Telegram

Sverige bygger våbenfabrik i Saudi-Arabien

Afsløring om hemmelig våbenfabrik skaber splid i Sveriges borgerlige koalitionsregering.
Telegram
6. marts 2012 kl. 10:32

Sveriges Radio dokumentarprogram Ekot har afsløret, at den statslige svenske institution Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i største hemmelighed skal hjælpe Saudi-Arabien med at bygge en avanceret våbenfabrik.

Aftalen er indgået af den tidligere socialdemokratiske regering. Men oplysningerne har blotlagt uenighed i den svenske regering og fået Miljøpartiet til at anmelde den konservative forsvarsminister Sten Tolgfors til rigsdagens særlige forfatningsudvalg.

- Sverige skal ikke ødelægge sit gode navn og rygte på at støtte diktatoriske militærmagter, siger en talsmand for partiet Gustav Fridolin til avisen Expressen.

- Vi anmelder i dag Tolgfors til forfatningsudvalget KU. Det må undersøges, hvorvidt forsvarsministeren har handlet i tråd med Sveriges demokratiske principper, siger Gustav Fridolin fra Miljøpartiet.

Forskningsinstituttet, som bistår Saudi-Arabien med projektet, har sendt eksperter til landet. Det har Sveriges Radio fået bekræftet af Dick Sträng, som ledede projektet frem til 2010. Han siger, at den svenske regering har fuldt kendskab til arbejdet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt erkender, at der ligge en aftale med saudierne, som den svenske regering har tænkt sig at overholde.

- Vi har siden 2005 haft en aftale med Saudi-Arabien. Vi har den ordning, at vi i Sverige også efter et regeringsskifte holder sådanne aftaler, og det er regeringens ansvar, at alle love på området er på plads, siger han og afviser at oplyse detaljer om aftalerne.

Expressen har forsøg at få en kommentar fra forsvarsminister Sten Tolgfors, men han henviser til, at han hverken kan bekræfte eller dementere oplysningerne, da sagen er hemmeligstemplet.

Men sagen skaber splid i regeringen. Folkpartileder og vicestatsminister Jan Björklund mener ikke, at Sveriges samarbejdsaftale med Saudi-Arabien er acceptabel.

- Nej, jeg er vældigt kritisk over for aftalen, siger han og oplyser, at de tre borgerlige regeringspartier i 2010 forhandlede om, hvorvidt aftalen skulle forlænges. Folkpartiet var imod, men Centerpartiet og Moderaterna var for.

/ritzau/TT

Opdateret 6. marts 2012 kl. 11:25

Henrik Jensen

Først fik Marx ret. Og nu er det Lenins tur!

Hvad var det han sagde:

"'The capitalists will sell us the rope with which to hang them,''

John Houbo Pedersen

Sverige har ikke eneret på dobbeltmoral,men det hjælper!

Bjarne Bisgaard Jensen

Pudsigt at det var de svenske socialdemokrater der indgik aftalen

Henrik Jensen

Bjarne - ja, det er godt nok lang tid siden Olof Palme holdt tale på Habanas Plaza de la Revolucion.....

ja og i Danmark er det en danske buddhist der sejler med våben....!

men det viser jo at den hemmelige plan er at bevæbne Saudi Arabien, så dette land og diktaturstat kan forsvare sig selv i stedet for at være under USA´s vinger...men hvis irans ayathollaer fladt , så havde Saudierne heller ikke så meget brug for SÅ stærkt et forsvar vel......For det er jo ikke vesten man frygter i Saudi Arabien ....sjvot nok selv om vi ustandseligt bliver sat lig med satan,.....så er det faktisk Iran som også Saudi Arabien er bange for....

Man kan jo undre sig over dette borgerlige lusk.

Sammen med Schweitz var Sverige det "neutrale land", der tjente masser af penge på Nazi-Tysklands krige.
Sverige er også det land,som huser Fredsforskningsinstituttet.
Sverige har også vedtaget, at våben aldrig må sælges til diktaturer, og aldrig må sælges til lande, der retter dem mod egen befolkning?

I dybeste hemmelig, og overladt til privat aktør for at holde afstand til regeringen, har Sverige besluttet at sælge ikke våben men en hel våbenfabrik, - altså teknologi der aldrig senere kan trækkes tilbage.

Og så er køberen ikke hvem som helst demokratisk land - tværtom!

Køberen er Saudi-Arabien, der er så langt fra demokrati, man kan komme. Et ualmindelig groft diktatur, der er undertrykker enhver for frihed. Der holder borgere fængslet i årevis uden dom, der torturerer borgerne, der straffer med piskning - ofte til døden, og offentlig halshugger borgere på åben gade med sværd.
Og så er Saudi-Arabien også det land, der sendte soldater til Bahrain for at knægte den folkelige frihedstrang, der har sendt så mange i torturfængsel uden dom - også en dansk statsborger.

Man kan jo kun håbe på, at dette vil få den svenske 4-parti-regering til at brække midt over. For at få straffet de ansvarlige lovovertrædere er nok for meget at ønske.