FN: Ordre til Syrien-drab fra højeste sted

De syriske styrker har begået overgreb mod menneskeheden efter ordrer fra højeste sted, skriver FN.
23. februar 2012 kl. 12:01Opdateret 23. februar 2012 kl. 13:23

Syriske soldater har dræbt ubevæbnede kvinder og børn, beskudt civile områder og torteret sårede oprørere efter ordre fra højeste sted. Det er uafhængige efterforskere fra en kommission nedsat af FN kommet frem til.

- Kommissionen har fået troværdige og enslydende beviser, der identificerer højtstående medlemmer af hæren, som har beordret deres underordnede til at skyde ubevæbnede demonstranter, skriver efterforskerne i en rapport til FN's Menneskerettighedsråd.

De skriver ligeledes, at der er blevet beordret drab på soldater, som har nægtet at udføre den type ordrer.

De højtstående militærfolk skal også have beordret mishandling af fanger og angreb på civile beboelsesområder med kampvogne og maskingevær.

FN har på baggrund af oplysningerne lavet en liste over ledende officerer og syriske embedsmænd, som ifølge efterforskerne er ansvarlige for forbrydelserne og mistænkt for forbrydelser mod menneskeheden.

Kommissionen slår fast, at den syriske regering har fejlet i deres "forsøg" på at beskytte befolkningen.

- Menneskerettighedssituationen i Syrien er forværret siden november 2011, hvilket er skyld i, at flere lider, lyder det i rapporten.

Der er dog også beviser på, at oppositionens soldater, som er ledet af Syriens Frie Hær, har begået mord og brugt tortur, men ikke i "en sammenlignelig skala".

Onsdag kom det frem, at FN ønsker at sende sin humanitære chef, Valerie Amos, til Syrien for at presse på, så der bliver bedre adgang for humanitære grupper.

Syrien har endnu ikke givet tilladelse til et besøg, men nyheden om, at FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har beordret Amos til det konfliktramte land, kom, mens der er en stigende international bekymring for en forværring i forholdene for civile.

/ritzau/Reuters

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Maya Nielsen

Det er så grusomt, og husk hvem der bakker Syriens styre op med væbnede soldater, det gør Iran, slemme slemme Ahmadinedjad, og selv hans krigsskibe er de Syriske havne.......

og Ruslands ønske om at være en supermagt, er årsagen til at Rusland(læs Putin) ikke vil være med til at stoppe Assad. Assad burde selv have livstid ubetinget, om han bliver afsat...! Hvis da ikke nogle af forældrne til myrdede og torturerede børn vil have ham udleveret og udsat for hvad deres børn er blevet det...

Brugerbillede for Mansour Heydari
Mansour Heydari

Den "slemme slemme Ahamadinejad" har ikke et eneste skib, for ikke at tale om krigsskibe! Det kan godt være at Mærsk skal låne ham et!
Putin burde også have ubetinget livstid, fordi han vil være ligesom Obama!
Men Assad, ja han må sendes til Rusland, som Putins fangevogter!

Brugerbillede for Maya Nielsen

Nej du har ret det er ikke ahmadinedjads egne krigsskibe, men det er nu rigtigt at de ligger to store Iranske krigsskibe i Syriske havne også i dag, hvis da ikke de promenerer frem og tilbage foran den Israelske kystlinie, men det tror jeg så ikke de gør, i stedet sidder de sikkert og får sig en u-islamisk Raki-dring med nogle af folkets Mudjahedin-soldater der har været med til at slagte Syriske oprørere ;-)
Skål nastrovia og hvad det lige hedder på persisk ved jeg ikke. Men ordet Charlatan er da et kendt ord også i jeres del af verden, må jeg pege på Ahmadinedjad f.eks.

Brugerbillede for Karsten Olesen
Karsten Olesen

Der skrues op for krigspropagandaen, med stadigt faldende sandhedsindhold.

Syrien har siden maj sidste år gjort opmærksom på, at landet bekæmper væbnede terrorgrupper og ikke civile.

Dette fremgik også af den Arabiske Ligas rapport. Alligevel hindrdes FNs generalforsamlingen i at behandle den.

Siden sidste forår har terrorgrupperne dræbt politimænd, offentligt ansatte, skolelærere intellektuelle, foranstaltet ødelæggelse af skoler,
ildspåsættelse på offentlige bygninger og politistationer m.m.

Den fransk-qatariske konference 24.2 har tænkt sig at give ensidig støtte til terrorgrupperne:

http://french.irib.ir/analyses/articles/item/171702-les-clauses-du-plan-...

Der foregår demonstrationer mod den i mange lande.

Den krigsherre-rolle som Sarkozy har tiltænkt sig selv er i strid med den franske forfatning:

http://www.voltairenet.org/France-s-secret-war-against-the

!2 franske efterretningsfolk blev tilfangetaget i Homs i begyndelsen af februar.Et antal franske snigskytter er også blevet anholdt.

Frankrig har leveret bistand til terrorgrupper, trænet snigskytter og leveret avancerede missiler.

Aleppo og Damaskus er klart imod terroristerne - disse ikke har undladt at hævne sig på byerne ved bilbomber og drab på ledende embedsmænd.

Indtryk fra Damaskus:

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&I...

http://www.voltairenet.org/France-s-secret-war-against-the

!2 franske efterretningsfolk blev tilfangetaget i Homs i begyndelsen af februar.Et antal franske snigskytter er også blevet anholdt.

Frankrig har leveret bistand til terrorgrupper, trænet snigskytter og leveret avancerede missiler.

Syrien fastholder sin ret til selvforsvar mod terrorgrupper. Dette synspunkt understøttes af Kina og Rusland.

http://sana.sy/eng/337/2012/02/23/402160.htm

Brugerbillede for Stig Bøg

Tak til Karsten Olesen for at bringe en anden vinkel på Syrien, skønt jeg ikke deler alle dine synspunkter.
Jeg kunne godt tænke mig, at Maya Nielsen fortalte hvem begrebet "det syriske folk dækker".

Brugerbillede for Mansour Heydari
Mansour Heydari

Maya
Skål hedder سلامتی på persisk.
Men det er dejligt at høre at de iranske skibe vil hjælpe at besejle Assad til Rusland, hvor han skal vogter Putin i fængsel!
Apropos charlatan. Det er oprindeligt et fransk ord, der betyder bedrager. Ligesom fx ham der danskeren der løg om Saddams hemmelige dit og dat, og angreb Irak, sammen med andre bedragere som Buch og Blair.
Så har vi styr på tingene.

Brugerbillede for Maya Nielsen

jamen tænk Mansour, så er vi for en gang skyld enige...altså at USA gik ind i Iraq på en løgn, det var så dog en Irakker der plantede løgnen, om han var betalt af USA for at gøre det eller ej ved jeg ikke, men en løgn var det...og det er helt sygt at en supermagt køber et "bevis" som ikke kan bekræftes af andre kilder,så jo årsagen/argumentet for invasionen af Irak var ikke i orden.

Men læg mærke til at den danske begrundelse ikke var identisk med USA´s dengang, bortset fra det brydder jeg mig heller ikke specielt om Fogh, men han er meget strømlinet og dygtig på nogle områder, og da især til at få folk til at danse efter hans pibe...og opnå hvad han stræber efter...
Men bortset fra det så mener jeg nu det var godt at Sadam Hussein blev myrdet.OG såmænd også Ghadaffi, og hvis Assad bliver det er jeg heller ikke den der vil græde snot.Når man vælger at være nøsten enevældig, og presse sine ordrer ned over mennesker, der ikke har valgt en, så er det vel hvad man må regne med er prisen i det yderste uheld.

Til gengæld går jeg ikke ind for dødsstraf i øvrigt.
med løg på som man siger at lyve staves i datis løj, mærkeligt nok når det hedder løgn som navneord...

vi har et bøvlet sprog... men det har I Iranere jo da også...men vi har også fællessprogstamme og oprindelse fra en gang for måske 16.000år siden.. så måske vi er i familie... ;-)

Brugerbillede for Maya Nielsen

Stig det Syriske folk er naturligtvis alle parter, der bor i Syrien, men det er nu en kendsgerning at Asad ikke er demokratisk valgt, og derfor kan han ikke hævde at repræsentere det syriske folk. Der kan meget let ske et blodbad , og der bliver myrdet fra begge sider, men når en minoritet på ca. 15% tiltager sig den totale magt, så må de vel kunne forstå at nogen begynder at gøre oprør, og jo mere millitant sikkerhedsstyrker og hemmeligt politi opfører sig , jo hårdere revolte er nødvendig for at afsætte "Kejseren", så nu da Assad så med magten i sin favør myrder løs decideret sagt, og endda torturerer og skydder mod ubevæbnede mennesker, så beder han jo selv om at hans del af folket bliver masakreret,når de i sidste ende må give op, og det er jo kun et spørgsmå om tid, det kan alle jo regne ud, og hvorfor ikke overgive sig eller bede om hjælp til en overgivelse for sig og sine, så vi undgår endnu mere folkemord blads Allawitter,Asyriske kristne Sunni og Shia-muslimer og hvad der ellers kan eksistere af minoriteter og religiøse nicher i Syrien, Nazaræere osv....

trist at Assad ikke beder om hjælp til at give op så det ikke ender i en Massakre. Her kunne Arabiske fredsstyrker have være medvirkende, men dem har han afvist, ellers et storslået tilbud og en ny-udvikling i verdens-udviklingen om Araberne også begyndte at være fredsstøtter i stedet for diktator-gendarmer.

Brugerbillede for Ivan Gullev

Assad baserer sit styre på et bredt etnisk spektrum af rige handelsfolk, grossister. Fratages dette fede borgerskab deres indtjening, falder Assad.

Brugerbillede for Thomas H. Pedersen
Thomas H. Pedersen

Mansour Heydari siger:
"Skål hedder سلامتی på persisk."

Der er så ca. 90% af alle i DK som ikke kan udtale det så prøv at skrive det på latinske bogstaver :)

Brugerbillede for Stig Bøg

Maya Nielsen
Jeg gider ikke forsvare det syriske styre, men når jeg hører dine forenklinger, bliver jeg rystet. De arabiske fredsstøtter så man fint i Bahrain. Hvordan går det lige i Yemen? Hvorfra ved du at det syriske styre støttes af 15%? Hvilket styre er nok det mest diktatorisk?

Brugerbillede for Maya Nielsen

Bahrain er også et diktatur , det har du ret i, men det ville være en god forandring om de arabiske lande efterhånden begynder at skabe en beskyttelse af mennesker der bliver masakreret , i stedet for at masakrere egne og andres befolkninger.
Det ville faktisk være et perfekt tidspunkt for Dr. Margrethe at kræve sin orden tilbage nu, hvor Bahrain behandler sine demokrati forkæmpere så råt og brutalt..
Og jo der blev også myrdet løs...Men en eller anden form for mellemled må der jo indsættes i Syrien for at ikke den ene masakre skal afløse den næste.Så ideen med fredsstyrker var faktisk god..Og for en gang skyld uden vestlige styrker eller Tyrkiets, som Assad jo nok heller ikke vil hilse velkommen...
Det går helt galt i Syrien.

Brugerbillede for Maya Nielsen

jeg ved heller ikke præcist hvor mange støtter Assad har i Syrien, men de der er tilbage er jo overvejende Allawitter og Assyriske kristne og så de rige omtalte erhvervsfamilier...

Allawitterne udgør ca. 15% af den syriske befolkning, men selv de er begyndt at vende sig imod Assad..iflg. journalister der har talt med flygtende soldater og andre flygtninge uden for Syrien..

Brugerbillede for Stig Bøg

@ Maya
Saudi Arabien var inde og knuse en demokratisk opstand i Bahrain, fordi det var i deres interesse. Nu skal de og så de andre diktaturstater i GCC ind og lege fredsengle?

Brugerbillede for Maya Nielsen

Tjae jeg kan godt forstå din skepsis, men et sted skal det jo starte, det var forøvrigt i samarbejde med de øvrige observatør-lande, at det blev foreslået.Så det skulle være en blandeing af soldater/enhder fra 4-5 forskellige lande...

Saudi Arabien ja det er også et grumt diktatur, men de er jo også trætte af at vesten kommer og blander sig.
Gid Saudi Arabien kunne blive et demokratisk forbillede for den arabiske verden..men de er jo så få, og Iran som er rabiate Shia-muslimer er jo et enormt folk i antal sammenlignet med det saudiske, som heller ikke har ret meget millitær at forsvare deres store land med, så de er nok bange for at blive overrendt og for at funktionen som mega-pilgrimsland vil blive forstyrret af demokratiske vinde...

Desuden er der jo det problem at den godt nok temmeligt rabiat-muslimske konge og familie har en endnu mere giftig præste-flok som ånder dem i nakken hvis de bliver for vestlige og demokratiske..

Faktisk er de muslimske lærde i Saudi Arabien langt mere en forhindring for demokrati end kongefamilien, der jo har sørget for en massiv uddannelse af de saudiske statsborgere i dag....

Rædslen er jo at det i stedet bliver et mere grumt Teokrati...Men det sidste oprør er heller ikke set i Saudi Arabien.

Det blir spændende at se om kvinderne får lov at beholde den nyligt erhvervede ret til at have butik og sælge kvinde-undertøj og tøj....jeg tror præsterne vil have det afskaffet snarrest..

Brugerbillede for Stig Bøg

@Maya
Når der bygges moskeer og prædikes had fra Bosnien til Indunesien, så er det wahhabismen i Saudien for at citere Peter Scholl-Latour.

Brugerbillede for Maya Nielsen

Wahabismen ja men de Iranske Shia Aythollaer er nu også ind i mellem nogle livfarlige S......

og jeg er ligeglad om det er den ene eller anden form for Islamisk henrettelses-styre der bliver indført, for jeg vil ikke bo i sådan et land g jeg mener også at alle andre mennesker fortjener at være fri for det, hvis det ikke er selvvalgt.

Men nej man kan dårligt blive mere tilbagestræberisk og konservativ og holde kvinder som kvæg, end en fantaisk Wahabist er det i denne verden på planeten jorden nr.3 fra Solen...