Thorning: Statsråd er kommet for at blive

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil ikke droppe statsråd med dronningen trods ønske fra egne rækker.
13. januar 2012 kl. 16:00Opdateret 13. januar 2012 kl. 16:05

Regeringens ministre skal fortsat mødes med dronningen i statsrådet for at få underskrevet love og lovforslag.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter at SF's politiske ordfører Jesper Petersen har kritiseret statsrådene for at være forældede og spild af ministrenes tid.

- Jeg hæfter mig ved, at ingen af dem, der debatterer, har deltaget i et statsråd, lyder den direkte kommentar fra statsministeren.

Hun fastslår, at statsrådene er en del af det danske demokrati, og at de ikke skal ændres, fordi de understreger kongehusets rolle.

- Via statsrådene bidrager kongehuset til at give en fast og tryg ramme om den måde, vi har vores danske demokrati, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun afliver dermed enhver tanke om at ændre eller helt nedlægge statsrådene.

- Statsrådet er kommet for at blive, og det forbinder vores nuværende moderne demokrati med tidligere tider.

- Det er en god institution i forholdet mellem folketing og kongehuset, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsrådet samles 8 til 10 gange om året, og et møde tager omkring en time.

Også i Helle Thorning-Schmidts eget parti har kulturordfører Mogens Jensen åbnet for tanken om at ændre på statsrådene.

Hverken De Radikale, Venstre eller De Konservative har dog udtrykt støtte til idéen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det står i Grundloven at der skal holdes statsråd, men der står vist intet om hvor mange gange pået år, der skal holdes Statsråd.

Hvorfor skal ministre læse lovforslag op for hinanden og for Dronningen (og Kromprinsen når han bliver Konge en gang)? Hun (eller han) kan jo ikke nægte at underskrive et lovforslag, dette er (igen) en rest fra enevældens tid hvor ministrene kom til Majestæten og spurgte: Vil deres Majestæt ærbødigts underskrive denne lov?

Og det kan godt være at statsrådet tager en time eller to, men forberedelsen til det og det bagefter gør at det ofte tager hele eller halve dage. Send dog lovforslagene til Majestæten, uanset hvem det er med kurer, så Dronningen, i dette tilfælde hende, kan skrive under. Og send dem så tilbage med kurer - lovforslagene altså.

Man burde holde et statsråd om efteråret i oktober når regeringen har fremlagt sit lovkatalog, et statsråd i januar efter nytårskuren og et statsråd i juni - lige før folketingets sommerferie. Og se så at rykket folketingsserien hen til Sankt Hans.

Grunden til at ferien ligger der handler om dengang for snart 60 år siden, da stort alle var ansat ved landbruget, også de arbejderne, der sad der dengang og hvor landmændene skulle hjem og høste mm. Derfor ligger åbningen også i oktober for så var alle landmændene nemlig færdige med at høste.

I det hele taget burde vi have haft en ny grundlov grydeklar her til grundlovens 60 års fødselsdag den 5. juni 2013 - men det ske nok ikke...

Hans Jørgen Lassen

Var Helle Thorning ikke engang socialdemokrat?

Var socialdemokratiet ikke engang socialdemokratisk?

Var der ikke i en fjern fortid forskel på de konservative og socialdemokraterne?

Var der ikke engang, hvor det at være socialdemokrat betød, at man havde overbevisninger, idealer? Bekæmpede alt, hvad der stred mod demokratiet? Kongehuset, kirken og hæren.

Hvilken sørgelig deroute!

Emil Edelgart

"[...] det forbinder vores nuværende moderne demokrati med tidligere tider."

Med de tider, hvor demokratiet i Danmark var, om muligt, endnu mere overfladisk og proforma, end det er nu. En tradition til hyldest af vor demokratiske rødder. Lad os udvide denne med en fejring af monarkens forfædre som satte folk på hjul og stejle, hvis de betvivlede disses guddommelige mandat. Så kan Folketinget trække lod—spin the wheel, så at sige—om hvem af dem, der skal op og gynge på slotspladsen.

Eventuelt kan Margrethe den Andens, af Guds Nåde Dronning til Danmark, de Venders og Goters, Nytårstaffel også for fremtiden indledes med en festlig omgang sætten-hoved-på-stage. Traditionerne er vigtige.

aha HJLassen, det er derfor at de konservative nu forsvinder måske helt for en stund...
'Systemdemokraterne ' samles i eet parti : 'Systemdemokratiet' og så kan alle de selvoptagede anarkister i EL og DF og LA og V have det så godt ?
men det er de konservative som harr opgivet overbevisninger og idealer. I socioaldemokratiet har man altid haft selvoptagede anarkister i andre partier til den slags (i.e. komme med forslag man kan vælge og vrage imellem som mest lade-sig-gøre-lige på en for socialdemokratiet pointgivende vis - man udøver 'folkets vilje' som det kaldes.

Emil Edelgart

Socialdemokraterne kan også i den sammenhæng tillægge sig et nyt slogan, der mindes de forgangne tider:

"Sablen rasler! Kronen pryder! Kirken består!"

Flemming Adelskov

På spørgsmålet om et kongehus i tidens ånd er Thorning helt ude af trit med udviklingen!

På et politisk møde i Næstved spurgte jeg HTS i forbindelse med afstemningen om ligestilling i den kongelige avefølge, om ikke der også kunne stemmes om at gøre kongehuset tidssvarende (implicit skære i de uhyre omkostninger, som den nuværende regent og familien mere og mere belaster samfundet med iflg privilegier Fredrik d. 7. gav sig selv da han "gav folket en grundlov" for 164 år siden. Bl.a. Skulle kongen stå for relationer til udlandet.) HTS mente ikke der var behov for at revidere noget. Vi har et kongehus, var svaret. Og så var der ikke mere at tale om.
Selv efter HTS er blevet statsminister hænge hun i gamle tidskrævende traditioner, som kun tjener Dronningens bevidsthed om at være en betydningsfuld person, når hun efter at have fået læst lovforslag op kan udtale til ministrene: TILTRÅDT!!!

Niels Jørgensen

Kongehuset er formentligt ikke overflødigt.

Kongefamilien er super-kendisser, som er hævet over de fleste og kan tilgives det meste.

De fleste medier opfører sig Billed Bladsagtigt med intimsladder og feel good-stemning malet ud over halve og hele TV-aftener og lørdagsforsider ved enhver given lejlighed relateret til Kongehuset og dets medlemmer.

Og det er slet ikke anderledes, end det sygeligt sensationsskabende formidlingsvalg, medierne træffer i andre tilfælde - f.eks. primærvalg i nordamerikanske provinsstater, californiske skuespillere, britisk politipatruljering, etc.

Kongehuset - og vores brug af det - er nok nødvendigt på samme som alt andet i vores samfund, som ikke er direkte ledelses- eller overlevelsesnødvendigt.

Panem et circenses!

Alle med en smule politisk indsigt har i mange år vidst at Helle Thorning-Schmidt er blå helt ind til marven. Hun er så borgerlig som man kan blive.

Nu viser det sig at hun ikke blot er blå men oven i købet kongeblå.

Gud bevare Danmark!

Hans Jørgen Lassen

Niels Jørgensen postulerer:

"Kongehuset er formentligt ikke overflødigt."

Han undlader dog at begrunde dette postulat.

Og tager slet ikke stilling til det dybt udemokratiske i denne institution.

@Niels

Her er min begrundelse

Hvor meget mon Maersk, Lego, B&O, Carlsberg etc ville betale ... Hvis "dem der fra kongehuset" blev udliciteret?

... Eller hvad med off-shoring?

@ Hans Jørgen Lassen skriver :

" Det er aldeles overflødigt. " ... om kongehuset.

Han undlader dog at begrunde dette postulat.

Han tager f.eks. slet ikke stilling til hvad eller hvem, der skal overtage Dronningens roller, f.eks. de roller hun har iflg. Grundloven og/ eller hvilke ændringer, der skal indføres i Grundloven.

Niels Jørgensen

@ Hans Jørgen Lassen:
Panem et circenses = brød og cirkus (skuespil).
Og folket skal som bekendt have begge dele; subsidiært Kongehuset indgår i sidste nødvendighed på lige fod med sitcoms, Oprah, hjemme-hos-programmer og X-Faktor.
Eneste forskel er, at Kongehuset ikke aflønnes af de aktive konsumenter men af os alle sammen - både direkte via apanagen og indirekte via dansk militærs levering af vagtydelser og faciliteter.

@ Lars Hansen kl. 20:33:
Ja, heller ikke jeg har nogensinde accepteret påstanden om, at Kongehuset gavner eksporten. Selv hvis dette er tilfældet, legitimerer det ikke Kongehuset som den type af institution, det fortsat er i et europæisk demokrati.
Hvis vi skal bevare Kongehuset af hensyn til kommerciel branding, kan Dansk Industri jo indgå en femårig sponsoraftale

David Karlsen

Jeg er bekendt med at HTS er socialdemokrat af navn, men også af gavn?

Med det hun siger og gør kunne hun sagtens være formand for det Konservative Folkeparti. Hun ville under ingen omstændigheder falde igennem på de bonede gulve i Hellerup..

John Vedsegaard

Hvad mon de får i betaling for at deltage - og det er sikkert også skattefrit.
For mig ser det mest ud til at være endnu en måde at malke arbejderne på...