Alkohol koster samfundet flere milliarder

Alkoholmisbrug koster kommunerne over tre milliarder kroner om året. Det svarer til drift af 100 folkeskoler.
26. marts 2012 kl. 22:29Opdateret 26. marts 2012 kl. 22:45

De offentlige pengekasser lider voldsomt under danskernes overforbrug af alkohol.

En analyse, som Dansk Sundheds Institut (DSI) har lavet for Sundhedsstyrelsen, viser, at kommunerne som et absolut minimum årligt bruger 3,1 milliarder kroner på personer, der enten er i alkoholbehandling eller har haft kontakt med sundhedsvæsnet på grund af alkohol.

Til sammenligning kunne man for de penge drive over 100 almindelige folkeskoler, viser Ritzaus beregninger.

Professor Ulrik Becker fra Statens Institut for Folkesundhed, mener, at samfundets reelle omkostninger på grund af alkoholmisbrug er langt højere.

- Man skal opfatte det her som absolutte minimumtal. Der er for eksempel mange afledte sociale problemer, som det er rigtig svært at gøre op. Alkohol er en meget stor samfundsøkonomisk byrde, siger han.

Godt halvdelen af de kommunale udgifter i forbindelse med overforbrug af alkohol går ifølge analyser til overførselsindkomster.

Resten bliver brugt til kommunal medfinansiering af sundhedsydelser, til anbringelser af børn og andre sociale hjælpeforanstaltninger.

En række andre udgifter, så som hjemmepleje og kommunal genoptræning, er ikke medtaget i beregningen.

Oven i kommunernes udgifter skal der også lægges betydelige regionale sundhedsomkostninger.

Dertil kommer, at der er langt flere personer, end de der indgår i analysen, der har et skadeligt alkoholforbrug, som direkte eller indirekte påfører samfundet udgifter.

Når det er kommet så vidt, så hænger det ifølge Ulrik Becker sammen med, at alkohol er blevet en integreret del af dansk kultur og identitet.

- I Danmark er alkohol en del af den danske folkesjæl. Som dansker er man mærkelig, hvis man siger nej tak til alkohol. På det punkt adskiller vi os desværre fra en lang række andre lande, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

De offentlige kasser lider voldsomme tab på 10 milliarder kroner om året - tab ved VK-regeringens nordsøaftale fra 2003 - indtil nu 75 milliarder kroner.

Og selvfølgelig skal vi gøre noget ved drikkeriet som eskalerer i disse år.

Vi spillede for 8,78 mia. kr. ved Danske Spil i 2011.

De 1,3 mio. abonnenter, der kiggede You See i 2001 betalte 4,3 mia. kr. for det. Det var der råd til.

Kristian Rikard

Jeg synes, at vi skal holde os til Statens Institut for Folkesundhed for ikke at blande DSIs egne privatøkonomiske interesser alt for meget ind i den
offentlige debat.
Problemet er da alvorligt nok - i høj grad. Men 3 milliarder virker som en morsomhed, man har sendt ind til ritzau. Ingen respektløshed ment.

randi christiansen

Hvorfor drikker Jeppe ?

Alkohol er et opløsningsmiddel, og det farligst rangerede stof på ny liste refererende til undersøgelse af rusmidlers effekt. Lsd mindst skadeligt - det må så være afhængig af under hvilke forhold, det indtages Lsd psykoser er kendte. Og nu har man fundet ud af, at den stærkeste faktor indenfor medicinering er patientens tro.

Kim Østerberg

Og nu når kirke og kro ofte ligger tæt i det danske kulturlandskab, hvad koster så ikke den statsfinansierede overtro udi den næsten tomme folkekirke så ikke?

Kristian Rikard

"De offentlige pengekasser lider voldsomt under danskernes overforbrug af alkohol" ! Det er mindre end 0,5 promille af finansloven !
Faktisk synes jeg, at det er skræmmende lidt - overfor et så massivt problem. Og jeg er iøvrigt enig med professor Ulrik Becker.

Martin Kaarup

Ja, men Carlsberg et al tjener styrtende på statsstøtten. Skulle de selv betale for virkningen af deres gifte, var gildet hurtigt overstået.

årh ja der er også en del der får ødelagt deres liv, men det tænker de jo ikke på som unge, ikke før de pludseligt har fået gammelmands-sukkersyge på grund af gentagende weekend-choks af bugspytkirtlen igennem 10 år altså weeken forstået som torsdag, fredag,lørdag og søndag aften ...same presidure every week....

Steffen Gliese

Det er nu bizart, at alkohol tidligere var en langt mere integreret del af danskernes liv - en øl til frokost på arbejdspladsen var ikke sjælden, nu er den de fleste steder forbudt. Gamle danske film demonstrerer meget godt den tvangfrie omgang med de våde varer, så det er helt mærkeligt, at problemet skulle være blevet større.

Thorsten Lind

Samfundet er blevet til et bogholderi,
hvor borgerne som bogholdere vogter på hinanden.

De evindelige hundeslagsmål om samfundskagen,
får folk til at miste overblikket, og giver den politiske
kaste arbejdsro til at tømme statskassen.

Og medierne får deres kødben, for dagligt at kaste benzin på bålet, med endeløse talrækker om hvad borgerne koster samfundet.

Det er faktisk ret udspekuleret......:-) Mvh Th

Claus Oreskov

Først smøgerne, nu sprutten! Kontrol, overvågning, og straffe samfundet gør klar til, at slå til igen!
“I've seen the future, brother: it is murder.”

Kristian Rikard

Jeg synes, at Dansk Sundheds Institut (DSI) og Sundhedsstyrelsen, hvis de lægger navn til, har jokket alvorligt i spinaten :-(

Claus Oreskov

@ Maya Nielsen. Diabetes 2. kan i nogle tilfælde være et resultat at livstil, dog i de fleste tilfælde nedarves sygdommen genetisk. Så lad være med at stigmatisere syge mennesker – please!

du læser vist hvad jeg skriver som fanden læser biblen, hvor har jeg skrevet at massivt alkohol-brug er den ENESTE måde man kan få diabetes 2 på ?

og jeg har ikke talt nedladende gennerelt om nogen med diabetes 2 så slap lige af...!

Der er faktisk også en del alkoholikkere der der får diabestes " som følge af deres overforbrug, og nej de behøver ikke at være desideret afhængige...!

Det er en meget ubehagelig og besværlig sygdom og over tid ofte invaliderende sygdom at leve med og nogle gange tidligt i livet.

Peter Hansen elementært min dreng det er fordi unge i dag ikke nyder en øl, i stedet stræver de efter en brandert... der er forskellen....!

Steffen Gliese

Det var meningen, at udligning over skatten skulle sætte os alle fri; i stedet har vi fået et krav om ligegyldig millimeterretfærdighed, og hvorfor? Fordi vi opdrages til at interessere os mere for, hvad andre mennesker foretager sig, end om vi selv er glade og tilfredse med det, vi kan og gør. Benchmarking-samfundet er den lige vej til åndelig fortabelse.

Kristian Rikard

Peter Hansen,
Jeg er da delvis enig, men som jeg ser det, er det vores forbandende pligt (og rettighed) at forhindre, at alle mulige (især Claus Hjort Frederiksen) skyder
fantastiske tal ind fra højre - uden at ane om tallene relativt set er store eller små :-(

Steffen Gliese

Dér sagde du et sandt ord, Kristian Rikard, for du peger på forholdet mellem magterne: borgernes status over deres politikeres. Som det er, styrer politikerne borgerne i den retning, politikerne mener, samfundet skal bevæge sig; men de burde i højere grad tage bestik af befolkningens ønsker om et rimeligt fremfor et opulent liv.
Det gik os alle bedre, da vi levede lidt mere puritansk og tænkte mere på en tilfredsstillende dagligdag end det, denne dagligdag måtte indbringe.

Flemming Adelskov

Jounalister kan lide at sætte kroner på et samfundsproblem. Og i kommentarene sammenlignes der med andre samfundsudgifter. Jeg mener det er at overse alkohol problemet at regne på om der er balance i afgifter og udgifter og stille sig tilfreds når afgifter er større end udgifter.
Hvorfor drikker Jeppe, spørges der om. Og dermed efterlyses der årsag og "undskyldning" for at være alkoholiker.

Men er det ting der sker for os, eller får vi ting til at ske?

Sider