Telegram

Rusland gør 50 nye kampfly klar til Assad

Rusland fortsætter ufortrødent med at levere våben til Syriens hær, viser ny rapport om verdens våbenhandel.
Telegram
19. marts 2012 kl. 00:01

Mens både EU og USA fordømmer blodsudgydelserne i Syrien, fortsætter Rusland med at levere tunge våben til præsident Bashar al-Assads regime.

Og der er ingen udsigt til, at det vil stoppe, konkluderer det anerkendte svenske fredsforskningsinstitut Sipri i en ny rapport, der kortlægger den internationale våbenhandel.

- Rusland har slet ikke vist nogen interesse i at stoppe deres eksporter. Der er afgivet flere ordrer på våben, som skulle være under produktion i Rusland lige nu.

- Hvis Assad-regimet består, kommer de nye våben ind i Syrien, siger Pieter Wezeman, der er seniorforsker ved Sipri og medforfatter på rapporten, til Ritzau.

Konkret har Syrien lagt en bestilling ind på i alt 50 kampfly af to forskellige typer, som efter planen skal leveres af russerne i løbet af i år.

Ifølge rapporten stod Rusland alene for 72 procent af det samlede våbensalg til Syrien i perioden 2007-2011.

I samme tidsrum næsten seksdoblede Syrien sin import af våben i forhold til i starten af det ny årtusinde.

- Der er helt klart sket væsentlige opgraderinger, fordi Syrien har fået penge til at investere i våben. Det har vi set ved, at de har købt luft- og kystforsvarssystemer og også investeret i flyvevåbnet, siger Pieter Wezeman.

Hverken Sipri eller andre end syrerne selv har dog det fulde overblik over hærens styrke.

- Det er svært at få informationer om, hvorvidt de også opgraderer på landjorden. Men vi ved, at de eksempelvis forstærker de kampvogne, de allerede har. Vi ved bare ikke i hvor høj grad, forklarer Pieter Wezeman.

Han drejer selv samtalen over på muligheden for at besejre Assads styrker i en krig.

- Syrien har klart bedre mulighed for at forsvare sig mod militær indgriben, end Libyen havde, og det vil ikke være så let som dér. Men det er heller ikke umuligt, siger han.

/ritzau/

Opdateret 19. marts 2012 kl. 10:31

tavarish Ras-Putin engang kommunist nu diktatur-opbygger tout le Monde !

Niklas Monrad

Rusland har en egeninteresse i at se Mellemøsten i kaos, da det sikrer landet høje oliepriser. Med en oliepris på under 110 US$ kan landets budget ikke hænge sammen.

Rusland er i princippet en råvare-økonomi - råvaren er olie og alt står og falder med olieprisen.

Ser man sig omkring i f eks danske butikker, så er der aldrig russiske varer, og det er fordi Rusland ikke kan producere noget, der kan konkurrere ( bortset fra våben).
- har nogen f eks set et russisk køleskab, en russisk laptop, en russisk personbil , russiske sko o s v i danske butikker ? .

Rusland lider stadig under de mange års kommunistiske / socialistiske styre, og det varer nok en del år endnu, før den russiske industri kan lave noget, der er værd at købe for forbrugere i EU m v.

Martin Kaarup

Jeg gad nu ellers godt smage det udsøgte russiske kaviar, en langtidsholbar glødlampe eller have en møsse i zobel, men ak og ve, den slags kvalitet er åbenbart under middel. Ligesåvel som steretyperne.

Martin Kaarup

...eje en langtidsholdbar...

Karsten Skyum Larsen

Når russerne leverer MIG-fly til Syrien samtidig med, at Vesten indfører våbenembargo samme sted og er igang med at mobilisere for at stå stærkere ved forhandlingerne om fred og ro i regionen, så er det ligesom at hælde benzin på et bål, der kan udvikle sig til en uhyggelig storkrig.

Iran og Nordkorea står i kulissen for at deltage i et masseslagsmål, som inkludere atomvåben.

Putin opfører sig som en skrubelløs gadedreng, og hvis ballonen går op, er EU så rustet til at at være i klemme mellem USA og Mellemøsten/Asien og imødegå et Big-Bang ?

Det vil nok være klogt for DK at sætte penge af til at genåbne og modernisere vores beskyttelsesrum. Det vil også skabe nye jobs.

Desuden bør det danske forsvar og hjemmeværn tildeles flere ressourcer og gennemføre mange flere øvelser på at være klare til en ny og skræmmende situation.

Det er godt, at vore soldater har trænet i skarpe kampe i udlandet i flere år. Det har styrket danskernes evne til at slå fra os, når det bliver nødvendigt.

Når valgene i Rusland, Kina og USA er overståede, er der stor risiko for en modbydelig 3. Verdenskonflikt kan udvikle sig til det værste.

@ Karsten:

Du får desværre nok ret. Det roderi i Mellemøsten, der har stået på siden Osmannerrigets undergang i 1. Verdenskrig, bliver værre og værre.

Det mediemæssige vrøvl i Vestlige medier om 'arabisk forår', har helt skygget for de alvorlige grunde til uro, at en del stater i området i stigende grad er desperate 'failed states'.

Internt kævl bliver kompliceret af udenlandsk indblanding, helt primært fra Vestlig side. Fra et Vesten der som bekendt er lidet anset, for ikke at sige at være hadet, i MØNA.

Fattigdom kombineret med et stort overskud af arbejdsløse uuddannede unge mænd i den 'slagteklare' alder, er uden tvivl en væsentlig grund. Det er altid en farlig cocktail.

Der er selvfølgelig andre grunde også, såsom at MØNA er klemt af globaliseringen, og 'skizofrenien' i den forbindelse er ubærlig for masserne. Vesten er misundt for sin velstand, og nu ser de Indien, Kina, Brasilien og andre lande uden for MØNA buldre økonomisk frem, og MØNA blive ladt langt, og stort set alene, tilbage. Uden håb og uden mulighed for at gøre som de andre. bFN's 'Arab Human Development Report' var en alvorlig advarsel, men har tilsyneladende ikke haft den ringeste virkning.

Der var vist noget med at Danmarks våbeneksport var steget fra 800 mio til 10 mia.. det er vist ikke kun Rusland der sender sjove ting derned for at holde liv i småkrigene.

men russike kaviar smager himmelsk :-)

Karsten Skyum Larsen

Uanset hvad, så mener jeg, at situationen i Mellemøsten kan udvikle sig til at blive meget mere fatal, end den er nu.

De vestlige strategier er næsten al for enkle og forudsigelige:

USA gennemfører sit præsidentvalg i 2012 samtidigt med at tropperne i Afghanistan trækkes ud og ommøbleres. De mulige præsidentkandidater er alle for et opgør med Assad, som får lov til at massekrere sin befolkning under pressens bevågenhed, indtil amerikanerne har valgt sin præsident. FN anmoder verdenssamfundet om at etablere en no fly zone i Syrien for at stoppe blodbadet og lade humanitære organisationer gå ind. - Denne opgave varetages af NATO. -

Iranerne har på det tidspunkt centrifugeret så meget rent Uran 235 og har raketkapacitet, så de er en alvorlig trussel mod Israel, hvilket fører til, at Israel med hjælp fra USA fjerner Irans Uran-rafineringsanlæg og andre alvorlige trusler fra præstestyrets side både hvad angår Syrien og Israel og ikke at forglemme forsyningssikkerheden af olie til Vesten.

Så langt så godt, men hvad man kan forvente sig af reaktioner fra russerne og kineserne ved jeg ikke. Hvis de blander sig militært i konflikterne, kan jeg simpelthen ikke overskue konskvenserne. Det kunne blive et forfærdeligt amagedon.

Dette synes at være en sandsynlig beskrivelse af hvad vi kan forvente os af fremtiden, hvis vi fremskriver de nuværende tendenser. Der er ikke rigtigt nogen, der beskæftiger sig med, hvordan vi kan ændre forløbet, så vi fortsat kan være sammen her på Jorden i lidt længere tid, end nogle få år frem.

Spørgsmålet er: Hvad kan vi gøre for at vende udviklingen til gavn for os alle?

Oplysningen om massiv russisk våbenhjælp til regimet i Syrien kommer ikke som en overraskelse, og står heller ikke alene.

For netop her til morgen er der fremkommet oplysninger i international presse, der kan tyde på, at Rusland har landsat en mindre styrke på 800 soldater i Syrien.

Fakta er i hvert fald, at der er ankommet et russisk flådefartøj til Syrien med 800 eksterne kampudrustede soldater. Men iflg. russiske oplysninger har det ikke noget med Syrien at gøre, "for disse soldater skal på piratjagt"!

Og så kan man jo spørge sig, hvem er egentlig piraterne?

Karsten Skyum Larsen:
"SYRIEN"
Oppositionen og deres medløbere kidnapper, torturerer og dræber Assads støttere!
Da Vesten desværre har lukket øjnene for oppositonens forbrydelser og kun peger finger af Assads regering , har sikkerhedsstyrkerne været nødt til at gribe ind. Sådan vil ethvert land reagere, når man snakker om "landets nationale sikkerhed"!
De fleste syrere støtter idag op om Bashar Al Assads regering. Tvivl ikke på det;-)
Desuden har Assad forslået opposotionen til en dialog, som de har nægtet at medvirke i .
Flertallet stemte for hans nye grundlov for ca. en måned siden, dengang der var valg i Syrien:-). Alle de her ting viser kun " et kæmpe nederleg" til vesten, som de via "psychological war" vil prøve på at overvinde.
Løsningen er begge grupper prøver på at skabe en dialog, uden indblanding af vesten. Syrien kan nemlig klare sine problemer selv, og har ikke brug for en "korrupt dommer"!

Karsten Skyum Larsen:
"Iran"
Iranerne vil ikke en gang rykke sig "en millimeter", hvad der angår vejen til "fredelig atom energi"! Desuden er landet klar til at forsvare sig mod enhver trussel, der vil komme fra de vestlige lande eller for en gangs skyld "Israel", der selv leder "et kæmpe nederleg"!
Desværre er "det her nederleg" ikke den slags, der kan bekæmpes med en krig eller invadering, som de er så gode til;-)
Israels nederleg er nemlig " at bevise sit legimitet" overfor verden, hvilket vil blive meget svært.
Iran har aldrig angrebet et andet land, ligesom de aldrig har truet nogen. Tværtimod har iranerne været ofre for en 8 årig lang krig, der kostede mange uskyldige mennesker livet! Iran-Irak krigen er der aldrig nogen, der snakker om mere:-).
Selvom den iranske militær var total svækket den gang mod en irakisk militær, der både blev støttet fra øst og vest, formåede man altså ikke at overvinde den islamiske republic :-). Hvad får dig så til at tro på, man kan gøre det mere end 30 år efter, hvor landet har gjort fremskridt inden for næsten alt?
Den drøm bliver heldigvis aldrig til virkelighed;-).

God forargelse mod at Rusland bevæbner en korrupt diktator med 50 nye kampfly. Jeg går ud fra, at medier og politikere hidser sig lige så grundigt og offentligt op over, at USA sælger Saudi-Arabien mere end 150 meget mere moderne kampfly. Dette er den største våbenhandel i flere årtier, og indbefatter også en stor mængde udstyr som fx granatkastere til brug på gadeplan mod civil uro. Det saudiske styre får i øvrigt hjælp af tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup.

Gert Romme:
Lads antage at alle dine oplysninger, stammer fra en "pålidelig kilde"!
Hvorfor må vesten og "den arabiske lige", støtte oppositionen økonomisk og militært, når de har tortur, kidnapning, mord og bombeattentater på samvittigheden? Lads igen antage, at det her er BARE i orden med vestens indblanding!
Nu har Syrien den 8. største militær i verden:-). Lads bare sige, at både Rusland og Kina støtter Assads regering økonomisk, med soldater og våben i form af fly, tanks, skib osv.
Hvorfor er det ikke i orden? Hvad gør det mere rigtigt end det andet?