Markant færre bliver familiesammenført

Opholdstilladelser til familiesammenføring styrtdykker, og det nuværende niveau er rekordlavt.
27. marts 2012 kl. 09:31Opdateret 27. marts 2012 kl. 09:35

Færre og færre danskere får tilladelse til at få deres familiemedlemmer til Danmark. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er fortsat statsborgere fra Thailand og Filippinerne, der får flest tilladelser, men for begge grupper er der tale om kraftige fald efter flere års ubrudt stigning.

Antallet af familiesammenføringer er faldet med 39 procent fra 2010 til 2011. I alt blev der givet 2914 tilladelser, og det er det laveste niveau siden 1999, hvor statistikken første gang blev lavet.

- Udviklingen skal ses i sammenhæng med, at der 1. juli 2011 blev indført nye regler for familiesammenføring, samt at der er indført gebyrer på området, skriver Danmarks Statistik.

Næst efter Thailand og Filippinerne er det folk fra Afghanistan, Tyrkiet og USA, der får flest tilladelser til familiesammenføring. Kun for afghanere er der tale om en stigning i forhold til 2010. Resten af grupperne har fået færre familiesammenføringer.

Opholdstilladelser i asylsager er i 2011 er til gengæld steget en lille smule i forhold til året før, nemlig fra 2124 til 2250 tilladelser. Det svarer til en stigning på seks procent.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Efter et utal af år, hvor diskutionen har været værdi debat, med tryk på Danske værdier, skal dette så læses derhen at politikerne som har skruet loven således sammen, at dette bliver resultatet, anser at familien ikke er en dansk værdi?

Carsten Hansen

Selvfølgelig er der grænser for hvor mange der kan blive familiesammenført.

Om systemet så er skruet rigtigt sammen som det er nu, er spørgsmålet.

Jeg er stadig tilhænger af S/SF udspil, hvor 2 af 5 kriterier skal opfyldes for at opnå familiesammenføring.
Jeg er ikke tilhænger af VKO´s gennemførte love.

"Selvfølgelig er der grænser for hvor mange der kan blive familiesammenført."

Ja det er klart. Man skal være gift med en dansk statsborger eller en udlænding, der bor fast i Danmark, for at blive ægtefællesammenført. Og det sætter jo i sig selv en begrænsning på, hvor mange der kan blive det.

Om det er nødvendigt med andre restriktioner eller krav ud over det, at der skal foreligge et retsgyldigt ægteskab, er derimod på ingen måde en given sag. Det er et rent politisk spørgsmål, og i f.eks. Sverige har man ikke nævneværdige krav ud over, at der skal foreligge et retsgyldigt ægteskab eller en hensigt om at leve sammen, der så selvfølgende efterfølgende skal opfyldes dvs. et samlivskrav.

Og det svenske samfund består jo endnu, og har i øvrigt en væsentligt bedre økonomisk udvikling end det danske.

"Udviklingen skal ses i sammenhæng med, at der 1. juli 2011 blev indført nye regler for familiesammenføring, samt at der er indført gebyrer på området, skriver Danmarks Statistik."

Reglerne, der blev indført 1. juli 2011 herunder pointsystemet har kun nået at få en begrænset effekt på tallene for 2011, da Udlændingestyrelsen har en sagsbehandlingstid på mindst 3 måneder.

Men til gengæld glemmer Danmarks Statestik, at der i november 2010 blev indført et krav om at bestå en indvandringsprøve. Så formentlig må man antage, at den prøve sammen med ansøgningsgebyret er hovedårsagen til det store fald fra 2010 til 2011.

Uanset hvad er det da positivt, at i hvert fald nogle af de mange overflødige og urimelige krav bliver fjernet eller lempet 15. maj 2012. Og så kan resten måske følge efter, hvis danskerne en dag finder ud af, at de udlændinge, som deres landsmænd har giftet sig med, ikke er så farlige, som højrefløjens demagoger har skreget løs om i mindst 10 år.

Hanne Gregersen

Er det ikke lidt vanskeligt at konkludere noget som helst på baggrund af det tyndbenede telegram ?

Det er jo ikke noget mål i sig selv, at så mange som muligt skal familiesammenføres, hvorfor de løstflagrende tal ovenfor både kan være et godt eller et skidt tegn.

Susanne Perez

Det kan også være at det faldende antal skyldes en endnu længere sagsbehandlingstid end de foregående år, således at sidste års ansøgninger først kommer til at tælle med i dette års statistik...

@Susanne

Nej det er ikke tilfældet, eller det er i hvert fald ikke hovedforklaringen, for antallet af indleverede ansøgninger er faldet omtrent tilsvarende.

@Thomas Dalager

Det er heller ikke - eller bør ikke være - et mål i sig selv, at så få som muligt skal familiesammenføres. Det ville svare til at have et mål om, at der skal være så få kræftoperationer som muligt. Ikke fordi der er færre kræftpatienter, men fordi man har gjort det svært at blive godkendt til at få en kræftoperation.

Du har ret i, at der er grænser for, hvad man kan konkludere alene ud fra telegrammets tal, men de viser altså, at regelændringerne har haft en betydelig effekt på antallet af familiesammenføringer. Hvilket i øvrigt helt svarer til, hvad man har set ved tidligere regelændringer i bla. 1992 og 2002. Så det er ikke specielt meget mere overraskende end, at hvis man skruer op for termostaten i sin lejlighed, så stiger temperaturen.

Men hvis dit budskab er, at det er mere væsentligt at diskutere, hvordan reglerne bør være, end om der er "få" eller "mange" familiesammenføringer, så er vi helt enige.