Telegram

Nødkald fra Utøya afspillet i retssalen

En lydfil med en ung kvinde, som gemte sig for Breivik og ringede til politiet, er blevet spillet i retten.
Telegram
16. april 2012 kl. 14:43

Et gruopvækkende telefonopkald, hvor en ung kvinde ringer fra Utøya til alarmcentralen, blev mandag afspillet i Byretten i Oslo.

Det skete som led i den omfattende dokumentation, som den norske anklagemyndighed lægger frem mod den drabs- og terrortiltalte Anders Behring Breivik.

I telefonopkaldet hører man en ung kvinde, som har søgt tilflugt på et toilet i cafébygningen på Utøya. Hun ringer 112 og havner hos Søndre Buskerud politidistrikt klokken 17.26.

I baggrunden høres en række skud. Efter en stund bliver der stille i telefonen, før afspilningen af lydfilen slutter.

Der befandt sig 564 personer på Utøya, da Anders Behring Breivik gik i land på den skæbnesvangre dato 22. juli sidste år.

Han ankom med båden MS Thorbjørn cirka klokken 17.17. Fire minutter senere faldt de første skud.

Iklædt en politiuniform henrettede højreekstremisten 69 mennesker på øen, hvor en socialdemokratisk ungdomslejr fandt sted.

Stemningen i retssal 250 i Oslo Byret, hvor mange pårørende sidder som tilhørere, er mandag eftermiddag præget af de stærke optagelser, der er så voldsomme, at de ikke må tv-transmitteres til en videre kreds.

Den norske anklagemyndighed har også vist videooptagelser fra regeringskvarteret i Oslo, som Anders Behring Breivik raserede med en hjemmelavet gødningsbombe.

/ritzau/NTB

Opdateret 16. april 2012 kl. 14:55