Thorning: Tobinskat tilbage på tegnebrættet

EU-landene søger efter "helt andre modeller" for skat på finansielle transaktioner, siger statsministeren.
20. marts 2012 kl. 13:13Opdateret 20. marts 2012 kl. 13:25

Økonomi- og finansministrene i EU diskuterer fortsat ivrigt, hvordan man kan skrue en skat på finansielle transaktioner sammen. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ugentlige pressemøde tirsdag.

Finansskatten blev senest diskuteret på et møde mellem EU's økonomi- og finansministre i sidste uge. Her var landene fortsat meget uenige.

- Det viste sig, hvad vi godt vidste på forhånd, at nogle lande var for en transaktionsskat, og nogle lande var imod. Nu overvejer man, om man kan finde på helt andre modeller, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun siger videre, at ministrene både arbejder med kommissionens forslag, men det kan også være, at det skal kombineres med andre forslag til, hvordan man kan beskatte finansielle transaktioner.

EU-Kommissionen foreslår en skat på alle finansielle transaktioner i EU-landene på 0,1 procent på alle aktie- og obligationshandler, og 0,01 pct. på de såkaldte derivatkontrakter.

Men det kræver dog, at alle 27 medlemslande siger ja, påpeger Helle Thorning-Schmidt.

- Der skal enstemmighed i rådet til, og det var der ikke forleden dag blandt ministrene. faktisk ret langt fra, konstaterer statsministeren.

EU's skattekommissær, Algirdas Semeta, siger ellers ifølge Børsen, at målet nok er at få alle 27 medlemslande med, men hvis det ikke er muligt, må man "tage stilling til det".

- Fra et teknisk synspunkt er et forstærket samarbejde muligt, men kommissionen foretrækker, at alle 27 lande er med, siger Algirdas Semeta til Børsen.

Sverige og Storbritannien er blandt de mest indædte modstandere af skat på finansielle transaktioner, mens Tyskland og Frankrig taler for.

Økonomi- og finansministrene holder et uformelt Økofin-møde 30.-31. marts i København, hvor finansskatten sandsynligvis vil være blandt diskussionsemnerne.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Næh, det gør den ikke. Det er bare spil for galleriet og en skat på finansielle transaktioner vil kun være som et plaster på et betændt sår. Det ender stadig med blodforgiftning.

Problemet er, at bankerne spekulerer for indskydernes penge på markederne, hvilket skaber større og voldsommere konjunkturer da risikoen er væk når man er for store til at falde. Man skal opsplitte bankerne så investeringsdelen bliver isoleret fra den almindelige bankforretning og de ikke kan bruge indskydernes penge til det og dermed står banken og dens ejere også selv med risikoen for en konkurs. Så er moral hazard scenariet som vi befinder os i nu, forsvundet og de kan tjene 500 mia i sekundet hvis de kan komme afsted med det, eller gå konkurs og markedet tager tabene.

Dan, i følge Børsen:

EU-Kommissionen skønner, at den foreslåede skat på kun 0,1 pct. på aktie- og obligationshandler
vil indbringe over 50 mia. euro om året. Som
bonus vil skatten angiveligt dæmpe den destabiliserende spekulation på de finansielle
markeder.

...det kan vel ikke kaldes symbolpolitik - ej heller hvis vi vurdere den modstand i finansverdenen forslaget afstedkommer.

"Man skal opsplitte bankerne så investeringsdelen bliver isoleret fra den almindelige bankforretning og de ikke kan bruge indskydernes penge til det og dermed står banken og dens ejere også selv med risikoen for en konkurs."

Dette svarer til Glass Steagall-loven som blev vedtaget i USA og for ikke så mange år siden fjernet igen af Clinton. Glass Steagall er nok systemændrende, men ikke systemoverskridende - så hvis man ønsker det kapitalistiske samfund bevaret, så er manøvren en okay idé. Den kan ikke, som det viste sig i USA, forhindre andre typer af finansielle kriser, men den kan i nogen grad beskytte borgeres og virksomheders økonomier.

Hvad angår den såkaldte Tobin-skat, så er der nok en vis risiko for at FTT bliver til FAT (hvis den megen snak altså overhovedet udmønter sig i konkrete lovinitiativer). Og i så fald slipper Vestager & Co. jo for at gøre sig uvenner med vennerne i finanskredsene OG vælgervandringer til Liberal Alliance.

Dan Johannesson

@Atkins, det er naturligvis glædeligt. Hvad det dog også indikerer er hvor helt ekstreme astromomiske beløb, branchen håndterer på den ene side, samtidig med at vestens civile borgere holdes som gidsler hver gang de fucker op.

Til at starte med mener jeg således at 50 mia euro om året, er en alt for beskeden tilbagebetaling, for de tusinder og atter tusinder af millliader af dollars skatteyderne, kva deres købte politikere, har været tvunget til at pumpe ind i en gennemkorrupt og usund sektor styret af de 0,01% af befolkningen.

Dan jeg er sådan set enig - men med udgangspunkt i Peter Jensens bemærkning:
Glass Steagall er ok hvis man ønsker det kapitalistiske samfund bevaret så vil jeg stillet spørgsmålet: Er der et alternativ til kapitalismen? Et realistisk et ...eller er vi nød til at regulere os frem til en acceptabel udgave af det kapitalistiske system?

...og man kan så spørge: Hvad er risikoen ved at regulere sig frem?

"Er der et alternativ til kapitalismen?"

Er der et alternativ til kannibalismen? Nej, ikke hvis alle kannibaler er overbeviste om at et sådant ikke findes - og hvis eventuelle tvivlere hurtigt og effektivt ekskommunikeres. Så kan TINA råde og fastholde det kendte rige.

Peter, ja det revolutionære momentum er lige om hjørnet, især hvis man analyserer Oktober revolutionen og Den lange march - så lad os frede kapitalistene med vores åbenlyse logiske krav indtil de har cementeret fasciststaten - God plan.

Bill Atkins: Inden du foregriber hvilken plan jeg eventuelt måtte have på lager, kunne det måske være en god idé at overveje om det ikke er din annullering af et muligt alternativ til kapitalismen som starter fredningsprocessen. Jeg lover på min side at reflektere over om min modvilje mod reformisme i mellemtiden skulle kunne skyde mig selv en kugle for panden.

Peter, jeg skal gerne afsløre at den plan jeg forfølger er 'det permanente oprør'... jeg kan virkelig ikke se et revolutionært momentum nærme sig.

Dan Johannesson

@Bill Atkins, om der er et alternativ til kapitalismen, er antageligvis svært for os at vurdere. Simpelthen fordi vi gennem-konditioneret med det forestillingsunivers og de umiddelbare værdier som har været forbundet med kapitalismen.

I min optik har kapitalismen nogle systemiske fejl særligt vedr. resurseanvendelse og fordeling, som har vist sig katastrofale ifht. kapitalismens mulige levetid, og planetens bæredygtighed. Grådigheds / mangel / frygtaspektet som er motoren bag dette, drives hertil at reptilhjernens ukontrolable ønske om overlevelse, hvilket kan ses som en af ur-årsagerne til at de ekstreme ubalancer vi ser kapitalismen afstedkomme, overhovedet opstår.

Jeg tror at vi som art er nødt til at optræne en større evne til at tænke i helheder, og tilstræbe en balanceret tilgang til alle vores aktiviteter.

Kapitalismen i sin rå form, har vist sig uegnet til dette. Neoliberalismen, som aktuelt har købt sig magt og vælde, viser dette igen og igen.

Løsningen, i min optik, er en mere nuanceret form for social-demokratisk fordelingspolitik. Forstået som en styreform hvor basale behov ses som noget det er nyttigt for alle at investere i opfyldelsen af. Mætte og sunde mennesker, der lever i frie samfund, der er bæredygtige, har færre incitamenter, om nogen, til at begå kriminalitet, terror mv.

Bæredygtige samfund har hertil mindre grund til at lade sig styre af reptilhjernens frygt og mangel-logik osv. Så bæredygtighed, mindre konkurrence og mere samarbejde om at opnå balance / harmoniske grundtilstande i alle nationer, er min optik vejen vidre herfra.

Hvis provenuet fra en Europæisk Tobin-skat investeres klogt i skabelse af arbejdspladser, kan vi nedbringe den alt for høje arbejdsløshed i Europa.

EU-27 har 24.325.000 arbejdsløse (Eurostat), Danmark har 228.000 arbejdsløse (AKU, Danmarks Statistik). Europa ligger underdrejet i lavvækst

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemploy...

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-06032012-AP/EN/2-060...