Telegram

Forsker: Leths pige kan godt være lykkelig

Minister kan ikke udelukke, at Leth-forhold til ung sort kvinde er lykke. Kvinder har fri vilje, siger ekspert
Telegram
28. april 2012 kl. 21:45

Det er alt for bombastisk, når udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i et indlæg udelukker, at der kan være tale om kærlighed og lykke i et forhold mellem kunstneren Jørgen Leth og en ung sort kvinde.

Det mener Sine Plambech, antropolog på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Hun har forsket i kvinders migration til sexarbejde og ægteskab.

- Det er klart, at økonomisk ulighed spiller ind i relationen mellem rige mænd og fattige kvinder, men man kan ikke derudfra konkludere, at kvinderne ikke har egen fri vilje.

- Uligheden spiller ind, fordi kvinderne må tænke på, at det giver dem muligheden for at forsørge sig selv og familien, siger hun, men understreger samtidig:

- Det udelukker bare ikke, at der kan være tale om lyst og kærlighed. I mit arbejde har jeg oplevet, at kvinderne tager mere stilling, end vi tror.

Ministeren kom til tasterne på baggrund af en udstilling, hvor den 74-årige Jørgen Leth med nøgenbilleder af sig selv i intimt samvær med en ung, mørk kvinde fra Haiti forsøger at vise, hvordan man kan opleve lykken i et forhold med en kvinde fra en anden kultur.

På sin Facebookside skriver ministeren: "(...) hvis han - i en så ekstrem ulige situation - tror at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en "kærlighedsakt" og ... "lykke" så er han for naiv."

Ministeren skriver ligeledes på Facebook: "Har desværre set alt for mange tilfælde af ældre hvide mænd med fattige unge sorte kvinde. Det er ikke kærlighed, det er desperat afhængighed, grænsende til udnyttelse."

Men så enkelt er det ikke, mener forskeren.

- På den ene side deltager kvinderne aktivt i valget omkring deres liv, men på den anden side kan man sjældent sige, at det ikke er taget på grund af økonomisk ulighed mellem manden og kvinden.

Og man skal passe på med at undervurdere kvindens indflydelse.

- Det problematiske i ministerens udtalelse er udgangspunktet om, at kvinder, der indgår i den slags forhold, udelukkende er ofre, og at man har den opfattelse, at der i udgangspunktet er tale om et ulige forhold, siger Sine Plambech.

- På den måde nedvurderer han kvindernes egen vilje til at indgå i relationerne. Det er nedsættende over for kvinder fra den tredje verden.

/ritzau/

Opdateret 28. april 2012 kl. 21:55

Steffen Gliese

Rige mænd?! Jørgen Leth er kunstner, han er da ikke rig!

Bjørn Pedersen

Fremragende brug af en ekspert, Information. Før troede jeg at negerpiger under ingen omstændigheder kunne træffe deres egne beslutninger uden hjælp fra hvide intellektuelle. Men så prøvede jeg "antropolog-ekspert-forsker". Nu er jeg endelig tolerant. :-)

Tak for hjælpen antropolog-ekspert-forsker!

@Peter

Det er vel relativt, hvorfor tror du han bor på Haiti,

Grethe Preisler

Rig og rig Peter Hansen. I forhold til pigen fra Haiti kan Jørgen Leth vel godt kaldes rig. Nød lærer nøgen kvinde både det ene og det andet, men derfor kan det da godt være hende, der har mest mellem ørerne og fat i den længste ende af tovet i dét parforhold.

Kvinder har fri vilje, siger ekspert

Nogle gange siger få ord mere end tusind billeder.

Jesper Berg

ja, og om hun bruger den frie vilje til det ene eller andet er helt og aldeles hendes ansvar,....

sådan er det vel for alle.....

Henrik Bjerre

Bamse siger: "Kom jul, kom sne kom gaver" og laegger ikke skjul paa at han er en livsnyder, der ikke altid er politisk korrekt.

Mangen en ungmoe - selv her i Scandinavien - droemmer: "Kom TV, kom Film kom Hollywood" og man behover slet ikke at vaere paa Joergen Leth's nivaeu (en ganske succesfuld dokumentarfilm instruktoer) for at kunne vaelge og vrage iblandt de skoenne - bare man er noget med film!

Saa naar Leth vaelger at hoeste overvejende fattige ungmoer fra et land der ikke byder paa andre muligheder, er han vel ganske etisk. Han undgaar at forspilde de chancer Hanne-Gertrud fra Langeland trods alt har i Danmark for en uddannelse, et job, et aegteskab og en familie.

Men det er da hyggeligt at en erklaeret libertiner som Leth - maa deltage i et forsvar af sig selv - der er Danmark nu noget for sig.

Og maa vi saa bede om forhoejede bevillinger til Dansk Institut for Internationale Studier - deres personale kan afdaekke "hvad vi tror" - endda i maalbare termer!

En forsker, ligefrem...

...hvor længe skal denne farce forsætte?

Jens Thorning

Forsker og politiker er rygende uenige! Videnskab og repræsentativ folkevilje på kollisionskurs! Det var måske det, mayaerne mente med, at verden går under. Kokkens Datter burde være forhørt om samværet med Leth for en parlamentarisk kommission, live-transmitteret fra Christiansborg.

Kristian Rikard

Jeg synes, at Jørgen Leth var god som speaker på Tour de France. Hans øvrige meritter er jeg ikke optaget af.

Mona Orloff Alstrøm

Det er noget så uinteressant at se/høre om det gamle fjols' seksuelle eskapader. Hvad rager det os! For mig at se lider den mand af en udpræget form for ekshibitionisme og narcissisme i endnu højere grad. Og var han det så bare på en charmerende måde, var det måske til at holde ud. Undskyld, men jeg får kvalme af ham. Alle har vel et sexliv - måske mere spændende end JLs - men det kan da ved Gud ikke interessere andre. Han må have et stort behov for at fortælle omverdenen, at der ikke er noget i vejen med hans libido - hans alder til trods - og kvæle enhver tanke om impotens.

Leth er ekspert i at få puritanerne på banen. Han udfordrer den danske kasse-tankegang, hvor alt firkantet er godt.

Hvorfor om jeg må spørge? Er det da ikke fuldstændig ligegyldigt hvad manden laver i et lovligt forhold til en yngre kvinde?

Danmark er ved at blive kvalt i feministisk galle og formynder-mentalitet.

Fy for satan for et lorteland når en minister ser sig nødsaget til at udtale sig fornedrende om en kunstnerisk udstilling han kunne have holdt sig fra.
Hjem og se vild med dans med ham ministeren - det er underholdning man ikke bliver stødt af.

No alarms and no surprises please...........

Niels G Madsen

Det som gør Jørgen Leths sexliv interessant er udelukkende at det sikkert som ammen i kirken får en hær af moralister ud af hullerne, som så prøver at overgå hinanden i besværgelser om hvor klam og modbydelig de synes at han er. Det er lidt skægt at overvære, -lidt ligesom når Moses Hansen med tilhængere rituelt møder op for at demonstrere ved sexmesser.

Ufrihed pædofili, voldtægt og sadisme.
...nej, det kan vi sgu ikke li.

...mon ikke Leth undersøger det grå område.

Ruben Michelsen

Hvis det at bolle med en fattig 17-årig farvet pige er kunst, så går der sgu mange store kunstnere rundt på Vesterbro.

Peter Ole Kvint

Der findes ikke mange lykkelige mennesker på Haiti. Og særligt ikke mange lykkelige unge mennesker på Haiti. Og særligt ikke ret mange lykkelige kvinderne. Hvis Jørgen Leth's unge sorte kvinde var lykkelig så var det fordi hun drømte om at komme væk fra Haiti.

Laust Persson

@:Mona Orloff Alstrøm, du må virkelig hade Jørgen Leth, nogenlunde på samme måde som Elisabeth Møller Jensen, der ønsker han dør af prostatakræft. Et narcissistisk gammelt impotent fjols, der giver dig kvalme, osv. I guder du er er om nogen et usympatisk menneske.

Niels G Madsen

Amalthea,

Der er skam også interessant, hvordan en 22 årig lige pludselig bliver teenager, og hvordan du prøver at koble et forhold mellem en mand og en kvinde sammen pædofili, voldtægt og sadisme. Det er undemlyneme ikke ret analytisk, når der er tale om et forhold som hverken du eller jeg kender noget videre til. Men du antager så selvfølgelig det værste fordi der er tale om en ældre hvid mand og en yngre sort kvinde. Se det, er sku både på grænsen til det racistiske, sexistike og aldersdiskiminerende. Og det skulle komme fra en humanist og socialist. Ha! Det er faktisk ren DF demagogi du fyrer af der.

Men det kommer jo ikke som nogen stor overaskelse, i disse år hvor SF og DF snart er the same s..t.

Appropos, så vil det måske overaske dig hvor mange yngre kvinder der godt kunne tænkes at ville bolle helt gratis med hvise mænd i pensionsalderen, såsom f.eks. Jack Nicholson, Mick Jagger; -lige some jeg faktisk ved at der findes yngre mænd so med stor fornøjelse ville dyrke sex både Cher, Madona og andre erfarne kvinder hvis chance bød sig. Det vigtigste er jo nok om personen er chamerende og har karakter. At personens penge kan være en motiverende faktor kan helt sikkert også spille ind, men det er sgu for let at afskrive et forholds frivillighed og gensidighed, bare fordi vedkommende tilhører forskellige klasser.

Niels G Madsen

Amalthea,

Der er skam også interessant, hvordan en 22 årig lige pludselig bliver teenager, og hvordan du prøver at koble et forhold mellem en mand og en kvinde sammen pædofili, voldtægt og sadisme. Det er undemlyneme ikke ret analytisk, når der er tale om et forhold som hverken du eller jeg kender noget videre til. Men du antager så selvfølgelig det værste fordi der er tale om en ældre hvid mand og en yngre sort kvinde. Se det, er sku både på grænsen til det racistiske, sexistike og aldersdiskiminerende. Og det skulle komme fra en humanist og socialist. Ha! Det er faktisk ren DF demagogi du fyrer af der.

Men det kommer jo ikke som nogen stor overaskelse, i disse år hvor SF og DF snart er the same s..t.

Appropos, så vil det måske overaske dig hvor mange yngre kvinder der godt kunne tænkes at ville bolle helt gratis med hvise mænd i pensionsalderen, såsom f.eks. Jack Nicholson, Mick Jagger; -lige some jeg faktisk ved at der findes yngre mænd so med stor fornøjelse ville dyrke sex både Cher, Madona og andre erfarne kvinder hvis chance bød sig. Det vigtigste er jo nok om personen er chamerende og har karakter. At personens penge kan være en motiverende faktor kan helt sikkert også spille ind, men det er sgu for let at afskrive et forholds frivillighed og gensidighed, bare fordi vedkommende tilhører forskellige klasser.

Niels G Madsen

Beklager dobbelt-posten.

Vibeke Svenningsen

Men det handler vel også om denne kvindes muligheder, eller hvad? Måske er hun i stand til at få et bedre liv med Leth end uden Leth. Ind imellem behøves ting vel ikke være svære end som så - økonomiske charme har altid åbnet ens scoringspotentiale, men der hvor kæden hopper af, er jo når, det gøres til et ubetinget frit valg for meget fattige unge kvinder. Det frie valg findes vist ikke, når fattigdommen og naturkatastrofer truer.

Vibeke Svenningsen

Niels:

Når det handler om fx at få basal økonomisk tryghed via et forhold, så er der da også gensidighed - men jeg tror da, de fleste opfatter ligeværdighed indenfor rammen, han/hun kan vælge at forlade mig, uden vedkommende mister basal økonomisk tryghed, og ikke ramme, der hedder noget for noget, men hvor skillelinjen lige går er jo svær at definere helt konkret.

Niels G Madsen

Vibeke,
Jeg tror forsåvidt jeg er enig i hvad du siger der, på det helt generelle plan. Men jeg mener egentlig ikke at der findes ret mange helt frie valg i tilværelsen for nogen af os. Alle "valg" hart deres fortin og ulemper.

Det som jeg stejler over, er at det (af nogle) nærmest fremstilles som faktuelt, at Leth udnytter denne kvinde (-jeg troede at feminister generelt ikke kunne lide at kvinder betegnes som piger?!). Som jeg har sagt, er der ingen her som for alvor ved hvordan deres forhold fungerer. Jeg har for eksempel ikke hør Leth eller hans elsker sige at hun ville blive smidt ud i fattigdom, hvis hun skulle vælge at forlade ham.

Men man skulle måske forlange at sex kun er tilladt inden for ægteskabet, således at bodeling ved ophør af ethvert forhold altid er juridisk garanteret?

Vibeke Svenningsen

Niels:

Nu er det jo alment kendt, at Haiti er et meget fattigt land, der oveni anden elendighed har været ramt af en meget stor naturkatastrofe, så man kan vist formode med en nogenlunde sikkerhed, at kvindens økonomiske tryghed øges betydeligt ved at være i forholdet til en rig mand ud fra haitiansk perspektiv. Men når det så er skrevet, så ved vi jo slet ikke, hvordan kvinden opfatter sin egen situation. Hun kan da meget vel opfatte sig selv som helt ufatteligt heldig, og dermed yderst tilfreds med situationen. Problemet opstår jo, når det overføres til en dansk kontekst med tilgange som ligeværd og jævnbyrdighed osv. Der holder det jo bare slet, slet ikke.

Allan Nørgaard Andersen

Indtil videre har jeg ikke læst en eneste kommentar her, som beskæftiger sig med hvorfor Leth overhovedet ønsker at udstille disse fotos. Hvad er meningen: Deres høje kunstneriske værdi? Eller netop deres provokations-potentiale?
I hvert fald forekommer det mig besynderligt at nogle kommentatorer tager afstand fra at ministre og andre blander sig i "Leths privatliv" - når manden selv har bestemt sig for at gøre det til et offentligt anliggende.
Gad vidst om Leth selv er i tvivl om hvordan han skal forstå det skildrede forhold, og derfor ønsker en afklarende debat.
Eller bruger han bare den haitianske kvinde - ikke seksuelt, det havde hun forhåbentlig selv fornøjelse af - men som redskab til at brande sig selv.
Hvad hedder hun forresten. denne passive genstand for vores debat? Er hun med-udstiller? Hvorfor er det Leths billeder og ikke kvindens? Hvorfor bærer udstillingen ikke kvindens navn?
Hvorfor mon?

Niels G Madsen

Vibeke,
Det er så sandt som det er sagt. Men er det ikke lidt forkert at antage at Leth nødvendigvis vil opføre sig som et dumt svin, og kaste kvinden ud i fattigdom, den dag deres sexuelle forhold måtte ophøre?

Hvad ligestilling angår, så er det heller ikke umuligt at hun i sit forhold til Leth er langt mere jævnbyrdig end hun med sansynelighed ville være i forhold til nogen mand (og hans familie) på Haiti, rig eller fattig?

Jeg kan ikke se at det skal lægges Leth til last at han måske er den mindst ringe i et land som på mange måder er et forfærdeligt sted at bo. At nogen så kan synes at Leth er lige lovlig lummer, narcisitisk, eller at han "burde" gå stille med dørene i hans alder, synes jeg er irrellevant. Der findes ganske givet masser af nogenlunde OK mennesker, som bare ikke er min kop te.

Niels G Madsen

Allan Nørgaard Andersen,
Det er faktisk et interessant spørgsmål, idet jeg ikke kan se den store pointe i de billeder jeg har set. Det skulle ikke undre mig hvis det hovedsagligt er for at forarge, og så more sig over reaktionerne.

Heinrich R. Jørgensen

Gamle mænds købekællinger har naturligvis hver og én frit valgt, at sådan foretrækker det det. Enhver har jo fri vilje, og kan frit (uhindret) vælge at smede egen lykke. Det kuldkaster alle gængse teorier, hvis de ikke skulle være særdeles lykkelige.

Ja hvis det er et kærlighedsforhold og ikke alene en erotisk besættelse. Af den unge krop, så er det vel fint nok, for så gør manden Jo naturligtvis alt for át hun skál have det godt på ALLE måder og lader hende ikke blive I slum.
personligt vil jeg også hellere have át forsmåede kærluige mænd hjælper en enlig sød og dejlig kvinde fra den anden side af planeten med át få et skønt LIV sammen med ham selv, end át HØRE på den ene jerimiade EFTER den anden om hvor onde kvinder er...
se det blir Jo også godt át få lidt Nye sunde gener ind I vores befolkning.

Sider