Frankrig vedtager omstridt lov om folkedrab

Frankrigs beslutning om gøre det ulovligt at benægte det armenske folkemord vækker harme i Tyrkiet.
24. januar 2012 kl. 00:41Opdateret 24. januar 2012 kl. 00:55

Det franske Senat har ved en afstemning godkendt en lov, der gør det ulovligt at benægte det armenske folkemord. Beslutningen, der kaldes historisk i Armenien, vækker harme i Tyrkiet, der truer med konsekvenser.

I Senatet stemte 127 for og 86 imod loven, der truer med fængselsstraf for benægtelse af det armenske folkemord i 1915.

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy skal underskrive loven, inden den træder i kraft.

Tyrkiet har reageret voldsomt på nyheden. Justitsminister Sadullah Ergin siger, at beslutningen er uretfærdig og viser en total mangel på respekt for Tyrkiet.

- Hvis loven bliver endeligt vedtaget, vil konsekvenserne være permanente, siger en talsmand for den tyrkiske ambassade i Paris:

- Frankrig er på vej til at miste en strategisk partner, siger talsmanden Engin Solakoglu.

Armenien har rost loven. Udenrigsminister Edward Nalbandian siger, at beslutningen er historisk ikke kun i forholdet mellem det armenske og det franske folk, men også for beskyttelsen af menneskerettigheder over hele verden.

Tyrkiet har tidligere fordømt loven og i den forbindelse aflyst diplomatiske møder i Frankrig.

I 1915 og 1916 mistede mange armeniere livet i det daværende tyrkiske imperium, kendt som det osmanniske rige. Armenien siger, at 1,5 millioner armeniere blev dræbt under et folkemord.

Den tyrkiske regering taler derimod om, at mellem 300.000 og 500.000 armeniere blev dræbt, og at mindst ligeså mange tyrkere blev dræbt under civile uroligheder og stridigheder, da Det Osmanniske Rige faldt fra hinanden.

Striden kommer på et tidspunkt, hvor Frankrig ønsker at arbejde tættere sammen med Tyrkiet om både Syrien og Iran.

Tyrkiets økonomi er i kraftig vækst, og landet er ved at blive en "regional supermagt" i Mellemøsten. Et sammenbrud i de to landes relationer ville derfor kunne få vidtrækkende følger.

Den franske lov gør det strafbart at benægte enhver massakre, som staten har benævnt folkemord. Det er indtil nu kun Holocaust og det armenske folkedrab, der er omfattet af loven.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Hvis jeg nu i Danmark kommer til at sige, at der
ikke var et sådant folkedrab, skal jeg så i fransk fængsel? Er der andre, der kan se galimatiasen i denne franske lov? Og er loven prøvet ved fransk højesteret?

Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

ja, la os give tyrkerne ret fordi de tjener penge, det skal man da bifalde ikke?? så gør det ikke noget at der er nogle lig i baglokalet vel??

Brugerbillede for Henrik Darlie
Henrik Darlie

Frankmændene insisterede også på kun at bruge fransk i franske lufthavne, da alle andre vedtog engelsk. Det holdt som bekendt ikke så længe.
Jeg er ikke sikker på at dette er nok til at sikre sarkozy genvalg, men måske et par raske angreb med franske jagerfly kunne hjælpe på det. På den anden side er det nok heller ikke så klogt.

"Hvis loven bliver endeligt vedtaget, vil konsekvenserne være permanente, siger en talsmand for den tyrkiske ambassade i Paris:"

Og så ville det klæde tyrkerne ikke at opføre sig som franskmænd.

Brugerbillede for Thomas Holm

Niels,

der er valg snart og Sarkozy vil profilere sig som den store statsmand.

Derfor bl.a. også den franske begejstring for Libyen...

Brugerbillede for Carsten Hansen
Carsten Hansen

Niels E.

Et gæt kunne være at loven vedtages som et led i de franske bestræbelser på at holde Tyrkiet udenfor EU.

Altså en mere eller mindre skjult dagsorden.

At Tyrkiet så reelt har meget langt før landet kan komme på tale til optagelse i EU, gør ikke en eventuelt skjult dagsorden OK.

Brugerbillede for Anne Albinus

Michael Kongstad Nielsen,
Senatet vedtog loven efter 4 timers debat med 127 stemmer for og 86 imod og 10 undlod at stemme. Mange senatorer mente ikke, det var lovgivere, men historikere der skal afgøre spørgsmålet.

Der skal 60 senatorer til for at kunne klage til Forfatningsrådet. De "Vise" har så en måned til at behandle klagen.

Niels Engelsted,
Sarkozy kan hente stemmer blandt de cirka 500.000 armenere i Frankrig. Jeg læste et sted, at socialisternes præsidentkandidat François Hollande også havde dette lovforslag i tankerne, men at Sarkozy kom ham i forkøbet.

Brugerbillede for Hans Jørgen Lassen
Hans Jørgen Lassen

De er faneme ikke rigtig kloge, de gallere.

Det er direkte i strid med menneskerettighederne og ytringsfriheden lovmæssigt at forbyde den slags.

Hvad bliver det næste?

På vej mod meningsdiktaturet.

Brugerbillede for Nic Pedersen

@ Hans Jørgen

Så, nu må du være ordentlig. Det er jo trods alt franskmændene, som har fundet på begge dele, så de bestemmer, hvad det betyder.!
Og hvis man ikke forstår det, så har de også opfundet Guillotinen i tilfælde af evt. kværulanter! ;-)

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Det var faktisk de kolonisterne i nordamerika, der
var først med menneskerettighederne (1776), skapt forfulgt af franskmændene.

Brugerbillede for Niels-Simon Larsen
Niels-Simon Larsen

Der er forskellige ting i det her, og flere indlæg gør opmærksom på det. Jeg vil bare fremhæve, at det ikke kun drejer sig om et enkelt eksempel (1915), men at det foregik i flere omgange bl.a. i 1890’erne. Jeg blev opmærksom på det armenske folkemord på en udstilling i Vilnius, Litauen, på KGB-museet.
Der er mange folkeslag, der må kæmpe for deres historie, deres ret til at have en historie. Det er helt uforståeligt for os danskere.

Brugerbillede for Nic Pedersen

@ Niels-Simon

"Der er mange folkeslag, der må kæmpe for deres historie, deres ret til at have en historie. Det er helt uforståeligt for os danskere."

Du burde studere lidt skånsk historie!

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Historie, der bliver undertrykt eller fordrejet af magthaverne, er der sikkert mange eksempler på, men det mærkelige i denne sag er, at magthaverne i et demokratisk land, med et højt intilektuelt og videnskabeligt niveau, vil lovgive om, at borgere ikke må udlægge historien på en anden måde, end magthaverne har besluttet er den rigtige. Det er altså ikke de historiske kendsgerninger, der er interessante, men magthavernes udøvelse af magt. Selvom alle betydende historikere er blevet enige om, hvordan de historiske fakta er omkring disse begivenheder, så er det da hysterisk og - ja, udemokratisk at lave en lov, der forbyder borgerne at sige noget andet.

Ps. Der er noget om den med Skåne, Halland og Blekinge. Og hvis man tager til Stockholms Kgl. Bibliotek kan man have svært ved at finde ældre kort, der viser grænsen mellem Sverige og Danmark fra før 1658.