Dansk krigsskib lader pirater gå fri

Ingen vil føre retssag mod formodede pirater, som blev anholdt under ildkamp med dansk krigsskib.
6. april 2012 kl. 09:51Opdateret 6. april 2012 kl. 10:10

Det danske krigsskib Absalon har nu landsat 17 formodede pirater på en strand i Somalia.

De 17 har siddet om bord på det danske skib siden den 27. februar, hvor Absalon standsede et piratmoderskib.

Når Danmark nu lader de formodede pirater gå fri, så er det fordi, man ikke har kunne finde noget land, der vil indlede en retssag mod dem.

- De danske myndigheder har på grundlag af det indsamlede bevismateriale undersøgt mulighederne for at overgive de mistænkte pirater til retsforfølgning i et land i regionen, oplyser Søværnets Operative Kommando.

- Da dette imidlertid endnu ikke har vist sig muligt, er de tilbageholdte i går sat i land på Somalias kyst, lyder det videre fra SOK.

Absalon gik i februar i aktion, da skibet forsøgte at snige sig væk fra Somalias kyst. Danskerne havde mistanke om, at fartøjet blev brugt som moderskib for piraternes aktioner ude til søs.

Da skibet ikke frivilligt standsede, blev det beskudt med Absalons maskingevær, og det fik piraterne til at overgive sig.

Om bord fandt de danske marinesoldater 18 gidsler fra henholdsvis Iran og Pakistan. De var den oprindelige besætning på skibet, før det blev kapret af piraterne.

To af gidslerne omkom under aktionen, og den del er forsvarets auditører nu ved at undersøge.

Søværnet har tidligere forklaret, at gidslerne tilsyneladende fungerede som rene slaver for piraterne. Der var ikke krævet løsesum for dem, og de fungerede som arbejdskraft, der skulle varte piraterne op.

I januar standsede Absalon også et moderskib og tog 25 pirater til fange. Fire af dem blev udleveret til retsforfølgning i Kenya og øgruppen Seychellerne tog fire andre.

De øvrige sidste 17 blev derfor sejlet ind til Somalia og sat på fri fod.

Det skete også i november sidste år, hvor Absalon standsede en mindre hurtiggående båd med syv mand om bord. De blev også sejlet ind til kysten og landsat.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu