Telegram

Folk på støtten stemmer blåt frem for rødt

Folk på overførselsindkomster vil hellere vil stemme blåt frem for rødt, viser Megafon-måling.
Telegram
17. februar 2012 kl. 23:56

Kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og efterlønnere vil hellere have Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister end Helle Thorning-Schmidt (S).

I en Megafon-måling foretaget for Politiken og TV 2 er en gruppe personer på offentlige indkomstoverførsler i den arbejdsdygtige alder blevet spurgt om, hvem de ville stemme på, hvis de skulle sætte deres kryds i morgen.

I målingen svarer 57 procent af de adspurgte, at de ville stemme på enten Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance.

Dermed sender de den blå blok i front frem for regeringspartierne, der ellers traditionelt taler til netop dette segment af vælgere, og det overrasker valgforsker på Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen.

- Det havde jeg ikke troet. Man skulle alt andet lige tro, at rød blok var den, der først og fremmest var garant for, at dem på indkomstoverførsler har ordentlige forhold.

- Normalt har rød blok ejerskab til socialpolitikken; den står for at beskytte de svage i samfundet, siger han til Politiken.

Fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne, John Dyrby Paulsen, er overrasket over, at så stor en del af modtagerne af overførselsindkomst fravælger de røde.

- Nogle vurderer, at det projekt, vi er i gang med, ikke har fået en konkret udformning endnu. Det er et udtryk for, at vælgerne siger: "Kære venner, nu vil vi lige se, hvad I kommer med, og hvordan I vil indrette det her samfund", siger han til Politiken.

Også i blå blok er Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, overrasket. Dog positivt. Hun mener, at hele diskussionen om, at det skal kunne betale sig at arbejde, kan have spillet ind på resultatet.

- Vi har ret, når vi siger, at vi skal hjælpe danskere på overførselsindkomster til at hjælpe sig selv. De ser ikke sig selv som ofre, men vil mødes med både krav og forventninger, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Opdateret 18. februar 2012 kl. 00:00

Henrik von Stijnbergen

Hmm,,,, så burde man måske alligevel overveje Bünyamin Simsek's (Venstre) forslag om at tage stemmeretten fra kontanthjælpsmodtagerne.

Tal om selvdestruktive handlinger!

Med blå medier hvordan det så være anderledes.......

Tove Andersen, jeg kan ikke tro, at folk på offentlig hjælp stadig har råd til at investere i medier - hvad farve disse end måtte have.

Klassefornægtelse og rod i begreberne...

...jeg sad i sommer på Køge torv og talte med en kontanthjælpsmodtager. Han var singel, DF'er og rejste til Spanien to gange om året.

ha ha ha ha ha,.. en Megafon måling foretaget for Politiken og TV2,.. ja ja,.. det var så lige nyheden som fik mig i weekendhumør, lol.

Preben Bjørn Madsen

Umiddelbart fristes man til at konstatere, at det kniber med folkeoplysningen. Men ved nærmere eftertanke er jeg nu mere tilbøjelig til at konstatere, at venstrefløjen har spillet totalt fallit.

Preben Bjørn Madsen, er de to ting, manglende folkeoplysning og venstrefløjens fallit, ikke samme sag.?

Brian Pietersen

Preben

spillet totalt fallit, æhm nej, men der kunne måske trænge til noget udluftning i nogle af de øvre politiske lag.

Man kan lave nogle fantastiske klimaanlæg i vore dage.

Der kunne i det hele taget godt trænge til en lovgivning der siger man max må side på tinget x-antal år.

Brian, det forekommer mig nu at være et problem netop nu, at for mange på venstrefløjen ikke har parlamentarisk erfaring nok.

Hvem regner HTS for venstrefløj?

Brian Pietersen

Folk er angst, folk er fortvivlet og det er der masser af gode grunde til.

Håber godt nok der kommer mere styr på socialdemokratiet og SF..... snart.

Brian, jeg tror ikke det her er et systemteknisk problem.

Brian Pietersen

Peter

så må partierne træne dem lidt bedre inden de bliver folketingskandidater.

Jeg bryder mig ikke om hvad jeg har set igennem mange år, levebrødspolitikere kan jeg ikke støtte længere.

…jeg sad i sommer på Køge torv og talte med en kontanthjælpsmodtager. Han var singel, DF’er og rejste til Spanien to gange om året.

Beklager, @Bill, men en af jer to må have været pissefuld.

Brian Pietersen

Bill Atkins

Det synes jeg ellers jeg har kunnet se længe.

Lige specifikt for arbejdsløse, er det jo en summering af mange års politik, hvor man gang på gang har skidt på folk der har almindeligt arbejde, og dermed blevet mere og mere egoister, så bliver det endnu værre, det må snart vende, man kan ikke blive ved med at skyde sig selv i foden.

Det kræver så også politikere der er til at stole på, politikere der er det fordi de vil gøre gavn osv osv.

Tja polimik har åbenbart stor gennemslags kraft i visse segmenter af befolkningen.

Og jeg som altid har ment at det kun kunne være mindre bemidlede mennesker som kunne hoppe på polimik,, ja jeg fik ret...

Det er nok sådan at de fleste danner sig et billede af de øverste lag i samfundet, Mærsk og Kongehuset, men de nederste samfundslag er totalt fremmede, jeg kan anbefale Mattias Tesfayes bog "Vi er ikke dyr, men vi er tyskere" hvor han i bogens sidste afsnit behandler disse samfundslag, (dog ikke specielt folk på støtten).
Han opdeler dem i evighedsstudenten, romantikeren, forbrugeren, sofadyret og deltageren... og de er stort set lige apolitiske.

@Steen Sohn
Jeg glemte at oplyse at min samtalepartner var tørlagt alkoholiker og han oplyste at man ikke måtte sidde på Køge torv og drikke, men at men kunne sidde nede ved havnen...

...men hvad får dig til at tænke på beruselse Steen?

PS, jeg kan også anbefale at man istedet for at læse om lavere samfundslag (der er faktisk ikke skrevet ret meget), opsøger folk fra disse lavere samfundslag, hvor de opholder sig, og taler med dem - det gør jeg ofte - mere tidligere end nu - det giver et ret godt billede af foks liv og tanker ....og til Steen kan jeg oplyse at jeg aldrig er blevet klantret for at være ædru.

Leif Højgaard

Noget kunne tyde på at det ikke lykkes regeringen at trænge [manglende gennemslagskraft] ud til de udførende led endnu med deres forandringer. Så længe borgeren får den samme dårlige behandling som tidligere er det ikke godt nok og en finger til regeringen. Man siger godtnok at man har 'afskaffet' fattigdomsydelserne men Mette Frederiksen synger den samme sang om ret, pligt og I kan bare tage jer sammen! som Inger Støjberg - det samme øregas. Jeg imponeres først når de vejledende love for socialforvaltningerne er gjort lovpligtige for sagsbehandlerne. Det ville glæde mig hvis regeringen virkeligt trådte i karakter og blev voksen.

@ Bill. Ingen på kontanthjælp har råd til at holde ferie -endsige rejse til Spanien to gange årligt.

Og hidtil har kontanthjælpsmodtagere heller ikke haft lov at holde ferie.
Så derfor tænkte jeg, at en af jer - af en eller anden grund - huskede forkert.

En gruppe personer på offentlige indkomstoverførelser i den arbejdsdygtige alder blev spurgt om, hvem de vil stemme på, hvis de skulle sætte deres kryds i morgen.?

De skal jo ikke sætte deres kryds i morgen, det skal de først om ca. 3 år.
Hvor stor er denne gruppe.?
Hvordan er de udvalgt.?

Jeg kan ikke bruge en sådan meningsmåling til noget seriøst.!

Med den socialpolitik som regeringen lægger for dagen, giver det da god nok mening.

Leif Højgaard

Søren - lige min tanke. Og mon ikke også at det er gået op for de ledige i arbejdsdygtige alder [16-64 årige - i 2008 - 768.800 personer] at det ikke er regeringen der skaber arbejdspladserne men virksomhederne. De mange nye tanker om diversifikation af arbejdsmarkedet [nye måder at tænke arbejdsmarked på] er stødt på grund efter Harald Børstings ynkelige forhandlingsresultater. Det er nok ikke i fagbevægelsen man skal finde de nye løsninger. Og desværre ser det således ud til at SSF har et gevaldigt forklaringsproblem hvis da ikke de helt har midtet deres berettigelse i dansk politik.

Havde de haft mulighed for at stemme på A Hitler så havde de sikkert gjort det, desuden tror jeg ikke på megafon-undersøgelser, de er lidt for rød-blå efter min smag

"- Det havde jeg ikke troet. Man skulle alt andet lige tro, at rød blok var den, der først og fremmest var garant for, at dem på indkomstoverførsler har ordentlige forhold., siger den 'overraskede' valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Ja, det skulle man tro. Personligt er jeg ikke overrasket. Vel fortjener den nye regering ros for afskaffelsen af starthjælp og kontanthjælpsloft, men herudover tyder de nylige social- og beskæftigelsespolitiske udspil fra Thorning-Schmidt og co. ikke just på, at vilkårene for folk på overførselsindkomst nu generelt bliver bedre, end de var under VOK.

Den nye regerings foreløbige tiltag på området peger i retning af, at den ikke alene vil videreføre 'tough love'-stilen fra VOK, men øge kravene til, trængslerne og i sidste ende fattigdommen blandt (potentielle) førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere. Indtil videre vil især den unge del af disse grupper få Thorning-Schmidt-regeringens incitamentpisk at føle, men hvem bliver de næste?

Jeg tvivler på, at hovedparten af de adspurgte i Megafons måling er mangelfuldt oplyst eller selvdestruktive. Desuden tror jeg, at både Ellen Trane Nørbys og John Dyrby Paulsens analyser af meningsmålingen er forkerte.

Når så stor en del af folk på overførselsindkomst tilsyneladende flygter til den blå fløj, skyldes det i hovedsagen hverken en opfattelse af, at 'det skal kunne betale sig at arbejde', eller at denne gruppe afventer en konkretisering af den nye regerings projekt.

Den skyldes desperation, oplevelsen af at være blevet svigtet, ja måske ligefrem bedraget af 'vennerne', samt en stribe af foruroligende tegn på, at 'rød blok's social-, beskæftigelses- og fordelingspolitik ikke er mindre sort end VOK's.

Regeringen har helt af sig selv fremprovokeret en ikke ubegrundet frygt for, at vilkårene for folk på overførselsindkomst i de kommende år faktisk vil blive forringet endnu mere.

@ Leif Mønniche...men alligevel passer den ganske godt til denne tråd...

Er det ikke fantastisk, at al ting ikke bare passer ind i den en-dimensionelle politiske opfattelse.

Det giver stof til eftertanke - og eksempler på mange dårlige bortforklaringer.

Bjarne Bisgaard Jensen

Sådan går det når man glemmer sine kærnevælgere og plaprer med på blå stues mantraer om at de svageste skal betale for den afholdte fest. Hvis ikke denne regewring finder en politisk platform og linje som giver håb for fremtiden og nedbringer den voksende ulighed, så må konklusionen være at de skulle have holdt sig væk fra fadet

@Steen

En enlig kontanthjælpsmodtager får ca, 7600 kr. udbetalt om måneden. Huslejer fås stadig til under 3000 kr. månedligt, og den billigste pris for en uge i Spanien er lige nu 1600 kr. for en uge. Jeg kan ikke se det skulle være umuligt - "...for min soreasis og astma" som han sagde.

Men det var slet ikke at årligt luksusforbrug på 3200 kr. jeg studsede over. Det var hans støtte til DF og nærmest foragt for fagbevægelse og socialister jeg fornemmede og som jeg har mødt før hos folk på bænken.

Sider