Schwarzenegger med i grønt dansk projekt

Sammen med Connie Hedegaard lancerer Californiens tidligere guvernør et bud på fremtidens bæredygtige samfund.
7. marts 2012 kl. 10:52Opdateret 7. marts 2012 kl. 10:55

"Governator" - Californiens tidligere guvernør, actionfilmstjernen Arnold Schwarzenegger - stiller sig nu i spidsen for et dansk bud på fremtidens bæredygtige samfund, kaldet Sustania.

Det sker på et pressemøde onsdag i Genève sammen med EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, og Erik Rasmussen, chef for mediehuset Mandag Morgen, der har udviklet projektet.

Sustania skal på letforståelig vis demonstrere, hvordan verden kan se ud i 2020, hvis de grønne løsninger og teknologier, der kendes i dag, tages i anvendelse.

Der er tale om en virtuel model af et bæredygtigt verdenssamfund, som omfatter fremtidens huse, transportsystem, energi og byer.

- En af de væsentligste grunde til, at det går for langsomt med at bekæmpe globale miljøproblemer som for eksempel klimaændringer, er, at ingen ved, hvordan et bæredygtigt samfund ser ud, og hvordan vores hverdag bliver i en bæredygtig fremtid, lyder det i en pressemeddelelse fra Mandag Morgen.

Initiativet støttes af en række store skandinaviske foretagender som Dong Energy, Novo Nordisk, Realdania og DNV (Det Norske Veritas), ligesom den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels er involveret.

Der er tale om et treårigt samarbejde, hvor Arnold Schwarzenegger og de øvrige notabiliteter i projektet blandt andet skal deltage i et årligt tilbagevendende "topmøde" i København.

Her skal der uddeles en pris til verdens mest bæredygtige virksomhed, person eller organisation. Og der er ikke brug for flere ord, mener "Governator".

- Vi har brug for action. De virksomheder, institutioner og personer, som repræsenterer grønne løsninger, er de nye actionhelte. Vi skal hylde dem og anerkende dem for deres anstrengelser, siger den tidligere republikanske guvernør.

Schwarzenegger og Connie Hedegaard indgår i Sustanias styregruppe sammen med den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland og formanden for FN's Klimapanel, dr. Rajendra Pachauri.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Kristensen

Hvor er alle de forskellige økologiske og bæredygtige projekter der allerede er i Danmark, hvorfor er de ikke taget med i denne projektbeskrivelse?

Og hvad med alle de andre økologiske og bæredygtige projekter i resten af verden, der ikke er baseret på storbykulturen, men på det lokale nærmiljø i landområder.

Det er som om det hele skal handle om at gøre et mere forbrugende storbysamfund til et bæredygtigt bymiljø.

Det er en forkert retning at gå.

Vi kan ikke blive ved med at forbruge, selv naturen vil på et tidspunkt sige stop, nu kan jeg ikke mere.

Vi kan ikke blive ved med at vride resurser ud af naturen og forvente at vi kan blive ved med det.

Storbyfænomenet er en blindgyde, som det teknologiske menneske har ført os ind på og der er kun en vej tilbage og det er ud på landet i mindre enheder. Ud i små landsbysamfund, hvor den enkelte lille landsby er selvforsynende af fødevarer og resurser.

Hvor energiforbruget bliver nedsat, fordi vi skal bruge mindre elektricitet og færre el-forbrugende apparater.

Vi skal til at være mere manuelle i vore gøremål, for på den måde at mindske energiforbruget, men det er desværre ikke ligefrem det der lægges op til i det projekt.

Her er der tale om en øgning af resurseforbruget og ikke mindst øgning af energiforbruget.

Stop denne form for merforbrug inden vi ender med at skulle skrotte det hele og begynd at tænke på at ændre storbykulturen tilbage til landsbykulturen.

Det er landsbyerne der vil redde menneskeheden fra dens undergang og ikke storbyerne. Storbyerne er dem der frembringer den mentale og materielle krise menneskeheden om ganske få år vil stå ansigt til ansigt med og storbyerne vil gå til grunde i en dødskamp mellem mennesker.

Det er altid de store organismer der går til grunde i en krise, tænk blot på dinosaurerne, dengang var det også de store dyr der gik til grunde, mens det var de små og ubetydelige dyr der overlevede og førte livet videre her på Jorden.

Sådan vil det også blive med den menneskelige organiserede verden. De store bykulturer vil gå under, mens at landsbyerne vil kunne gennemleve denne menneskelige katastrofe, som vil blive global omkransende og ingen mennesker vil gå ramt forbi.

Heller ikke de små landsbyen, men de vil have det langt nemmere ved at overleve katastrofen, mens at storbyerne går til grunde.

Sådan har det altid været også med kulturene.

Når de blev kæmpestore, brød de sammen og tilbage lå de spredte landsbyer og levede videre uden den helt store omvæltning.

Derfor stop dette storbyprojekt og begynd og tænk i landsbyprojekter, det vil kunne redde langt flere mennesker gennem den fremtidige katastrofe, som ingen endnu tror kommer, selv om de faktisk fint kan se, at den allerede er på vej.

Georg Christensen

Ham der "schwarznegger", som skuespiller og guvenør, i mine øjne set et "flop". Hvad han nu har gang i, som gammel "skvat", virker spændende. En form for "erfaring", burde han have på sin "bag", især, når han med østrig/ungarsk oprindelse, i californien har oplevet lidt af hvert, og med hende der "connie", som selv med "siensfiktion" tør være med til at forsøge ,at give os "de grønne værdier tilbage".

Værdier, som vi kan "æde og drikke", og ikke kun længere "kuldklumper", som vi kun kan se og "kikke" på.

NB: Det er forsøget værd.