Forsker: Drop multivitaminer og kosttilskud

Kosttilskud med indhold af vitamin A, E og betacarotene er farlige, advarer nyt omfattende dansk studie.
22. marts 2012 kl. 08:57Opdateret 22. marts 2012 kl. 09:05

Den kost, vi danskere spiser, er så alsidig, at det slet ikke er nødvendigt med multivitaminpiller og kosttilskud. Så drop dem.

Faktisk viser nye undersøgelser, at visse kosttilskud er direkte farlige at tage. Multivitaminpiller er i bedste fald virkningsløse.

Det siger overlæge, dr.med. Christian Gluud, der leder forskningscentret Copenhagen Trial Unit.

- Vores nye studier viser, at antioxidanterne øger dødeligheden med cirka fire procent. Det er altså farligt at tage vitaminpiller som kosttilskud, og vi vil gerne fraråde folk, der er raske, og som får en alsidig kost, at spise dem, siger Christian Gluud.

Det øger dødeligheden betydeligt, hvis man spiser kosttilskud med antioxidanter i form af vitamin A, E og betacarotene.

Hans råd er, at hvis man er i tvivl om, man har brug for kosttilskud, skal man spørge sin læge til råds og ikke apoteket.

- Danske apoteker har i mine øjne et medansvar for oversalget og overdødeligheden. Hele hyldeområdet er en tsunami af kosttilskud, siger han.

Det ny studie bekræfter en lignende undersøgelse, som de samme forskere gennemførte i 2008.

I forskningsverdenen førte studiet til diskussion, fordi mange forskere inden for feltet var uenige om fundet. Myndighederne valgte ikke at gribe ind og lod pillerne stå på apotekernes hylder.

- Det er alene på folks forhåbninger, at kosttilskud og multivitaminpiller bliver solgt. Det er en skandale, at de ikke er underlagt en eller anden form for lovgivning og fjernet fra fødevareområdet, så de ikke kan købes i håndkøb, siger Christian Gluud.

Det er Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for kosttilskud. Her vil man afvente en ekspertvurdering, siger ernæringsfaglig medarbejder Søren Langkilde til videnskab.dk.

- Når der kommer ny videnskabelig litteratur, spørger vi normalt vores eksperter på DTU Fødevareinstituttet, om de nye studier giver anledning til, at vi foretager os noget, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ivan Gullev

antioxidanter-industrien er skråsikker:

Et helt nyt produkt baseret på en kombination af vitaminer, mineraler og planteekstrakter. Flere af disse stoffer har en antioxidativ effekt og bidrager til at beskytte din krops celler.

Kære læser:

Du ved sikkert at antioxidanter beskytter cellebestanddelene mod skader på grund af iltning.
Men er du klar over at mange antioxidanter også har andre funktioner i vores krop? F.eks. at:

• Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion og til normalfungerende knogler, tænder, brusk, tandkød, hud og blodkar.
• Selen bidrager til dannelse af normale sædceller og til en normal skjoldbruskkirtelfunktion samt immunsystemets normale funktion.
• Zink bidrager til at opretholde en normal knoglesundhed og et normalt syn samt til en normal omsætning af fedtsyrer og A-vitamin.
• Vitamin E bidrager med at beskytte DNA, proteiner og lipider mod skader p.g.a. iltning.
• Lycopen bidrager til at opretholde et normalt syn samt til en normalfungerende hud.

http://www.efi.dk/product.cfm?id=73&opprkode=12900

Brugerbillede for Gorm Petersen
Gorm Petersen

For en del år siden var der en undersøgelse, der fik det til at se ud som om, saft fra gulerødder nærmest momentant udløste lungekræft.

Senere viste det sig, at der blandt forhenværende (stor) rygere fandtes den myte, at beta-karoten kunne modvirke lungekræft hos rygere.

Denne opfattelse skulle igen stamme fra en over 20 år gammel undersøgelse.

Problemet er, hvordan man får adgang til tilstrækkelig store kontrolgrupper, der på den ene side aldrig har røget, og på den anden side indtager disse ting i lige så store mængder som de gamle rygere.

Jeg ville gætte på, at man i det hele taget skal passe på med A-vitamin. Det spiller en rolle i genopbygning af f.ex. bindevæv og hudceller.

Måske øger et stort indtag af A-vitamin celledelingen i lungerne - gamle rygere kan næsten have "hård hud" i lungerne.

Gamle overfladeceller, der er fyldt med tjære, skal man måske ikke ligefrem opfordre til at dele sig !

Folk fra en vis alder og opefter skal måske opfordres til at finde kilder til D-vitamin, som ikke samtidigt indeholder en masse A-vitamin.

Brugerbillede for Hanne  Christensen
Hanne Christensen

Hvor mange "enslydende telegrammer" printer information?? - det har karakter af KAMPAGNE - og ordre fra BIG PHARMA.

Store dele af menneskeheden holder sig rask og i vigør med forskellige vitaminer og kosttilskud.

Dette forringer BIG PHARMAS indtjening på alle planer - derfor disse nøje indstuderede advarsler mod et sundt og naturligt liv på jord.

Brugerbillede for Peter Nygaard
Peter Nygaard

Hanne Christensen er her igen fortaler for de store kosttilskuds virksomheder.

"Store dele af menneskeheden holder sig rask og i vigør med forskellige vitaminer og kosttilskud."

Jeg vil omformulere den til:

Store dele af menneskeheden holder sig rask og i vigør med en varieret kost!

Brugerbillede for Erik Karlsen

Altså, dette telegram stammer næppe fra medicinalindustrien, vel? Det er jo ikke ligefrem i kosttilskudsfabrikanternes favør, hvad der bliver skrevet.
En anden ting er, at de omtalte forskere jo ikke hævder, at vitaminer (herunder antioxidanter) er farlige. Det er overdoseringen, der kan være farlig. Bemærk også, at de nævner, at man kan droppe kosttilskuddene, HVIS MAN ELLERS FÅR EN SUND OG VARIERET KOST (jeg ved ikke, hvordan jeg skal lave kursiv tekst).

Brugerbillede for Robert  Kroll

For 99% af befolningen gælder det blot om at spise sundt og varieret - drop overflødige fedtstoffer og kulhydrater og få noget daglig motion.

Kosttilskuddene, urtepræparaterne m v er for normale mennesker aldeles overflødige og i nogen tilfælde direkte skadelige.

Så er der dem med diverse allergier, sukkersyge o l, som er nødt til at justere deres kostindtag selv om det indebærer en ensidig og utilstrækkelig kost -og her kan visse kosttilskud måske være nødvendige.

Brugerbillede for Marianne Mandoe
Marianne Mandoe

@ Erik Karlsen

Du sætter disse tegn (uden mellemrum) rundt om det der skal kursiveres.

< i > din tekst her < / i >
Så kommer det til at se sådan ud.
din tekst her

Brugerbillede for Erik Karlsen

Marianne og Steen,
tak for det :-)

Tilbage til kosttilskuddene:
Når man læser en eller anden bombastisk udtalelse fra en forsker, er der normalt aldrig forskeren selv, der har leveret denne bombastiske udtalelse.
Eksempelvis udtalelsen om, at "kosttilskud med indhold af vitamin A, E og betacaroten er farlige".
Når man samtidig ser, at antioxidanterne øger dødeligheden med fire procent, kan man næppe sige, at de er decideret farlige.

Desuden er der en grund til, at de selvsamme forskere laver en ny undersøgelse - trods det, at den tidligere undersøgelse var ganske omfattende! Det kan sagtens skyldes, at man i forskningsverdenen er langt mere ydmyg over for egen viden end journalister og bedrevidende folk.

Det har altså intet at gøre med, at "i går var havregrød usundt; i dag er det pludselig sundt". Vejen til salighed har aldrig været lige. :-)

Brugerbillede for Kaspar Olsen

Kendsgerningen er snarere den; at vitaminer og mineraler holder folk i live længere og bedre end de ellers ville have levet - grundet på den skyhøje konsumption af brødprodukter med GLUTEN der som bekendt lægger sig som en hinde i maven og forhindrer maven i at optage madens næringsstoffer til videre gavn i kroppen.

(Viden så elementær; at selv de tyske forskere i koncentrationslejre 1939 må have haft kendskab til det - Og konklusionen er derfor toldfri.)

Men hvorfor skal det så være en fortiet hemmelighed 2012; at det er GLUTEN der dræber mennesker - Ikke vitaminer ?

Brugerbillede for Erik Karlsen

Kaspar,
mener du dermed, at der ikke er noget, der hedder "for mange vitaminer", da det ikke er spor skadeligt?
Og her tænker jeg både på vand- og fedtopløselige af slagsen (du må gerne dele dit svar op, hvis det er nødvendigt).

Brugerbillede for Thomas Holm

Erik,

de vandopløselige, som f.eks. vit. C, spules ud af kroppen med urinen. De fedtopløselige, specielt vit. A, D, E, K ophobes i forskellige organer, f.eks. E i leveren.

Deraf følger så at vit. C er relativt ugiftig, og dets anbefalede dagsdosis er meget bred, fra Dansk Ernæringsråds 75 mg/d til Linus Paulings 12'000-40'000 mg/d, så er vit. E skadeligt for kroppen i doser større end 1000 mg/d.

Igen, alt er dosis-/tidsafhængig.

Brugerbillede for Kaspar Olsen

Tak til Thomas Holm for at svare Erik Karlsen om end jeg nok selv ville have svaret Erik Karlsen med et tvist - af en hel del sarkasme.
Måske i indtil flere del-svar.

Brugerbillede for Kaspar Olsen

Erik Karlsen

Har du noget personligt imod at fokus rettes mod Gluten-ernæring - som med endda stor sandsynlighed plager ALLE danskeres helbred voldsomt meget mere end nogen statsbetalte forskere vil / tør / må / kan indrømme ?

Et af de sikkert mange genkendelige symptomer på "en gluten-forstyrret mave" er behovet for at spise konstant - intet mætter nok - mere vil have mere - fedme bliver resultatet !
På en glutenfri føde - nok bliver nok - og føden optages og du taber vægt og får større velvære.

I sådan en kropslig genopbygnings-proces finder jeg; at det vigtigt at støtte denne afvænning fra Gluten-føde med en god daglig vitamin og mineralpille !

Brugerbillede for Erik Karlsen

Thomas,
jeg kendte godt dit svar i forvejen, så det var ikke det, jeg ledte efter. Hvis du forstår, hvad jeg mener....

Kaspar,
jeg er åben over for alle resultater, og jeg har intet imod, at fokus OGSÅ (men ikke alene) rettes mod gluten.
Jeg har imidlertid engang kendt nogen, der mente, at de efter et par weekendkurser i akupunktur vidste mere om det end en læge, der havde forsket i det i 10 år. Med den og flere andre lignende erfaringer har jeg derfor en vis skepsis over for folk, som jeg har valgt at kalde "ukritisk kritiske".

Personligt tror jeg ikke, det er nødvendigt at spise diverse kosttilskud, hvis man bare får en sund og varieret kost og sørger for aktivt at være ude i det fri så ofte som muligt.
Der kan selvfølgelig være situationer, hvor kosttilskud kræves, men det er snarere undtagelsen end normalen.

Men nu handlede artiklen jo om kosttilskud og ikke om gluten. Det kan jo være, at de omtalte forskere er enige med dig. Hvem ved?

Men til sidst: Hvis gluten hæmmer fødeoptagelsen, da den ødelægger tarmvæggen (eller hvad den nu gør), så må den jo netop hindre fedtoptag. Som du ved, optages føden gennem tarmene og ikke gennem mavesækken.
Man bliver ikke fed, ved at føden ryger igennem systemet. Man kan derimod blive fed, hvis føden bliver optaget i systemet.

Brugerbillede for Kaspar Olsen

Erik Karlsen skriver -" Hvis gluten hæmmer fødeoptagelsen, da den ødelægger tarmvæggen (eller hvad den nu gør), så må den jo netop hindre fedtoptag. Som du ved, optages føden gennem tarmene og ikke gennem mavesækken."

- - -

Hvad Gluten gør kan man teoretisere sig frem til uden forsøgspersoner på obduktionsbordet.

I forbindelse med noget motorreparation af min Volvo var det engang fordelagtigt i den forbindelse af filtrere noget olie til andet formål.
Filter og tragt og olie. Et brugbart resultat.
Relativ ren olie blev resultatet. Stoffer blev tilbageholdt af filteret.
Hvis Gluten på nogenlunde samme måde filtrerer føde fra; vil der være stoffer der ikke kommer optimalt igennem til fødeoptagelse medens andre har fuld adgang.

Et resultat der bestyrker min iagttagelse fra mit forrige indlæg gentaget "Et af de sikkert mange genkendelige symptomer på “en gluten-forstyrret mave” er behovet for at spise konstant - intet mætter nok - mere vil have mere - fedme bliver resultatet !
På en glutenfri føde - nok bliver nok - og føden optages og du taber vægt og får større velvære."

De forskere som man forstår; at du er afhængig af
har reelt DESVÆRRE ikke altid tjek på den menneskelige krops organers funktioner.
For hvis de havde - ville hver og en af dem være fortalere for at befolkningen fik sund føde af forebyggende årsager.
I Stedet ser man forskere der gerne tager muligheden for at eksercere organtransplantationer og bruge kemimedicin i større stil.

Hvis befolkningen fik deres gode daglige vitamin og mineralpille og sund kost - i stedet for ernæring der ikke er hensigtsmæssig for principperne indenfor "ægte sundhed" - dog alligevel anbefaler ernæringsråd (og fanden og hans pumpestok) "farlige" fødemidler. Deriblandt korn med Gluten.
Det er højst mærkværdigt.

Derfor er jeg skeptisk over for især de statsstøttede "ernæringseksperter" der ofte er de dummeste at høre på.
Dummeste er så ikke det værste udtryk der er at sige om deres kostråd. Stærkere ord findes.

Teorien burde = hvis Gluten hæmmer fødeoptagelsen være denne ; At Vitamin Og Mineralpiller TVÆRTIMOD Medvirker til At Holde Folk I Live.

En konklusion stik modsat det nonsens som ovenstående -Ritzau telegram udbreder.

Og skal vi lige tage den engang til - så kan vi efterhånden en del af os huske en hel del nutidige eksempler på "forskere" der burde tildeles "Dr. Mengele medaljen" for deres forskning. Enten fordi de er nyttige idioter eller regulært syltet ind i "Forbrydelsen".
For deres fuldstændigt hæmningsløse forskning imod menneskehedens sande interesser.
Hvoraf optimal sundhed er en af dem !

Brugerbillede for Helge Rasmussen
Helge Rasmussen

Vitaminpiller kan slå dig ihjel

Den overskrift får mig uvilkårligt til at formode at undersøgelsen må være sponseret af medicinalindustrien, som, foruden at finansiere lægers uddannelse, har sine lobbyister placeret langt inde i sundhedsvæsenet.

Medicinalindustriens fornemste opgave er at bidrage til at flest mulige er tilpas syge til at behøve mest mulig medicin.

At nogle mennesker, især gamle, bliver mindre syge ved at supplere med vitamin/mineral-tlskud, er derfor en torn i øjet på denne industri, der også er modstander af urtemedicin, fordi plantebaseret medicin ikke kan patenteres og derfor ikke er profitabelt.

Bemærk lige Hanne Koplevs kommentar, 22, marts 2012 kl. 14:52
There was not even one death caused by a vitamin supplement in 2010

De ville være interessant at vide hvor meget forskningscentret Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet, modtager i støtte fra Medicinalindustrien.

Brugerbillede for Helge Rasmussen
Helge Rasmussen

Kom ved en fejltagelse til at henvise til en tilsvarende diskussion på videnskab.dk

No Deaths from Vitamins

Skrevet af Hanne Koplev, 22, marts 2012 kl. 14:52
Angående artiklens advarsel mod indtagelse af vitaminer, så vil jeg gøre opmærksom på dette materiale, som jeg har sakset (og redigeret) fra en debat blandt amerikanske læger.

No Deaths from Vitamins
America's Largest Database Confirms Supplement Safety

There was not even one death caused by a vitamin supplement in 2010, according to the most recent information collected by the U.S. National Poison Data System.

The new 203-page annual report of the American Association of Poison Control Centers, published online at
http://www.aapcc.org/dnn/Portals/0/2010%20NPDS%20Annual%20Report.pdf
, shows zero deaths from multiple vitamins; zero deaths from any of the B vitamins; zero deaths from vitamins A, C, D, or E; and zero deaths from any other vitamin.

Additionally, there were no deaths whatsoever from any amino acid or dietary mineral supplement.

Three people died from non-supplement mineral poisoning: two from medical use of sodium and one from non-supplemental iron. On page 131, the AAPCC report specifically indicates that the iron fatality was not from a nutritional supplement.

Over 60 billion doses of vitamin and mineral supplements per year in the USA, and not a single fatality. Not one.

If vitamin and mineral supplements are allegedly so "dangerous," as the FDA and news media so often claim, then where are the bodies?

The data mentioned above are found in Table 22B. Mineral data on page 131; vitamin data on pages 137-139.

Brugerbillede for Kaspar Olsen

En genial tekst jeg hentede fra BT.
Man bemærker at der ikke er korn med gluten på nogen af listerne…

Fra BT:
“En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til ca. 75-90 Mhz i cellerne. En krop, der f.eks. er syg af kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder typisk en celleenergi på ca. 30 Mhz. Det interessante her er, at den mad, du spiser, og det, du drikker, naturligvis også indeholder energi, noget mere end andet.

Højenergi til din celler:
Avocado, brøndkarse, byggræs, hvedegræs, broccoli, grønne spirer, grønkål, spinat og alle grønne grøntsager.

God energi til dine celler:
Alle friske grøntsager, al frisk frugt, frisk frugtsaft, hjemmelavede smoothies,. Hvidløg og ingefær, friske krydder urter, rå kerner og nødder (ikke ristede)

Lavenergi til dine celler:
Kartonjuice, kogt frugt og kogte grøntsager (al frugt og grønt, der er varmebehandlet).
Kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter
Sovs, dressinger
Burgere, pizza, junkfood, kager, is, slik, chokolade, chips
Sodavand, vin, spiritus, mineralvand, saftevand og milkshakes
Alkohol og tobak
Med andre ord, kan du gennem din mad, forsyne dig selv med energi og velvære, jo mere rå mad du spiser, jo bedre for din energi og omvendt!”

Brugerbillede for Helge Rasmussen
Helge Rasmussen

@Kaspar Olsen # 25. marts 2012 kl. 08:51

Fra BT:
“En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til ca. 75-90 Mhz i cellerne"

Såvidt jeg ved, måles energimængder i Wattsekunder eller Joule.
Megahertz betyder millioner svingninger per sekund.

Eller er der noget jeg har misforstået?

Sider