Telegram

Avocado skal bekæmpe slem sygehusbakterie

En dansk forsker har hentet avocadomedicin fra Mapuche-indianere. Medicinen kan bekæmpe gule stafylokokker.
Telegram
20. februar 2012 kl. 10:27

Indianermedicin kan nu være med til at bekæmpe multiresistente bakterier, som især huserer på sygehuse.

En dansk forsker fra Københavns Universitet har nemlig hentet blade fra avocadoplanter i den chilenske regnskov med hjælp fra lokale Mapuche-indianere.

Indianerne har brugt planterne i flere 100 år - og snart kan de måske også komme alle andre til gode i bekæmpelsen af en særlig resistensmekanisme i gule stafylokokker.

- Vi har indsamlet nogle planter, som vi vidste indianerne brugte til behandling af hudinfektioner, og så kigget på stafylokokker, fordi det normalt sidder på huden, siger ph.d. Jes Gitz Holler, der står bag forskningsprojektet.

- Og i en chilensk avocadoplante har vi så isoleret et bestemt stof som i kombination med traditionel antibiotika kan sænke resistensen af stafylokokker, siger han.

Det har taget tre år fra Jes Gitz Holler var på besøg i den chilenske regnskov sammen med de indfødte indianeres repræsentant, biolog Alfonzo Guzmán, til forskningen bar frugt.

- Det er stort, fordi det er første gang mere eller mindre, hvor man har fundet et plantestof, som er så potent, at det kan puttes i en pille eller en tablet, siger han.

Gule stafylokokker er den mest almindelige årsag til, at der går betændelse i et operationssår og ses ofte på sygehuse.

Bakterien kan være årsag til en lang række sygdomme - fra bylder og madforgiftning til livstruende infektioner som betændelse i hjertet.

Ifølge Jes Gitz Holler bliver der mindre forskning i antibiotika fra Lægemiddelindustriens side.

- Lægemiddelstyrelsen forsker stort set ikke i nye antibiotika. Det er simpelthen for dyrt i forhold til deres indtjeningsmuligheder, og der er flere penge i lægemidler til behandling af kroniske sygdomme som for eksempel diabetes, siger han.

- Bakterierne er derfor foran i kapløbet - resistensen stiger, og behandlingsmulighederne er få. Forskningen er nødt til at finde nye veje - naturstoffer er én af dem, understreger Jes Gitz Holler.

/ritzau/

Opdateret 20. februar 2012 kl. 10:40