:30

"Indsatsen fra Miljøministeriet har været helt utilstrækkelig. Og de frivillige ordninger, som landbruget har kunnet gemme sig bag i mange år, er ikke nok".

Ti år med VKO! Men desværre tror jeg ikke at det bliver et hak bedre med SRSF. Det koster jo at holde miljøet rent.

Marianne Rasmussen

Luk for det rene drikkevand i hanerne til alle danskere i 1 uge eller 1 måned, så vand kun kan hentes nogle få steder i dunke og spande - så er der måske håb for, at vi forkælede danskere opdager, at rent vand er en livsnødvendighed og en begrænset ressource.

Den dag kan komme, hvor vi opdager det for sent!

Dansk Landbrug:
Vi kommer sprøjtemidler i vandet.
Vi kommer penicillin i svinene.
Vi får bistandshjælp fra EU.
Vi elsker Arla og Danisk Crown.
Vi har lånt så herligt meget på vores friværdi.
Vi har æren af at provinsbanker/sparekasser lukker.
Vi har lagt makronbunden til Det syge Venstre.

lars rosholm tørresø

BØNDERNE HAR ALTID HAFT EGNE BORINGER.....

lars rosholm tørresø

"det syge venstre" lyder spændende - men er vel afledt af dagens diskurs vedr. spindoktorrierne . . men LIBERALISMEN er syg - ren gift for fællesskabet og det tror jeg på at også bønder vil medgive (ved eftertanke)

Jens Peder Nielsen

Venstres politik omkring landbruget er reelt sundhedsskadelig. Det ser vi nu. At Venstre og den forrige regering ikke har beskyttet vores drikkevand bedre, er en skandale. Uanset hvad man i øvrigt mener om Venstre, er deres beskyttelse af landbruget, direkte farlig for vores allesammens sundhed.