Telegram

VK lavede 287 skatte- og afgiftsstigninger

VK-regeringen gennemførte 287 skattestigninger. Alle pengene blev brugt på at sænke andre skatter, siger V.
Telegram
27. februar 2012 kl. 14:19

Trods sit højt besungne skattestop satte den borgerlige VK-regering skatter og afgifter op 287 gange i sin regeringstid fra 2001 til 2011. Det viser et svar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) til den socialdemokratiske skatteordfører Thomas Jensen.

Det betyder med andre ord, at VK-regeringen i sine 120 måneder ved magten gav skatte- og afgiftsskruen et nyt vrid 2,4 gange hver måned.

- Det giver simpelthen ikke mening, at Venstre fastholder deres såkaldte skattestop, når VK-regeringen senest med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen samtidig hævede skatter og afgifter 287 gange, herunder 231 gange for erhvervslivet, siger Thomas Jensen og fortsætter:

- Venstres slogan om at "det ikke må være dyrere at være dansker", som Venstres folketingspolitikere igen og igen gentager som en papegøje klinger unægtelig noget hult, siger han.

Ifølge opgørelsen fra Skatteministeriet gik de 231 af den borgerlige regerings skatte- og afgiftsstigninger ud over erhvervslivet.

Venstres skatteordfører Torsten Schack siger til Ritzau, at de mange skatte- og afgiftsforhøjelser var nødvendige for at finansiere andre skattelettelser.

- Da vi lavede skattereformen i 2009, så var den fuldt finansieret. Det betød, at der var en række skatter og afgifter, som blev sat op, men hver en krone blev jo brugt på at sænke skatten på arbejde, siger han.

- Hver gang vi har hævet en skat for eksempel af hensyn til miljøet, så har vi altid brugt alle pengene på at sænke andre skatter. Det samlede skattetryk var derfor mindre i 2011 end i 2001, siger Torsten Schack.

Han tilføjer, at det er "svært at se den råde tråd i Socialdemokraternes kritik."

- De beskylder os både for at have givet ufinansierede skattelettelser og for at have ladet skatter og afgifter stige. Hvad mener de egentligt? Begge dele kan jo ikke være rigtige, siger han.

/ritzau/

Opdateret 27. februar 2012 kl. 18:50

Lasse Damgaard

-" Det må ikke blive dyre, at være dansker"-

spinmantraet bliver en smulle jammerligt med de her oplysninger.

Jakob Østergaard

Har der ikke været noget snak om løftebrud...?

Slettet Bruger

En rimelig gammel nyhed. Gad vide hvor mange mandetimer der bruges på optællinger og spin.

Jeg tror nu ikke at V-K nogen sinde har sagt at de ikke ville indføre nye skatter.

Derimod har de sagt at skattestoppet betød at hvis en skat skulle hæves eller en ny indføres, skulle en anden skat sættes ned eller fjernes således at skatteprovenuet ikke steg.

Ikke at jeg tror at det holdt. F.eks er boligskatterne steget over 15mia i V-K regeringens levetid, hvilket er en stigning svarende til 3 gange prisindexet.

Niels Bøjden

Der er nok ikke talt om løftebrud, sådan teknisk set, men det er vel et brud med det indforståede løfte, at der lå en forventning om, at en borgerligt ledet regering ville gøre skattesystemet og lovgivningen mere gennemskueligt for de enkelte borger.

Journalisten har misforstået skattestoppet, det er jo ikke et stop for skatter, det er et stop at de rige skal betale skat.

@Mikael Petersen

Et indforstået løftebrud? Det kan man sgu' ikke engang få en spindoktor til at lyde godt.

@Søren Lom

Hvem betaler mest i skat procentuelt? En der tjener 1.000.000 eller en der tjener 250.000?

Niels Bøjden

Det er såmænd blot en del af min forståelse af at være borgerlig.

Henning Pedersen

Hvis man ved hvor man har venstre, er dette jo en ikke-nyhed.

"Trods sit højt besungne skattestop satte den borgerlige VK-regering skatter og afgifter op 287 gange i sin regeringstid fra 2001 til 2011. Det viser et svar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) til den socialdemokratiske skatteordfører Thomas Jensen".

Og alligevel efterlod de en regning på 100.000.000.000 kr. Hvad skulle de så have gjort? Hævet skatter og afgifter 587 gange? Er det hvad vi kan forvente med den nye regering?

@Peter Madsen

Ved du godt er der har været en finanskrise som omfatter stort set hele verden (undtaget er de lande der har en ekstrem stor energieksport som Rusland, Norge osv)?

@Mikael Petersen

Hvad er din opfattelse? At man holder hvad man lover?

Niels Bøjden

Ja, Fogh holdt stort set hvad han lovede, men det frikender ikke VK regeringen, når det kommer til at udleve s.k. borgerlige værdier.

Det er ikke borgerlig politik at lave lappeløsninger på et skattesystem over en ti-årig periode, det er borgerlig politik at få lavet en skattereform, der gør det nemt, overskueligt og "retfærdigt".

VKO har vist aldrig lovet nogen at det ligefrem skulle retfærdigt...

+ 'være' ...

Michael Kongstad Nielsen

Hver gang, der var stigninger, var der også lettelser. Så skattestoppet kunne holdes. Så spøgsmålet, som regeringspartierne bruget deres tid på at muntre sig med, burde vel have været, hvordan den samlede beskatning udviklede sig.

Bemærk, at stigningerne typisk rammer erhverv, kun i få tilfælde personer, dvs. folk mærker det ikke direkte i husholdningen. Men ellers blev der jo indført skattelettelser navnlig de senere år, mest i toppen selvfølgelig, så der var penge til at spekulere på børsen med.

Den for landet måske dårligste del af skattestoppet var ejendomsbeskatningen. Både ejendomsværdiskatten til staten og ejendomsskatten (grundskyld) til kommunen blev holdt kunstigt nede. Den beregnes jo ud fra ejendomværdien, men da den steg med raketfart under boblen sagde man bare, at vi lader som om værdierne slet ikke er steget siden 2001. Det gav selvfølgelig igen den største fordel til de rige, da deres boliger er - ja, gæt, dyrest.

- Venstres slogan om at “det ikke må være dyrere at være dansker”

de mente vel:

“det ikke må være dyrere at være (rig) dansker”,

Det må ikke blive dyrere at være rig dansker

- så er der ikke råd til at rejse til udlandet ;o)

“det ikke må være dyrere at være dansker”
har altid været et latterligt slogan.
Det må ikke være dyrere at være en papegøje. nej vel?

John Vedsegaard

At omlægge skatter til en anden slags, vil altid koste penge. Derfor er der tale om en reel skattestigning, da man selvfølgelig skal regne på hvor meget man får for pengene.

"Han tilføjer, at det er “svært at se den råde tråd i Socialdemokraternes kritik.”"

Men måske er det også nemmere at se den røde tråd....?

@Michael Kongstad Nielsen

Det er noget forfærdeligt sludder.

Grundskylden beregnes ikke ud fra ejendomsværdien, men fra værdien af grunden. Deraf navnet grundskyld.

Grundskylden er steget med 3 gange prisindexet i løbet af V-K regeringens levetid og disse stigninger blev ikke regnet med i regeringens beregninger for skattestop da disse stigninger var kommunalt bestemt og inden for de grænser som kommunerne måtte lægge grundskylden inden for.