Telegram

Redaktører vil ikke rette fejl på forsiden

Politikerne skal ikke skærpe berigtigelser efter avisernes selvjustits, mener Jørn Mikkelsen Jyllands-Posten
Telegram
10. januar 2012 kl. 10:54

Aviserne skal ikke berigtige forkerte oplysninger på forsiden, når landets chefredaktører allerede i efteråret vedtog at bringe berigtigelser på en mere prominent plads end tidligere. Nemlig på side 2, så rettelser ikke gemmes bort på side 17.

Det siger Morgenavisen Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Jørn Mikkelsen.

Han afviser et forslag fra Socialdemokraternes gruppeformand Mogens Jensen, som er medieordfører. Mogens Jensen vil skærpe straffen for fejl i medierne, når Folketinget de næste par uger drøfter mediestøtte. Han støttes af andre politikere.

- Politikerne har ikke erkendt, at vi i redaktørkredsen netop er blevet enige om fast at rette på side 2. Det er simpelt ikke længere rigtigt, at hvis man hænger nogen ud på forsiden, så kommer rettelsen som en notits på side 17, siger Jørn Mikkelsen.

Han mener, at politikerne bør vente, indtil de har set resultatet af mediernes selvjustits. Jørn Mikkelsen afviser også Mogens Jensens forslag om at lade Pressenævnet uddele bøder, så nævnet ikke kun kan udtale kritik og kræve forkerte oplysninger rettet.

For to år siden beskrev Ekstra Bladet på forsiden en uskyldig mand fra Herning som morder. Derfor rettede avisen straks fejlen på forsiden, forklarer avisens chefredaktør Poul Madsen.

- Min holdning er, at hvis man begår en fejl, skal man indrømme det og vise det på behørig plads, siger Poul Madsen.

Han er bekymret for, at politikerne kræver skrappere sanktioner mod medierne, fordi de vil stoppe skarp kritik.

- Det er en farefuld færd at gå ind på. Så har man tendenser ligesom i Ungarn, hvor man forsøger at stække medierne, siger han.

Mogens Jensen forsvarer skærpet straf.

- Heldigvis laver langt de fleste medier meget få fejl. Men der er også alvorlige, graverende historier, hvor mennesker uretfærdigt bliver hængt ud som mordere og pædofile. Vi må sende et klart signal til medierne om, at det må ikke ske, siger han.

/ritzau/

Opdateret 10. januar 2012 kl. 11:00

Peter Günther

øv, skal det nu virkeligt være nødvendigt at fact-checke noget som helst, inden det trykkes?

Hold op en spade.

Samme mængde plads brugt på at dementere, som blev brugt på at frembringe løgnen - det er kun rimeligt.