Telegram

Forsvarsminister: Libyen var det hele værd

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kalder Libyen-krigen en succes. Han er klar til lignende opgaver igen.
Telegram
4. januar 2012 kl. 05:30

Den danske indsats imod oberst Muammar Gadaffis regime i Libyen var en klar succes, som sikrede civile libyere livet.

Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S), efter sløret er blevet løftet for de endelige omkostninger til Libyen-krigen.

- For mig har det været centralt, at der var udsigt til massive overgreb, og der har Danmark været med til at sikre civilbefolkningen.

- Vi har løftet vores anpart for at beskytte de værdier, som det internationale samfund bygger på, siger Nick Hækkerup.

Samlet set endte Danmarks udgifter til Libyen-indsatsen på 620 millioner kroner. Heraf omfatter 324 millioner de såkaldte meromkostninger, der er det beløb, som forsvaret ikke ville have brugt, hvis Danmark var blevet ude af Libyen.

Direkte adspurgt, om det var pengene værd, er forsvarsministeren ikke i tvivl.

- Det var det. Vi har det frit, og vi har det trygt, og det tager vi for meget for givet, men det er altså ikke nogen naturlov. Det kræver en indsats fra dansk side at kunne blive ved med at leve, som vi gerne vil.

- Vi skal engagere os, vi skal involvere os. Ikke bare med de rigtige ord og meninger, men også med de rigtige handlinger. Herunder også med bomber, fortæller Nick Hækkerup.

Spørgsmål: I en krisetid, hvor der skal spares over alt, har vi så råd til lignende initiativer fremover?

- Efter min mening har vi ikke råd til at lade være. Vi har ikke råd til at være ligeglade med, hvad der sker ude i verden og bare lade det være de stærkes og de stores ret, hvilken verden vi skal have, siger Nick Hækkerup.

Tilbage står libaneserne med én overordnet udfordring.

- Det er at få skabt et velfungerende demokrati med stabile samfundsstrukturer og samfundsinstitutioner, ligesom vi kender det herhjemmefra. Det er svært. Det er rigtigt svært, fastslår Nick Hækkerup.

/ritzau/

Opdateret 4. januar 2012 kl. 07:21

Henrik L Nielsen

Hvorfor er det libaneserne og ikke libyerne der har denne overordnede udfordring? Var det ikke for det libyske folk vi gik i krig? Jeg tror Libanon har nok at gøre med at styrer deres eget land, de behøver ikke tage kontrol med Libyen også...... :)

Michael Skaarup

JA.for der bare så frit og ordnet forhold i Libyen efter Gaddafi blev lynchet.

Armed groups clash in Libyan capital
At least two killed and six injured in gun battle between Misrata brigade and members of Tripoli militia.http://www.aljazeera.com/news/africa/2012/01/20121311171606584.html

Kim Øllgaard

- og hvor mange dræbte, har DK så præsteret i krigen, og hvor mange af dem har været uskyldige civile ofre for de danske "præcisionsbomber"?

"Forsvarsministeren er klar til lignende opgaver..."

Jamen, er der flere diktaturer som ikke har solgt alle deres ressourcer til Vestens kapitalister?

Er der forskel på hvad Nick Hækkerup siger, og hvad en borgerlig forsvarsminister ville have sagt? Nej vel.

Det er præcis den samme stupide militaristiske og neoimperialistiske tankegang som prægede udenrigspolitiken under VKO og Anders Fogh Rasmussen.

Vi har fået en ny regering, men vi har ikke fået en ny politik.

It is the same same, som de siger i Thailand.

I lighed med Kim Øllgaard ville jeg meget gerne have oplyst hvor mange libyere der er blevt dræbt af de danske luftbombardementer?

Jeg vil anslå at dødstallet for de danske piloters massakre på forsvarsløse libyske soldater efter al sandsynlighed må tælles i flere tusinde.

Men sandheden om de danske piloters massemord vil naturligvis blive holdt hemmeligt for offentligheden, ligesom alle de øvrige krigsforbrydelser danske soldater har begået rundt omkring i den fattige del af verden indefor de seneste ti år.

Bjarne Bisgaard Jensen

Når musen sidder på ryggen af elefanten så gungrer der voldsomt, når de går over broen. Nej vi har på dette område ikke fået en ny regering. Vi fortsætter hovedløst i vore bestræbelser på, at demokrati og menneskerettigheder naturligvis indføres med et gevær, et fly med bomber, whatever i den kategori, selv om vores egen historie fortæller os noget helt andet

Carsten Hansen

Har et historisk enigt folketing taget fejl ?.

Var indsatsen virkelig det hele værd ?.

Jeg mener vi bør afvente udviklingen før vi dømmer om hvorvidt ofrene og pengene var : "Det hele værd".

Thomas H. Pedersen

"Men sandheden om de danske piloters massemord vil naturligvis blive holdt hemmeligt for offentligheden, ligesom alle de øvrige krigsforbrydelser danske soldater har begået rundt omkring i den fattige del af verden indefor de seneste ti år."

Jamen hvis du ved noget så må du meget gerne fortælle om alle de krigsforbrydelser danske soldater har begået... og er det ikke ved at være 11 år?...
Bare rolig næste gang skal vi nok finde et rigt land at invadere..

NATO’s Libya mission: “an historic success” or “catastrophic failure”? 8.11.2011 fra NATOWATCH.ORG en uafhængig tænketank.

Personligt tror jeg ikke, der bliver "lignende opgaver" fremover, som forsvarsministeren siger, at Danmark er klar til. Det er svært/umuligt at indføre demokrati, som forsøgt via de tre sidste krige, så det vil NATO formodentlig afholde sig fra fremover.

Hvis det havde været forsvarsministerens nærmeste, der fik en bombe i hovedet havde hans holdning nok været anderledes.
Jeg havde håbet vi efter valget han fået en mindre krigsgal minister, men det er ikke tilfældet.

Henrik L Nielsen

Og præcis som nogen forudsagde, så synes krigen ikke at være helt slut. http://mobil.jp.dk/Nyheder/udland/?article=2653258
Gad vide om den måske kun lige er begyndt....

Hanne Christensen

Vi brugte otte måneder´s bombardementer til at helgardere en borgerkrig, som er i gang - det skildres bare ikke i den vestlige papegøjepresse.

Jette Abildgaard

Altsaa...Danmarks nye ''Krigsminister''....

Danmark er vist blot, som Danmark altid har vaeret, ikke!?

Maaske det eneste der gennem de seneste 10 - 15 aar er sket er, at det er blevet mere synligt...

Flinke, smilende og rare mennesker......vend dem ALDRIG ryggen!!!!

Henrik Darlie

Militarister (også dem der er ministre) er ulidelige og afskyelige i deres evige fremturen, og med deres evindelige omskrivninger af død og ødelæggelse.

Hanne Christensen

Nu går det fremad for Libyens børn - ha
http://www.youtube.com/watch?v=hemZMthSYeU

henrik hansen

"Vi skal engagere os, vi skal involvere os. Ikke bare med de rigtige ord og meninger, men også med de rigtige handlinger. Herunder også med bomber, fortæller Nick Hækkerup."
- Fogh lærte os, at vi har Gude-status, hævet over alle internationale konventioner, etik, moral og principper. Fuldstændig som Hitler bildte sig ind. Den ånd lever tilsyneladende videre langt ude på den danske venstrefløj.

"at få skabt et velfungerende demokrati med stabile samfundsstrukturer og samfundsinstitutioner, ligesom vi kender det herhjemmefra.....fastslår Nick Hækkerup."

- Ydmyghed er ikke danskernes stærke side!

Holger Madsen

Er der nogen der står sammen i dansk udenrigspolitik, så er det VKO og regeringen.!

Jesper Hansen

Den libyske revolution har sejret og det er en sejr for hele menneskeheden.

At danmark var klar til at hjælpe med at få fjernet fascismen i libyen, var stort. At vi ikke skulle hjælpe ville være ubærligt. Selvfølgelig skulle vi det.

Aktionen var en stor succes uden uskyldige civile tab. Bombningen af khamis-brigadens hovedkvarter frelste Tripoli fra den totale ødelæggelse i kampen mod Gadaffis lejetropper. Ved Skrydstrupdrengenes bombning af Al Hadhba-kasernen ramte ingen bomber mandskabsbarakkerne (se selv på google-map). Kun ammonitionsdepoter og kampvognsgarager blev ødelagt. I følge alle oplysninger må fejlbombning være max. 2 promille i Tripoli, hvor danske fly ofte var i luften.

Idag er libyerne ellevilde med os. De taler om os som helte og venner. Vi har været ridderlige. Vi har reddet dem fra død og elendighed. Vi er stolte af dem og de er stolte af os. Vi har vist ærlig og tillidsvækkende handling, fremfor store falske korrupte ord.

Vi har givet fingeren til fascistisk løgn og propaganda udspredt fra løgnecentre som Russia Today, Global research, Voltaire network, Alex Jones og Thierry Maisan, der alle er betalt af fascister, for at manipulere os, med deres ondskabsfulde psy-ops.

Vi har givet den kolde skulder til moralsk fordærv og kapitalisternes latterlige krav. Vi kan sgu ikke have medlidenhed med de russiske kapitalister og våbenfabrikker, der tjente tykt på at udbytte det libyske folk. 12% af russernes våbeneksport gik til Gadaffi. Vi kan kun have afsky overfor kapitalisterne som f.eks. det canadiske oliefirma der var i lommen på Gadaffi, og betalte store summer for løgnagtige propaganda-reporter og fordækte "fact-finding-missions" for at støtte Gadaffi, og miskredittere både libyerne og vesten.

Kapitalisterne og deres alliance med fascistsvinene og mafiadrengene har tabt slaget. Det libyske folks fællesskab og samvirke har vundet en glædelig historisk sejr.

Skrydstrupdrengene bombede dobbelt så meget som USA og UK tilsammen. Jeg er bare pærestolt.

Jeg er ellers militærnægter :-)

Carsten Hansen

Jesper.

Jeg var, som et enigt folketing, med på at Danmark skulle deltage på oprørernes side.

Men jeg vil afvente med at juble indtil jeg ser hvad der kommer istedet for tyranen Ghadaffi.

Bliver det et nyt dikatur(et islamisk et af slagsen) med undertrykkelse af befolkningsgrupper, eller bliver udviklingen langsomt i retning mod demokrati(En lang vej).

Jeg håber på det sidste, men det er naturligvis op til libyerne at tage beslutningerne.

Om det hele var alle pengene og ofrene værd, kan ikke bedømmes før om lang tid.

Henrik L Nielsen

Jesper Hansen

Godt at facismen blev nedkæmpet. Ja, rigtig godt. men hvad med den indfighting der nu foregår? Det er tilsyneladende ikke slut, jf ovenstående indlæg, og hvad får vi i stedet? Fundamentalister? Kriminelle? Krigsherrer? politikere? Lad os se det før vi jubler.

Du nævner nogle få missioner, som du mener gik godt, hvad tab af liv angår. Hvis vi først antager du har ret, hvad så med de små 800 andre missioner? Nogle tal fra dem?

Og du siger i dit eksempel at mandskabsbarakkerne ikke blev ramt, se google billeder siger du. Nu ved jeg ikke hvor hurtigt de opdateres. Men der var vel folk, vagter, mekanikere på depotet og værkstedet?
De køretøjer de slog ud, havde vel mandskab i dem?

Slutteligt, civile. Hvis din antagede fejlmargen er korrekt, og jeg tror den er større, men vi benytter din. Så har denne margen kostet nogle civile liv. Men det kan også de bomber de rramte plet have gjort, da målene ofte var i bymæsdig bebyggelse. Smadrer man et våbendepot i en by, ja så er trykbølgen og fragtmentspredningen af alle de nu detonerede våben i depotet stor og skadelig. Smider man en bombe eller missil efter et pansret køretøj eller kampvogn på en vej, så skal denne indeholde en del sprængstof for at slå køretøjet ud. Trykkbølge og fragtmenter kan igen ramme civile i nærheden. Måske de har gjort et godt job sådan militært set, men jeg synes ikke de skulle have haft muligheden i første omgang.

Det er tydeligt at dét ikke handlede om at beskytte civile som propagandaen ellers oplyste om. For hvorfor er de så ikke fløjet videre til Syrien?

"Direkte adspurgt, om det var pengene værd, er forsvarsministeren ikke i tvivl.
- Det var det."

Det minder meget om det svar Mad. Albrigth gav, da hun i sin tid blev udspurgt i '60 Minutes' om de mange døde børn i Irak:

http://www.youtube.com/watch?v=FbIX1CP9qr4

Og Gaddafis 160 tons 24 karat guld?
Hvor er det guld idag?