Briter raser over bonus til bankdirektør

Den britiske regering er gået med til millionbonus til direktør i den nationaliserede Royal Bank of Scotland.
27. januar 2012 kl. 15:13Opdateret 27. januar 2012 kl. 15:25

Briterne skummer af raseri over, at bankdirektører fortsat forgyldes med bonusser, mens landet driver mod recession.

Indignationen har fået ny styrke, efter det fredag kom frem, at direktøren for den nationaliserede Royal Bank of Scotland er blevet tildelt en bonus på en million pund (8,9 millioner kroner) kort efter den seneste fyringsrunde, der har kostet 4000 af bankens medarbejdere deres job.

Stephen Hester, som bankdirektøren hedder, har ellers fået halveret sin bonus i forhold til 2010. Men det har ikke kunnet stoppe kritikken.

Bonusbeløbet for 2011 svarer til det niveau, som den konservative premierminister, David Cameron, har anbefalet. Bonussen er udbetalt i aktier og kan tidligst konverteres i 2014.

De britiske skatteborgere har måttet punge ud med mange milliarder pund, efter Royal Bank of Scotland kollapsede under finanskrisen i 2008, og det er den kendsgerning, som oppositionspolitikere og fagforeninger påpeger fredag.

Lederen for Arbejderpartiet, Ed Miliband, mener, at premierministeren skulle have forhindret, at bankdirektøren fik sin bonus.

- Dette er manglende lederskab fra premierministeren. Han har i månedsvis lovet at gribe ind over for ekstravagante bonusser og direktørlønninger, og nu har han nikket ja til en bonus på en million pund, siger Miliband til Sky News.

David Fleming fra den største britiske fagforening, Unite, er enig i fordømmelsen.

- På hvilken planet bor Stephen Hester og hans kumpaner, spørger han.

- Hvordan kan den højest placerede i Royal Bank of Scotland, der er ansvarlig for fyringen af 21.000 ansatte, blive belønnet på denne måde, fortsætter han.

En talsmand for banken siger, at Hester ikke havde nogen andel i bankens kollaps og efterspillet, hvor den måtte bede den britiske stat om at redde den.

Ifølge BBC er Camerons regering gået med til bonussen, fordi den frygtede, at Hester og det meste af bankens bestyrelse ville træde tilbage, hvis ikke den blev givet.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det interessante er jo, at det kommer frem samtidig med at UK-premierminister David Cameron tordner mod skat på finansielle transaktioner i Davos, hvor han betegnede transaktionsskatten som »vanvid«.
Det er jo ellers denne skat, der netop skal anvendes for at begrænse bankernes vilde spekulation for skatteborgernes penge.

Godt han nærmest har meldt sig ud af EU, for hvis man tager ham alvorlig, vil han kunne gøre lige så stor skade som i de forenede kongedømmer!