Soldater: Sårede skal hjælpes uanset prisen

Sårede veteraner skal have den behandling, der har brug for, uanset prisen, mener soldaterformand.
23. januar 2012 kl. 05:30Opdateret 23. januar 2012 kl. 05:35

Soldaternes formand tager det helt roligt, at prisen for behandling af sårede veteraner ikke er taget med i opgørelsen af prisen for krigen i Afghanistan.

- Jeg kræver, at de får den behandling, de har brug for. Jeg er ligeglad med, hvad det koster, siger Flemming Vinther, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

Den danske deltagelse i krigen i Afghanistan blev for en uge siden gjort op til 13 milliarder kroner, hvoraf de 3,3 milliarder er til genopbygning og udvikling.

Erstatninger, akklimatisering og reintegration af veteraner er medregnet. Men derimod er udgifter som hospitalsbehandling og proteser til sårede soldater ikke medregnet.

Tallene for udgifterne til hospitalsbehandlingen findes. Men de er ikke lagt sammen eller offentliggjort.

Og det gør ingen forskel for Flemming Vinther, der har svært ved at se, hvad man skal bruge de tal til.

- Man skal vide, hvad man har brugt af penge, men det er svært at budgettere en krig, siger han.

Veteraner med varige mén kan blive afhængige af kostbare proteser, genoptræning, ombygning af boligen, handicapbil og nogle gange førtidspension resten af livet. Nogle må have hjælp til psykiske lidelser i lang tid.

Det vigtigste er ifølge soldaterformanden, at der i dag er en fornuftig behandling af især fysisk skadede veteraner og god hjælp til psykisk ramte soldater.

Det kan dog være svært at holde kontakt med alle, der forsvinder ud af forsvaret, erkender han.

- Det er en udfordring at nå ud i alle hjørner, siger Flemming Vinther.

Situationen for nogle af de seneste hjemvendte hold fra Afghanistan er, at der ikke har været job nok i forsvaret, når de kom hjem, påpeger han.

Mindst danske 70 soldater har fået varige mén under krigen i Afghanistan, som begyndte i 2001. Yderligere mindst 147 soldater er blevet såret under udstationeringen ifølge en opgørelse fra oktober 2010.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan naturligvis have det synspunkt, at soldater skal kompenseres uanset. Men modsat Flemming Vinther er det i offentlighedens interesse, hvorvidt man skal tilgodese nogen fremfor andre. F.eks er det ikke nemt for den almindelige førtidspensionist, at viljen til at bidrage skal sættes i kø. Beslutningen burde være ligetil: såfremt man er blevet afgjort skadet i mere eller mindre grad, er det ikke afgørende, om det er sket på en slagmark, som en politisk elite har bestemt.

Men førtidspensionisterne har ganske enkelt ikke en tilsvarende stærk organisation, som Hærens Konstabel- og Korporalforening til at pushe synspunkter under hatten af en aktiv udenrigspolitik, som befolkningen generelt sætter spørgsmålstegn ved.

Men det betyder ingenlunde, at skaderne ikke er ligeså alvorlige som for veteranernes vedkommende. Så HKKF burde faktisk se at finde sine nye allierede på vegne af de individer i samfundet, som har tilsvarende problemer med at få en rimelig behandling. Og så i øvrigt droppe ligegyldigheden. Dén fører ingen steder hen...

Med venlig hilsen